Безопасна ли е животинската храна за консумация от човека

| от |

Краткият отговор, макар че със сигурност не изглежда апетитна, нито (вероятно) вкусна, е в по-голямата си част, да – хората спокойно могат да ядат храната на своите домашни любимци… но има някои важни, важни разяснения, които трябва да се направят. Тук идва и дългият отговор.

Хиляди години и кучета, и котки са били чифтосвани или са се развили сами така, че някои от чертите им да станат по-изразени, а други да изчезнат. По отношение на физическите характеристики, домашните кучета днес имат по-малки черепи, лапи и мозъци, отколкото техните предци вълците. Кучетата също така коригират и поведението си като стават активни през деня.

Днешните домашни котки, които не са били чак толкова целенасочено размножавани, не са толкова по-различни от дивите котки от миналото, поне физически. Те може да са малко по-малки, но истинските разлики са в техните генетични и личностни черти. Например, днешните котки са смятани за по-послушни и по-паметливи от своите дядовци и баби. От предците и на котките, и на кучетата са опитомени тези, които са склонни да приемат храна от хората.

Поради тези промени (и по-заседнал начин на живот) и двете животни са се развили да изискват по-малко калории и малко по-различни хранителни нужди, които предимно са живели на сурово месо.

Това ни довежда до менюто на им. Кулинарните нужди на едно куче се различават от на другите животни, включително и от тези на хората. Те се нуждаят от повече мазнини, които са им основен източник на енергия. Докато имат също нужда и от протеин (който помага за изграждането на мускулна маса) и известно количество въглехидрати (което помага при храносмилането), хората имат нужда от повече. Освен това кучетата сами си произвеждат витамин С и не се нуждаят от него допълнително. Въпреки различните хранителни изисквания, в крайна сметка днешните кучета се хранят много като предците си – консумират остатъци храна от хора. Специализираните хранителни продукти за тях често се правят просто от „страничните продукти от производството на човешка храна“ – каквото остава, след като хората вземем каквото искаме от месото. И това е напълно окей, според Асоциацията на американските служители за контрол на фуражите, при условие че рецептата е формулирана специално за хранителните нужди на кучето. Това също означава, че кучетата са се приспособили да могат да ядат голямо разнообразие от храни.

От друга страна, котките не се хранят като кучетата. Те трябва да ядат повече месо, защото в него има аминокиселина, наречена таурин, която се намира само в протеина на животинска основа. За разлика от хората и други животни, котките не са в състояние да произвеждат сами таурин и следователно трябва да си го набавят от храната. Ако не го правят, те трайно и сравнително бързо, като може да получат и други здравословни проблеми. Котките задължително са месоядни и протеините от животински произход са от съществено значение за тях.

Въпреки това, много сухи храни за котки съдържат главно растителни протеини. Сухите котешки храни обикновено не са много полезни за котешките ни приятели поради факта, че те нямат силно усещане кога са дехидратирани. В един момент те са били пустинни животни и телата им все още са нагодени за пустинни условия и като могат да издържат на температури до 52C – 56C.

Комбинацията от растителния, а не животински протеин в много от сухите храни за котки и острата липса на влагата в тях обикновено се смята, че е причина много домашни котки по-късно в живота си да развиват диабет и усложнения с бъбреците, както и други подобни проблеми. Това не означава, че всички сухи храни за котки са лоши, нито че всички влажни котешки храни са добри за вашето коте. Котките също така се нуждаят от повече тиамин, витамин А и витамин С, отколкото кучетата и хората, и без храна, която целенасочено има повече от тези елементи, котките ще бъдат недохранени.

Това ни връща към хората. На теория, като се има предвид способността на човешкото тяло да се адаптира към голямо разнообразие от хранителни източници, хората са в състояние да ядат както кучешка, така и котешка храна, независимо дали е влажна или суха, висококачествена или не… но в ограничено количество.

Например, редовният висок прием на витамин А от животински произход (който, както споменахме, храните за домашни любимци имат в относително голямо количество) при хората може да причини безброй сериозни, дори фатални състояния. Поради тази причина доброкачествените витамини и хранителни добавки (които между другото са по-трудни за намиране, отколкото си мислите) обикновено използват витамин А с растителен произход, като бета-каротин. В този случай, ако тялото ви се нуждае от повече витамин А, той ще преобразува бета-каротина във витамин А; ако не се нуждае – няма. За разлика растителния витамин А, месния вече е във формата, в която тялото ви може да го приеме, което означава, че потенциално може да приеме твърде много. Това засяга особено много бременните жени.

И в крайна сметка, макар че е възможно човек да издържи известно време на храната за кучета и котки, трябва да се има предвид, че тези храни са специално създадени за конкретното животно и не са предназначени да отговарят на хранителните нужди на хора.

 
 
Коментарите са изключени за Безопасна ли е животинската храна за консумация от човека

Повече информация Виж всички