shareit

Билкарят, който твърдеше, че може да излекува всяка болест

| от |

През целия си живот д-р Себи е привърженик на здравословния начин на живот. Но този мъж, роден под името Алфредо Боуман, също се занимава и с псевдонаука и дори е арестуван в Ню Йорк за практикуване на медицина без лиценз.

Въпреки че неговата клиентела от известни личности включва Майкъл Джексън и Джон Траволта, в крайна сметка д-р Себи умира без пари в килия в Хондурас при мистериозни обстоятелства през 2016 г.

Съмнителните учения и подозренията в пране на пари обаче не пречат на д-р Себи все още да се радва на популярност и днес. Децата му продължават неговото дело, което той започва още през 80-те години.

John Travolta 1997

Кой е д-р Себи?

Д-р Себи е роден под името Алфредо Дарингтън Боуман през 1933 г. в Иланга, Хондурас, и за първи път чува за билкарството от баба си, която според него е „традиционна лечителка“. Според уебсайта му всичко, което д-р Себи знае за билкарството, научава сам като изучава забележително голямото разнообразие от традиции в Африка, Централна Америка и Карибите. След което в крайна сметка имигрира в Съединените щати.

Докато живее в Калифорния, Боуман е неуспешно лекуван от различни заболявания, включително диабет, затлъстяване и еректилна дисфункция. След това пътува до Мексико и се свързва с Алфредо Кортес, който, по думите му, успешно го изцерява от тези заболявания.

Именно лечението на Кортес вдъхновява Боуман да открие свой собствен билкарски бизнес.

Алфредо се завръща в Хондурас, където основава „Клетъчната храна на доктор Себи“. Неговият център, USHA Research Institute, се намира в малкия град Ла Сейба, но продуктите му се продават почти изключително в Съединените щати. И именно чрез тези продукти той започва да трупа завиден списък от клиенти знаменитости.

Michael Jackson Dangerous World Tour 1993

Известни клиенти и псевдонаука

Не отнема много време на Алфредо Боуман да стане билкар на звездите. Сред клиентите му са Лиза Лопес, Джон Траволта, Еди Мърфи и Стивън Сегал. Но най-скандалният му клиент е Майкъл Джексън.

През 2004 г., малко преди певецът да бъде съден за малтретиране на деца, Боуман твърди, че успешно го е излекувал от пристрастяване към болкоуспокояващи, включително Демерол и морфин. За целта той ползва програмата си „Африканска биоелектрическа клетъчна хранителна терапия“, за която братът на Джаксън Ранди му плаща 10 000 долара.

Това заплащане обаче не е достатъчно за Боуман и той съди Джаксън за 1 милион долара. В своя иск лечителят твърди, че е лекувал краля на попа в продължение на 6 месеца, което акумулира сметка от $380 000, която не е платена. Боуман също така твърди, че не е приемал други клиенти като „Доктор Себи“, докато лекува Джаксън, така че завежда още едно дело за допълнителни 600 000 долара в пропуснати приходи.

Реймън Бейн, говорителят на Джаксън, отрича твърденията на Боуман. „Винаги сме твърдяли, че г-н Себи е приятел на г-н Джаксън и че не е извършвал никакви професионални услуги за него“, казва той, като същевременно отрича Боуман успешно да излекувал проблема на Джаксън с болкоуспокояващите. Съдията най-накрая отхвърля иска през 2015 г.

Твърденията на д-р Себи относно неговата „хранителна терапия с биоелектрически клетки“ също така са определени за псевдонаука от реномирани научни публикации. Обширно проучване, проведено от Университета Макгил, разкрива, че редица твърдения, които Боуман прави, нямат никакви основания.

Първо, той казва, че „алкалната диета“ е от съществено значение за доброто здраве. Докато самата диета – богата на зеленчуци и ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол – е здравословна, „науката“ зад нея е погрешна, тъй като pH на кръвта не може да се промени чрез промени в храненето.

Второ, той не показва никакво разбиране на теорията за микробите и твърди, че африканските гени „трептят с по-високи електрически вибрации“. За да предаде това по-силно трептене, д-р Себи предлага за продажба хранителната добавка „Африкански биоминерален баланс“.

„Гените не резонират. Те са участъци от ДНК, които кодират протеини, а не камертони. Освен това няма такова нещо като африкански ген“, пишат от университета. „Идеята, че гените вибрират на специфични честоти, които диктуват нуждите ви от храна, е чиста глупост.“

Eddie Murphy by David Shankbone

Съдебният процес на д-р Себи в Ню Йорк

Едно от най-противоречивите – и категорично опровергани – твърдения на Алфредо Боуман е, че човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) не причинява СПИН и че билковите лекарства са достатъчни за лечението на болестта. Както и че той самият е, разбира се, абсолютно способен да я лекува…

През 1987 г. заради това твърдение са му повдигнати обвинения в Ню Йорк за практикуване на медицина без лиценз. Въпреки че съдебните заседатели го оправдават, щата Ню Йорк успява да го осъди за измама.

В крайна сметка Боуман сключва сделка с щата и само са му наложени глоби в общ размер от 900 долара. Освен това му е забранено да прави каквито и да е терапевтични твърдения за своите продукти.

Как умира д-р Себи?

През май 2016 г. Боуман и неговият сътрудник Пабло Медина Гамбоа са обвинени в пране на пари, след като властите откриват, че билкаря има в себе си повече от 37 000 долара, които не са отчетени. След ареста незабавно е транспортиран в затвор в Хондурас, където очаква обвинението си. През юни 2016 г. обаче Боуман се разболява и е откаран в болница.

Д-р Себи почива от усложнения от пневмония на 6 август 2016 г. Той е на 82 години. Много от неговите предани последователи вярват, че смъртта му е резултат от това, че медицинския бранш се опитва да го накара „да млъкне“, защото „казва истината“ за индустрията.

Но това не е единственият спор около смъртта му. През 2019 г. рапърът Нипси Хъсъл, който работи по документален филм за Себи, е застрелян и убит след спор с бивш приятел. И въпреки че никога не е открита достоверна връзка между убийството на Хъсъл и смъртта на Боуман, нищо не пречи на теоретиците на конспирацията да свържат двете събития.

Дори и мъртъв и с опровергани теории, д-р Себи остава популярен както приживе. Дъщеря му Кели – едно от 17-те му деца – продължава неговото дело в Honduran Experience Wellness Center в Атланта, Джорджия.

 
 
Коментарите са изключени за Билкарят, който твърдеше, че може да излекува всяка болест

Повече информация Виж всички