shareit

Великите любовни истории: Агнета и Бьорн + Бени и Aни-Фрид = AББA: Две любовни истории, които създадоха музикална легенда

| от Мая Вуковска |

Каквото и да се напише в рамките на едни 2000 думи за музиката на иконичната шведска поп-група, ще бъде безскрупулно омаловажаване на ролята им за световната съвременна култура. Защото АББА не са просто четирима скандинавци, изпели през 70-те и 80-те дозина поп-хита на английски, облечени с ластични клинове и пуловери с пайети. АББА са институция. Разбира се, за милионите им фенове по света никога не е бил неизвестен фактът, че зад огромния успех на групата стои не само талант, красота, постоянство, перфектно менажиране, музициране и синхрон на гласовете, но и още една магическа съставка. Любовта. Чиста, неподправена и съвсем не медийно-контролирана –  една любов, разпределена по равно между две двойки, на сцената и в живота.

gettyimages-96318530-594x594

Бени и Ани-Фрид

Ако сте гледали старите видеа на групата, сигурно сте ги запомнили като “онзи с брадата” и “чернокосата певица”. В началото на 1969 г.  поп-бандата номер едно в Швеция Hep Stars, член на която е Бени, започва обиколка из най-големите нощни клубове в Швеция. След края на участието им в клуб “Аркаден” в Малмьо, Бени отива в популярна местна кръчма за едно-две питиета. Там се натъква на Ани-Фрид, на която всички викат Фрида – соло певица, извоювала си вече сериозно реноме, спечелвайки две години по-рано националния формат за млади музикални таланти. Освен това е майка на две малки деца и е на път да се разведе със съпруга си Рагнар, за когото се е омъжила едва 18-годишна.

Първата среща на бъдещата семейна двойка не е особено знаменателна. Поне не такава е в спомените на певицата. “Говорихме си предимно за работа, за живота на четири колела, но разговорът си беше направо отегчителен. Пихме по едно, след което се сбогувахме формално, без изобщо да си въобразяваме, че пътищата ни ще се пресекат отново някой ден.”

gettyimages-84998936-594x594

Съдбата обаче има други планове за тези двамата. Само месец по-късно, на 31-март, Бени и Фрида се оказват в студиото на радио-програмата “Среднощен час.” След края на записа, Бени я кани на ресторант. Този път обаче парчетата на пъзела се наместват идеално. “Говорихме с часове,” спомня си Фрида. “Разбрах, че и той като мен преминава през труден период от живота си и това като че ли ни сближи. Характерите ни бяха коренно различни, но по някакъв необясним начин чудесно се допълваха. Срещнах Бени в най-правилното за мен време – когато бях започнала да се съмнявам  във всичко. Седях сама в някоя хотелска стая, далеч от децата си, и се чудех дали всички тези жертви в името на кариерата си заслужават. Бени ми донесе утехата, от която се нуждаех. От този момент нататък станахме неразделни.”

gettyimages-152442310-594x594

Бьорн и Агнета

Пак през същата 69-а, само че през май, Шведската национална телевизия снима документален филм за композитора Жул Силвен. Сред поканените да вземат участие са Агнета Фелтскуг, вече утвърдила се поп-звезда с пет самостоятелни албума, и Бьорн Улвеус – бивш член на шлагерната фолк-група Hootenanny Singers и настоящ на Hep Stars, в която Бени свири на клавишни. Агнета е страшен фен на Hootenanny Singers, а в китариста Бьорн е влюбена още от години.

gettyimages-73987471-594x594

Без капка от момински свян се приближива и го заговаря: “Здравей, Бьорн, отдавна исках да се запознаем, понеже страшно ти се възхищавам.” Самият Бьорн пази ясен спомен от този момент: “Веднага разпознах Агнета от малкия екран. Честно да си кажа, изобщо не ми допадаше музикалният й стил, както й предизвикателно-съблазнителното й сценично поведение. Но звънливият й като фин кристал глас ме опияняваше. Разговорът ни потръгна и изведнъж се почувствах така сякаш я познавам от сто години.”

В началото на връзката си двамата музиканти ревностно се опитват да пазят отношенията си в тайна до момента, в който популярен всекидневник не излиза със заглавието “Агнета и Бьорн – поп-романсът на годината”. През есента влюбените заживяват заедно в тристаен апартамент на островчето Лила Есинген, част от стокхолмския фиорд.

gettyimages-84912370-594x594

Сладко съвършенство в абаносово и русо

Първият опит да  комбинират талантите си се случва през 1970 г., когато двете приятелски двойки заминават заедно на почивка в Кипър. Това, което започва като тананикане за удоволствие на плажа преминава в импровизиран концерт за войници на ООН, чиято база се намира на острова. Първата песен, която четиримата записват, се казва “Хей, старче” и веднага се изкачва на първо място в шведската музикална класация, където остава цели 15 седмици.

Оттук нататък музикалната кариера на квартета тръгва само напред и нагоре. Победата на конкурса на Евровизия през 1974 г. с “Ватерло” изстрелва АББА в орбирата на световната слава и през следващите десет години, благодарение на песни като “Super Truper”, “Dancing Queen”, “The Winner Takes It All” и други се  превръщат в една от най-популярните и любими групи. Обаче зад бляскавата фасада на славата се разиграва друга история. В личните отношения на двете двойки постепенно започват да се появяват пробойни, които с времето стават все по-големи. В началото на 70-те обаче всичко все още е сладко съвършенство…

На 6 юли 1971 г. Агнета и Бьорн се женят. Приятелят Бени озвучава церемонията, свирейки сватбения марш на черковния орган. Приличаща на ангел в дългата си бяла рокля и с венец от бели цветчета, украсяващ разпуснатите й руси коси, Агнета е изгубила и ума и дума от вълнение пред олтара.

През февруари 1973-а на бял свят се появява дъщеря им Линда. Горе-долу по това време мениджърът им Стиг Андершон предлага групата да смени прекалено дългото си име, съставено от целите им имена с някое по-кратко и лесно за произнасяне. Спира се на АББА. Единственият проблем е, че името вече е заето от една компания за консервирана риба. Стиг обаче не се отказва и пита ръководството на компанията дали случайно няма да заемат името си на една поп група, която има потенциала да стане световноизвестна. За щастие, отговорът е “Да.”

gettyimages-84999664-594x594

В началото на 1977-а АББА тръгват на голяма турне из Европа и Австралия. Само за двата им концерта в лондонската зала “Робърт Албърт Хол” заявките за билети са 3, 5 милиона! Турнето преминава с небивал успех, а вече обратно в Швеция, двойките могат да отдъхнат за кратко, а Агнета отново да стане майка. През декември същата година ражда сина си Кристиан.

Що се отнася до другата двойка, Фрида и Бени, те карат по-полека по любовните релси и се женят чак през 1978 г. На 6 октомври на почти тайна церемония (присъстват само свещеникът и двама свидетели!) в черквата в Лидингьо двата си разменят брачни халки. Бени си спомня: “Усещахме, че е дошло времето да се бракуваме, само че не искахме да го правим като Бьорн и Агнета – с пишна сватба и стотици фенове на улицата. За нас сключването на брак беше интимен акт.” На следващия ден младоженците организират скромен обяд за двайсетина от най-близките си хора във вилата си в Лингдьо, по време на който изненадват всички, обявявайки, че вече са съпрузи.

gettyimages-88657933-594x594

“Победителят взима всичко”

На 16 януари 1979 г. шведският вестник “Експресен” излиза със заглавие с огромни букви на първа страница: “Агнета и Бьорн се развеждат.” Новината гръмва като бомба, понеже никой не очаква подобно нещо. За много хора по света това е краят на една приказка. Имиджът на двете красиви и щастливи двойки е сериозно разклатен. В ексклузивно интервю Бьорн и Агнета не влизат в детайли относно причината за раздялата си: “Това, което се случва с брака ни засяга само нас двамата. Факт е обаче, че вече не можем да живеем заедно. Факт е също, че се разделяме като приятели, така да се каже. В началото всичко беше много романтично, понеже бяхме влюбени. Постепенно обаче започнахме да се отчуждаваме, а вкусовете и мненията ни все повече да се разминават. Въобразявахме си, че второто дете ще закрепи връзката ни, но не се случи така.”

Изказванията на Агнета пред пресата може и да звучат сдържано и спокойно, но само най-близките й хора знаят, че всъщност тя е крайно чувствителна и с лесно наранима душевност и преживява случващото се страшно тежко. Освен факта, че приема всички житейски проблеми много емоционално, Агнета страда от разяждащо чувство за вина, че постоянно е на път, оставяйки сами малките си деца. За никого не е тайна, че певицата я измъчват и множество фобии, които правят живота й същински ад. Освен от авиофобия, тя страда още от сценична треска, страх от тълпи, отворени пространства и височини, заради които многократно се подлага на терапии.

gettyimages-182113864-594x594

Заради развода с Бьорн също и се налага да посещава психотерапевт.  Именно в този период излиза песента “The Winner Takes It All”, в чието соло Агнета с толкова горчивина и тъга изпява строфата: “Кажи ми тя целува ли те така, както някога аз те целувах?” В интервю от  2013-а Агнета споделя : “Бьорн написа песента специално за мен. Самият факт, че го направи, е много затрогващ. Успях да изпея чувствата си в нея и по този начин да ги споделя с хората. Песента е смесица от моите емоции и от емоциите на Бьорн, но също изразяваше и това, през което Бени и Фрида преминаваха в този момент.”

А това, през което музикалните им партньори преминават, е същото като тяхното: бракът им не върви. Ама никак. Бъдещето на АББА изглежда под въпрос. За онзи критичен период Бьорн си спомня: “Всеки един от нас съзнаваше, че групата все още разполага с много  потенциал, така че не позволихме на личните ни проблеми да развалят нещо толкова добро.”

gettyimages-110400381-594x594

След първите десет години

Въпреки разпадналите се взаимоотношения между съпружеските двойки и слуховете за съперничество и завист между двете певици, АББА продължават да вадят хит след хит и да правят успешни световни турнета и през следващите три години . След като в началото на  1979 г. Бени и Фрида обявяват, че се развеждат, през пролетта на същата година групата издава своя шести студиен албум, Voulez Vous. През септември тръгват на едномесечно турне в САЩ и Канада, по време на което билетите за всичките им 17 концерта са буквално разграбени за часове. През октомври изнасят още 23 концерта в Европа, като шест от тях са на препълнения стадион “Уембли” в Лондон.

През 80-а АББА посещават Япония и издават седми албум, Super Truper.

През януари 1981 г. Бьорн се жени за музикалната журналистка Лена Келершо, от която по-късно ще има две дъщери. През цялата година групата продължава със студийните записи, а през август записват двоен коледен албум, съдържащ всичките им сингли, озаглавен “Първите десет години.” Уви, тогава още никой не знае, че няма да последват още десет години…

АББА никога не оповестяват официално своя край. Последната им публична изява като група е на 11 декември 1982 г.  по време на живо предаване от Стокхолм за британско сутрешно ток шоу.

Следващото събиране на АББА ще бъде цели 34 години по-късно. На 20 януари 2016 г. Агнета, Бьорн, Бени и Фрида са отново заедно, този път за откриването на стокхолмския ресторант “Mamma Mia! The Party”.

gettyimages-85238550-594x594

Къде са те сега?

Агнета Фелтскуг живее изключително отшелнически живот на островчето Екерьо, което е с размери 1,5 км пирина и  5 км дължина. На Екерьо живеят също дъщеря й и синът й заедно с техните семейства.

Между 1984 и 1990 г. Бьорн Улвеус и съпругата му Лена живеят в Лондон, където музикантът заедно с брат си основава IT компания. Понастоящем съпрузите обитават красива вила на малкия остров Вогаскор.

Музикалната кариера на Бени Андершон продължава успешното си развитие и след разпада на АББА. Той се ангажира изключително с продуцентска дейност и създава музиката за едни от най-играните в световен мащаб в момента мюзикъли –  “Mamma Mia!” и “Chess.” Освен това от 20 години има собствен оркестър, който носи неговото име.

През 1981 г. се жени за телевизионната водеща Мона Ньоркилт. Двамата имат един син, Лудвиг, който е поел по стъпките на баща си и има собствена банда.

Третият брак на Ани-Фрид (Фрида) Лингстад е с швейцарски благородник – граф Хайнрих Ройс. Двойката живее в семейния замък на семейство Ройс в столицата на швейцарския кантон Фрибург до смъртта на графа през 1999 г. Понастоящем Фрида живее с британския си приятел Хенри в Зермат, Швейцария. Тя е заклета вегетарианка, феминистка и защитничка на околната среда, както и силно отдадена на различни благотворителни дейности.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Агнета и Бьорн + Бени и Aни-Фрид = AББA: Две любовни истории, които създадоха музикална легенда

Повече информация Виж всички