shareit

Вещицата на Уол Стрийт, Хети Грийн, за която няма нищо свято

| от |

Много преди Уорън Бъфет, Хети Грийн доминира Уол Стрийт с изключително умното си инвестиране, пестеливост и използване на разпуснатите инвестиционни правила на времето си като така успява да натрупа един от най-големите капитали в историята на Улицата. Днес ще си поговорим за нея.

The Vigilant Stuyvesant's Wall Street Gate MET ap61.79

Картина на портите на Уол Стрийт през 19 век

Бизнес образованието на Хети започва рано-рано (както и трябва), на крехката възраст от 6 години. Тя чете финансовите новини на дядо си по майчина линия, Гидиън Хоуланд, чието зрение му попречи да си ги чете сам. По време на тези четения дядо й също така обсъжда прочетеното с малката Хети. Две години по-късно тя открива първата си банкова сметка, а малко след това започва и да инвестира паричките, които родителите й дават. До 13-ата си година тя вече поема семейното счетоводство, което не беше малко предвид многото бизнес сделки, в които взима участие баща й. Така Хети получава първокласно образование в света на бизнеса.

След като излезе от тийнейджърските си години, баща й иска повече Хети да се омъжи, отколкото да стане успешна бизнесдама, и затова й купува тоалети за 1200 долара (днес 30 600 долара), за да се носи със стил из Бостън и Ню Йорк и евентуално да хване окото на някой богат мъж. Хети беше „добре изглеждаща жена… [с] ангелски сини очи“, така че това нямаше да е проблем… ако самата тя нямаше интерес в тази посока. След като получава подаръка от баща си, Хетти незабавно разпродава облеклото и инвестира парите.

Тя се справя добре с малките суми, които изкарва с инвестициите си, но капиталът й пораства значително след смъртта на баща й, когато тя е на 30 години. По-рано Хети е трябвало да наследи голяма част от имуществото и на майка си при нейната смърт, но баща й взима по-голямата част от наследството. Вместо да рискува да загуби неговото по-голямо наследство, Хети не завежда дело срещу баща си. И не трябваше да чака дълго за парите му, защото той умира само 5 години след съпругата си, завещавайки всичко, което към този момент се равнява на около 5- 7 милиона долара (75 – 105 милиона днес). Тя взима незабавно парите и ги инвестира във високорискови бондове от гражданската война в САЩ.

Хети продължава с инвестииците. Леля й Силвия Ан Хоуланд умира една година след бащата на момичето, но вместо да й остави богатството си от около 2 милиона долара, тя дава по-голямата част на благотворителност, на лекаря си и на някои от братовчедите на момичето. Това не се приема добре от Хети, която се води от думите на баща си: „…никога не давай на никого нищо, дори и доброта“. Тя подправя ново завещание, в което пише, че всичко на леля й трябва да отиде при нея. В крайна сметка обаче загуби делото като съдът решава, че подписът върху новото завещание е фалшифициран. Все пак Хети успява да получи приблизително 600 000 долара собствеността на поредния си починал роднина.

Междувременно тя се омъжва за успешния бизнесмен Едуард Грийн през 1867 г., когото преди венчавката кара да се съгласи писмено двамата да държат всичките си финанси разделени и че никой от тях няма право над парите на другия.

Фактът, че Хети се е опитва да ограби леля си чрез подправяне на завещанието й, не се харесва на някои от братовчедите й и за да избегне съдебни неприятности, тя и съпругът й се преместват в Англия. Докато е там, освен че увеличава и без това огромното си богатство, като продължава да инвестира в САЩ, Хети ражда и две деца, Едуард „Нед“ Грийн (1868) и Хариет Силвия Грийн (1871).

Hetty Green

Хати Грийн, 1905

След като давността на престъпното й фалшифициране изтича, семейство Грийн се мести обратно в Съединените щати през 1875 г. През 1885 г. решението й да държи финансите си отделно от тези на съпруга си се оказва доста разумно. Хети силно вярва и прилага определени принципи в управлението на парите – винаги държи в резерв големи суми, инвестира много, когато другите инвестират консервативно, продава, когато всички останали изчакват (тя рядко задържа инвестиции за дълго и продават веднага щом нещото, което е купила, стигне цената, която първоначално търси, когато го купува), никога не натрупва дългове, остава хладнокръвна при всяка криза и задълбочено проучва всяка инвестиция, която прави. Съпругът й обаче тръгва по друг път и прави високорискови инвестиции без да се страхува да взема и пари назаем, за да увеличи още повече потенциалната си печалба.

За негово съжаление, инвестициите са с висок риск не без причина и той пропилява богатството си от 2 милиона долара. За да си стъпи финансово на краката отново, той кара банките да му дават заеми с намека, че капиталите на жена му ги обезпечават, въпреки че това всъщност никак не е вярно. Така скоро натрупва огромни дългове, някои от които са известни на Хети, която го избавя от проблемите му на няколко пъти. В крана сметка обаче тя разбира за истинската степен на ситуацията му след разпадането на финансовата къща John J. Cisco & Son. Тя е най-големият инвеститор в тази фирма, а съпругът й – най-големият длъжник в нея. Въпреки че тя му бие шута, те остават женени и през последните няколко години от живота му. Тя се грижи за него и дори се обръща към църквата преди собствената си смърт, за да се увери, че ще бъде погребана до него.

До този момент Хети вече е развила зверски умения за инвестиране и бизнес поведение. Но след като се разделя с мъжа си, тя добавя и известна доза ексцентричност към поведението си, за което обществеността я изяжда. Трудно е да се разграничат слуховете от истината, особено, тъй като е жена, която става много успешна в бизнеса през 19 и началото на 20 век и това дразни много влиятелни мъже бизнесмени, които пускат негативни слухове за нея, вероятно като цяло неоснователни.

Въпреки това, някои нейни ексцентричности, които са подкрепени с разумен обем доказателства, включват, че тя постоянно се е местила от място на място в опит да избегне данъци и винаги живее в най-евтиното жилище въпреки парите си. Твърди се също, че често използва името на кучето си като се настанява, за да заблуди допълнително данъчните.

Когато синът й наранява крака си, когато е на 20 години, вместо да му осигури най-добрите възможни медицински грижи, първоначално го завежда в благотворителна болница. Въпреки това, тя по-късно го води и по други лекари, тъй като момчето продължава да има проблеми с крайника още няколко години. В крайна сметка обаче кракът му хваща гангрена и трябва да се ампутира.

За нея също така се говори, че напълно пренебрегва личната си хигиена, рядко се къпе или сменя дрехите си. Особено през лятото, медиите често съобщаваха, че тя вони отвратително.

Но може би една от най-известните й скандални постъпки няма нищо общо с легендарна й стиснатост. В нея тя вади пистолет на железопътния магнат Колис Хънтингтън. Хънтингтън е изразява несъгласие с прекалено високите цени, които Хети иска за малки, но стратегически разположени железопътни линии, които е купила. Затова решава да се опита да я заплаши, че ще хвърли в затвора сина й. Вместо да се поддаде, тя просто вади пистолета си и го заплашва в отговор. Това не е особено изненадващо, тъй като Хънтингтън прави грешката да заплаши единствените две неща, за които Хети изглежда я е грижа – парите и децата й.

 
 
Коментарите са изключени за Вещицата на Уол Стрийт, Хети Грийн, за която няма нищо свято

Повече информация Виж всички