Глобалното затопляне влияе на часовото време

| от |

Ако не предприемем действия, глобалното измерване на времето може да добие сериозен проблем, който ще разстрои всичко – от компютърните мрежи до финансовите пазари. А виновникът за това ще е топенето на полярния лед, причинено от изменението на климата.

Светът използва координираното универсално време (UTC), за да осигури стандартизирано часово време в целия свят, което да улесни комуникацията, навигацията, научните изследвания, търговията и т.н.

Тази мярка се изчислява, като се използват данни от около 450 атомни часовника – извънредно точни устройства за измерване на времето, които използват за тази цел свръхстабилните „вибрации“ на атомите. Досадното е, че то не съвпада напълно с астрономическото време, което се основава на въртенето на Земята…

Въртенето на нашата планета е с няколко милисекунди по-дълго от деня, определян от атомните часовници, а освен това скоростта на въртене на Земята може да варира поради много фактори. За да се отчете тази разлика, на всеки няколко години към UTC се добавят високосни секунди.

Например, странни и донякъде неизвестни промени в предимно течното ядро и твърдата мантия на планетата ни ускориха нейното въртене през последните десетилетия. Но това вече беше отчетено чрез добавянето на високосни секунди.

Сега започват да се появяват нови сили, които биха могли да се намесят още повече в скоростта на въртене на Земята и да нарушат глобалното време.

Дънкан Кар Агню, геофизик в Института по океанография „Скрипс“ към Калифорнийския университет в Сан Диего, напоследък изучава въртенето и как то се влияе от топенето на полярните ледове.

Вследствие на климатичните промени ледените шапки в Гренландия и Антарктида се топят в такива мащаби, че променят формата на планетата и намаляват скоростта ѝ по-бързо отпреди.

Заради забавянето Агню твърди, че UTC ще трябва да получи отрицателна високосна секунда – т.е. минута със само 59 секунди – някъде около 2029 г.

„Дори преди няколко години очакванията бяха, че високосните секунди винаги ще бъдат положителни и ще се случват все по-често. Но ако разгледаме промените във въртенето, което е причината за тях, и разнищим какво причинява тези промени, изглежда, че отрицателна такава е доста вероятна“, обяснява Агню в изявление.

„Една секунда не звучи като много, но в днешния взаимосвързан свят грешното време може да доведе до огромни проблеми“, добави той.

Независимо от изменението на климата, вероятно само промените в течното ядро на Земята може да са наложили отрицателна високосна секунда до 2026 г. Изчисленията на Агню обаче показват, че промените в полярната ледена маса са забавили тази възможност с още три години до 2029 г. С други думи, изменението на климата вече се отразява на глобалното измерване на времето.

Ако отрицателната високосна секунда не бъде добавена, е възможно глобалното време да излезе от синхрон, което да доведе до масови смущения в компютърните системи и телекомуникационните мрежи.

 
 
Коментарите са изключени за Глобалното затопляне влияе на часовото време

Повече информация Виж всички