Великите любовни истории: Харалд V и Соня Харалдсен, които успяха да променят не само норвежката монархия, но и света около себе си

| от |

Нужни са почти десет години, за да приемат и одобрят връзката им. Защото не става дума за обикновени хора, а за бъдещ и неговата избраница. Като всички други европейски наследници на трона и от него се очаква да сключи брак с подходяща девойка, а под “подходяща” се разбира такава с благородническо потекло. Нищо под принцеса не е приемливо за първородния син на норвежкия крал Олав V и шведската принцеса Мерта. Обаче, както е казал поетът, “сърцето силом се не зема – то не е пита, то се не ломи”. Така и със сърцето на младия Харалд – никоя знатна особа не успява да го омае така, както дъщерята на обикновения търговец на облекло Аугуст Харалдсен. 

Историята на тази продължаваща вече 68 години любов е потвърждение за това, че когато двама души наистина се обичат, никой и нищо не може да застане между тях – нито бог, нито крал.

Купидон на име Йохан

На 21 септември 1957 г. след смъртта на дядо си, Хокон VII, и възкачването на баща му Олав на престола, 20-годишният Харалд е коронован за  престолонаследник. По това време той учи във военната академия, където се обучават армейски офицери и кралски гвардейци. По същото време бъдещата кралица е студентка в Университета в Осло, където следва история на изкуството, английска и френска филология. Амбициозното момиче вече има една диплома по моден дизайн и социални науки от престижен лицей за девойки в Лозана. 

Ще се запитате сигурно как пътищата на два толкова различни живота ще се пресекат. Ами така, по възможно най-прозаичния начин – на младежки купон. 

През юни 1959-а някой си Йохан Стенесен организира парти за свои приятели, на което също се оказват Харалд и Соня. Едва ли ще ви изненадам като кажа, че искрите помежду им започват да прехвърчат още на “Здравей”. Когато гостите започват да се разотиват, младият кадет изобщо не е готов да се раздели с момичето, така развълнувало синята кръв във вените му. Бързо измисли някаква причина, за да я видиш отново, казва си той, докато хапе нервно устни. И тогава му хрумва идеята да я покани на дипломирането си от академията през август. Соня не чака да я молят втори път. 

Два месеца по-късно, по време на въпросното тържество, двамата за първи път биват фотографирани заедно.  След този момент започват да се срещат редовно. Тайно, разбира се, понеже Харалд подозира, че на връзката им няма да се погледне с добро око. 

И опасенията му се оправдават.

На ръба на национална криза

Queen Sonja of Norway in 2015

Соня Харалдсен

В кралския двор започват да се чуват гласове под сурдинка, че престолонаследникът си има тайно гадже. Крал Олав обаче е в неведение относно отношенията на Харалд и Соня и дълго време си мисли, че са само приятели. Толкова е заблуден, че дори кани Соня на вечеря по случай един от рождените дни на Харалд.

Когато обаче слуховете стават особено упорити, той зададе въпроса ребром: Има ли, сине, нещо повече между теб и Соня? Харалд не може, а и не иска да го лъже и признава, че двамата се срещат от известно време. Всъщност от няколко години.

За Олав това е проблем. Голям проблем. Върху плещите на овдовялия през 54-а крал пада цялата тежест на решенията, касаещи не само семейството му, но и монархията. Той се страхува, че ако забрани тази връзка, синът му ще последва примера на друг един монарх, крал Едуард, който се отказва от трона в името на любовта си към американката Уолис Симпсън. От друга страна обаче трябва да действа решително, за да подсигури бъдещето на монархията. Изборът е труден. В крайна сметка той не просто съветва, а направо заповядва на сина си да прекъсне отношенията си със Соня и да си хареса момиче от някое от европейските кралски семейства. Заекът обаче е изскочил от шапката на фокусника и новината за неравностойната връзка на Харалд излиза в британската и шведската преса. Това принуждава двореца да излезе с официално заявление през 1954-а, в което се казва, че престолонаследникът няма да се жени за “личност от простолюдието”.  Тогавашният министър-председател Айнар Герхардсен също се противопоставя открито на един такъв брак заради опасения, че това ще вкара страната в конституционална криза. 

Заседнали в окото на бурята, двамата влюбени не виждат бъдеще заедно. Но пък и не могат да си представят живота един без друг. Заради невероятния натиск, на който са подложени, Соня и Харалд постоянно късат и се събират отново. След години, прекарани в ада на забранената любов, Харалд най-после решава да вземе нещата в свои ръце. 

Следва неочакван обрат. 

Ултиматумът

Sametingsåpning - 51610815769

Харалд V

През 1965 г. наследникът на престола дава ултиматум на баща си, краля: Или ми се разрешава да се оженя за Соня, или, заклевам се, никога няма да се оженя. 

Ако има нещо по-лошо от абдикирал крал, това е крал, отдал се на целибата. Ултиматумът идва като звучен шамар за кралския двор. Освен това той  предизвиква напрежение и противоречиви страсти в средите на правителството на току що застъпилия на премиерския пост Пер Бортен, членовете на което се разделят в два враждуващи отбора. Докато министърът на правосъдието е категорично против този брак, министърът на отбраната се застъпва яростно за Соня, понеже е симпатична и образова, а и защото е семейна приятелка. 

Минават още две години, през които кралят продължава да държи фронта с надеждата, че младите влюбени първи ще отстъпят и ще се откажат от тая работа със сватбата.  Само че Соня и Харалд също са си стъпили на ината и стоически продължават да се борят за връзката си. През 67-а, когато и двамата навършват 30, на Олав му става ясно, че синът му е напълно решен да изпълни заканата си, а това, да напомня, би значело нула наследници и катастрофа за монархическата институция. И дава на заден. Освен това Соня вече не му е чак такъв трън в очите и дори на няколко пъти я кани на яхтата си. 

На следващата година кралят най-после се пречупва и дава благословията си на Харалд и Соня. 

След десет години нездравословен дейтинг престолонаследникът и неговата избраница най-после получават зелена светлина да се оженят. На 29 август 1968 г. двамата сключват брак в катедралата на Осло в присъствието на 850 гости. Принцесата е облечена в копринена рокля в класическа за 60-те години кройка на норвежки дизайнер, но без задължителната за случая тиара. Принцът пък е с военната си униформа.  За да демонстрира одобрението и добрите си чувства към новата си снаха, кралят лично я отвежда до олтара.

Историята се повтаря

Соня и Харалд имат две деца: родената през 1971 г. Мерта Луизе (която Харалд настоява да кръстят на непрежалимата му покойна майка), и син, Хокон (р. 1973), който е и настоящият престолонаследник. 

След като крал Олав умира през 1991 г., Харалд заема трона и през следващите години ще направи възхитителни неща, целящи модернизирането на монархията. В тази насока едно от най-забележителните му решения е да допусне други двама “от простолюдието” в лоното на кралското семейство. 

Но и този път не минава без сътресения и обществени и медийни скандали. 

Когато през 2000 г. Хокон обявява публично годежа си със самотната майка от провинциалния южен град Кристиансанд Мете-Марит Хойби, никой не реагира негативно, но то е, защото принцът дипломатично е премълчал някои обезпокоителни подробности относно миналото на избраницата си. Когато обаче таблоидите изравят унизителни факти за бъдещата булка, като например, че в младежките си години е купонясвала в компанията на лоши момчета, взимала е наркотици, а баща й се е оженил повторно за стриптизьорка, скандалът е в кърпа вързан. Въпреки огромното негодувание на нацията обаче двойката не предава любовта си – най-вече, защото намира огромна подкрепа в лицето не на кого и да е, а на самия крал. Харалд V вече е играл този мач и напълно му е ясно под какво напрежение са влюбените, затова, без много да го мисли, застава на тяхна страна. 

В крайна сметка Хокон и Мете-Марит се женят и за късмет на Мете Марит преходът й от провинциална Пепеляшка с проблемно минало към обичана от народа си кралска особа минава гладко и без сътресения. 

Другият “външен” за семейството е съпругът на първородната им дъщеря, Мерта- Луизе. Тя се залюбва с харизматичния, но считан за леко повърхностен писател Ари Бен. От брака им се раждат три деца. Проблемите започват, когато принцесата тръгва да разправя наляво-надясно, че вижда ангели и дори разговаря с тях. Както и че може да контактува с мъртвите! Разводът й с Ари Бен през 2017-та не е изненада за никого и остава някак на заден план, защото към този момент тя самата вече е станала известна писателка, задминавайки по слава и продажби съпруга си. Дотук добре. Обаче шокът за кралското семейство и за норвежкия народ идва, когато през 2019-а , недълго след като Ари Бен се самоубива, принцесата обявява, че ще се жени за някой си Дурек Верет – чернокож американец, самопровъзгласил се за шаман. Но и този път Харалд и Соня махват благосклонно с ръка – кои са те, че да спират любовта! Запитан какво мисли за връзката на дъщеря си с шамана, крал Харалд отговаря лаконично: “Радвам се, че си е намерила приятел.” Самата принцеса обяснява лежерното отношение на родителите си към нестандартната й връзка така: “Помня, че още като бяхме много малки с брат ми, майка и татко постоянно ни повтаряха, че трябва да се държим един за друг, независимо какво се случва. С Хокон знаехме, че можем да говорим с тях открито за всичко, което ни вълнува, защото само така се разрешават проблемите в едно семейство.”

Днес повече от всякога 86-годишната кралска двойка заслужено се радва на безрезервната обич на своя народ. Въпреки скорошните си здравословни проблеми (през 2020 г. претърпя операция за смяна на сърдечна клапа) Харалд V продължава да е физически много активен и да забавлява нацията с прекрасното си чувство за хумор, а Соня да бъде обект на възхищение заради великолепния си моден стил и многобройните прояви на меценатство. Всъщност тук е мястото да отворя една скоба и да кажа, че през 1982 г. самият Анди Уорхол рисува неин портрет, който и понастоящем краси личния й дворцов кабинет. Харалд пък още от младежките си години е запален ветроходец и дори е представлявал страната си в този спорт на Олимпийските игри през 1964, 1968 и 1972 г. Бил е европейски и световен шампион в своята дисциплина. Освен това кралят е запален фен на зимните спортове и футбола.

Въпреки че според норвежката конституцията кралят няма право да изразява каквито и да е политически пристрастия, това не спира Харалд V да дава израз на личното си мнение по въпроси, които го вълнуват. А един от тези въпроси е този за свободата да обичаш, когото искаш. По време на една своя реч през 2016-а в типичния си, къде сериозен, къде хумористичен стил  той описва сънародниците си така: “Ние сме нация от момичета, които обичат момичета, момчета, които обичат момчета, и момичета и момчета, които се обичат един друг.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Харалд V и Соня Харалдсен, които успяха да променят не само норвежката монархия, но и света около себе си

Повече информация Виж всички