Как потомците на инките и днес се лекуват с растения

| от |

След като интервюират десетки хора в планините на Перу, изследователите успяват да идентифицират 46 вида лечебни растения, които се използват за лечение на всякакви случаи – от диария до обикновена настинка. За някои идеята за използване на природата като аптека може да изглежда архаична, но, както посочват авторите на изследването, традиционната етноботаника дава важни сведения за биологичното въздействие на някои растения и често води до откриването на нови лекарства.

В конкретен пример, изследователите обясняват, че лекарството за малария е разработено от съединението артемизинин, което се среща естествено в сладкия пелин – растение, което е част от традиционната китайска билкова медицина. „Това откритие донесе на Ту Йоуйоу от Република Китай Нобеловата награда за медицина през 2015 г.“, отбелязват авторите.

В световен мащаб около 80 000 различни вида цъфтящи растения се използват в медицината от редица човешки култури и съгласуването на тези традиционни знания със западната наука вероятно ще доведе до по-нататъшни медицински пробиви. За тази цел авторите на изследването пътуват до перуанския район Инкахуаси, който в превод означава „Домът на инките“ и носи името си от древен град високо в Андите.

От 46-те растения, идентифицирани по време на проучването, почти 1/3 са от семейство Маргаритки, включително няколко вида астри, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства „поради наличието на етилов ацетат и хексанови фракции“. В рамките на местната медицинска традиция тези конкретни растения обикновено се използват за лечение на простудни заболявания.

Като цяло 80% от растенията от семейство Маргаритки са идентифицирани като средства за лечение на инфекции, включително такива, които причиняват болки в ушите, стомаха и бронхит.
Други 15% от видовете са от семейство ментови, като най-често срещан е вид градински чай, известен на местно ниво като „cutiquero“. Този конкретен вид се използва за лечение на широк спектър от заболявания, включително „грип, обикновена настинка, диария, главоболие, стомашни болки, болки в коленете и кървене по време на раждане“. Според жителите на Инкахуаси с това растение може да се успокои и друго състояние, „свързано със студ или резки температурни промени“.

Като цяло около 1/4 от растенията, идентифицирани от участниците в проучването, се използват за лечение на вирусни инфекции, 5,8 % се използват за предотвратяване на усложнения по време на раждане, а други 4% помагат за облекчаване на височинната болест.

 
 
Коментарите са изключени за Как потомците на инките и днес се лекуват с растения

Повече информация Виж всички