Музикални хроники: Когато барабанистът на Guns N’ Roses беше отвлечен от брат си, за да се спаси от наркотиците

| от Тодор Ковачев |

Guns N’ Roses имат своето място в историята не само като една от най-обичаните и успешни рок групи – но и като състав от доказани скандалджии с хедонистични наклонности.

Изцепките на фронтмена Аксел Роуз са безкрайни, а сблъсъците му с останалите в групата и конкретно с водещия китарист Слаш са широко документирани. Но не по-малко колоритна фигура е барабанистът от златния състав на бандата Стивън Адлър – чийто живот обаче е белязан колкото от музиката, толкова и от борбата му с наркотиците.

Адлър се присъединява към Guns през 1985 г., скоро след основаването на групата. Той е част от култовия дебютен албум Appetite for Destruction и от последвалите главозамайващи успехи, но е уволнен от бандата още през 1990-а заради хероиновата си зависимост. Десетилетия наред продължават мъките на барабаниста и опитите му да се изчисти, а през 2007 г. той отново е в окаяно състояние и принуждава по-малкия си брат да вземе кардинални мерки.

Братът Джейми Адлър се вижда принуден да отвлече батко си и да го държи заложник в продължение на 30 дни, за да му помогне да се отърве от хероина. Джейми е 10 години по-малък от Стивън и признава, че се е възхищавал на брат си, заради което му е било трудно да се изправи пред истината: че неговият герой е дълбоко затънал наркоман, който има нужда от помощ.

Джейми Адлър си спомня как е само на 14, когато вижда Стивън да взима хероин в една лимузина. „Не разбираш какво е да си на мое място, какво е да си знаменитост… напрежението е голямо“ – така Стивън обяснява залитането си към тежките наркотици. И макар че не иска да признае, че е развил зависимост, истината скоро лъсва.

Музикантът губи мястото си в Guns N’ Roses и се отчуждава от семейството си. Още в началото на 90-те Джейми започва да навива приятелите си да отвлекат Стивън, за да му помогнат по някакъв начин. Радикалният план обаче се реализира едва през 2007-а, когато по-малкият Адлър вече е успешен букинг агент на рок и хип-хоп музиканти.

Стивън развива потенциално фатална инфекция на кръвта и се налага да взима строго определени лекарства. „Докторите обясниха на него и на мама, че той трябва да пие лекарствата в следващите 30 дни, за да прочисти кръвта си. И ако не го направи, ще умре“, спомня си Джейми. „Казах си, че това е последният път, когато ще опитам да го спася… трябваше да го поставя под наш контрол“.

Малкият брат вика на помощ Слаш – големия китарист на Guns N’ Roses, който се познава със Стивън още от гимназията. Джейми Адлър и Слаш отиват в Лас Вегас и примамват барабаниста да излезе от затъмнената си спалня с лъжата, че са му занесли трева. Стивън е в поредния си период на умопомрачение и изглежда в предсмъртно състояние, но започва да обвинява Слаш за неволите си. Той е толкова зле, че се налага да бъде вкаран в болница за 72 часа и там започват да му прилагат нужното лечение.

Но Стивън Адлър продължава да отказва помощ и да се опитва да се измъкне, даже атакува част от персонала на болницата и принуждава Джейми да го отвлече и изолира. Три дни по-късно Стивън получава любимия си млечен шейк, но той е натъпкан с достатъчно успокоителни, „за да убие кон“, по думите на Джейми. Адлър е упоен и прекарва следващия месец в три различни охранявани сгради в Северен Холивуд, а двама гардове го наблюдават през цялото време.

Абсолютно всеки ден Стивън Адлър прави опити да избяга и се бори неуморно, решен да продължи с предишния си начин на живот. „Можеш да ме държиш тук седмица, месец, година, десет години. Но веднага щом си тръгна, първото нещо, което ще направя е да се надрусам. И ти не можеш да ми попречиш“, казва той на брат си.

На пръв поглед изглежда, че тъкмо това се случва, тъй като в следващите години барабанистът се връща няколко пъти и към алкохола, и към наркотиците. Но никога не пропада толкова ниско, колкото в онези кризисни времена – а накрая успява и да се изчисти. Джейми е изпълнен с гордост, когато вижда батко си на обединението на Guns N’ Roses през 2016 г. „Разплаках се и си казах, че това е най-великият момент в живота ми – да видя брат ми на сцена със самите Guns N’ Roses. Истината е, че Стив може и да се завърна към вредните субстанции на няколко пъти, но след като направихме каквото направихме, той вече не беше предишният наркоман“, радва се Джейми.

Епизодът с отвличането обаче разваля отношенията между двамата и те спират да си говорят. Всъщност не са си общували от пет години, но преди това им се е случвало веднъж да обсъждат онзи един месец, в който Стивън Адлър е държан в плен.

„Казах му „Виж, съжалявам, но и същевременно не съжалявам. Не знаех какво друго да направя. Буквално мислех, че ще умреш“, разказва Джейми. „Той ми отвърна „Обичам те, братко, знам точно какво направи и ти благодаря“. Отдаде ми дължимото, а аз само това исках. Независимо какво се случи после, знам, че дълбоко в себе си той осъзнаваше, че съм го направил от любов. А аз съм наясно, че направих правилното нещо, защото днес брат ми все още е жив“, завършва Джейми Адлър.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато барабанистът на Guns N’ Roses беше отвлечен от брат си, за да се спаси от наркотиците

Повече информация Виж всички