shareit

От войници до престъпници: Терорът на картела на тамплиерите в Мексико

| от |

Един от най-новите наркокартели, които действат в Мексико, е известен като „Рицарите тамплиери“. Той е и един от най-странните такива. Неговите членове са толкова мистериозни и толкова могъщи, че повечето жители на Мексико отказват да говорят за тях.

Властите в САЩ отчаяно искат да опазят границата си от този  картел и търговията с наркотици, както и техните колеги, властите в Мексико. Проблемът обаче е, че се знае съвсем малко за тази нова престъпна организация. А това, което се знае, е направо страшно.

Cocainebricks

Пакети с кокаин, конфискувани от La Familia Michoacána

Рицарите тамплиери, или Caballeros Templarios, както се наричат ​​на испански, се появяват на сцената през март 2011 г. като отцепила се група от някога доминиращата La Familia Michoacána (картел от мексиканския щат Мичоакан). Те твърдят, че служат като движение за самозащита от името на народа в Мичоакан срещу по-големите престъпни картели в Мексико.

И не мълчат за появата си. Те окачат трансперанти в Мексико, в които се казва, че вече те ще извършват алтруистичните дейности на някога могъщата La Familia.

Въпреки че действат предимно в Мичоакан, те могат да бъдат забелязани и из цялото Централно Мексико, по-специално в Гуанахуато, Морелос и Гереро.

Рицарите тамплиери твърдят, че са религиозен орден и заявяват, че следват едноименния средновековен военно-религиозен орден, натоварен да защитава християнските поклонници по време на пътуването му до Светата земя. Всъщност картелът се държи като тайно общество – членовете му носят туники с качулки с червен кръст, метални каски и се водят по тамплиерски правила. Те провеждат церемонии по посвещение на нови членове и изпълняват странни квазирелигиозни кръвни обети.

На новобранците в ордена се казва да се държат като „господа“, но също така им се казва, че трябва да убият всеки, когото смятат за изнасилвач, крадец или престъпник, да го обесят от някой мост и за закачат предупредително послание върху тялото му.

Някои хора твърдят, че религиозният елемент на картела не е легитимен.

Те твърдят, че религиозното прикритие, което носят рицарите, е пресметнат ход на основателя на картела, за да попречи на убийците му да изнасят лична информация, като в същото време създава аура на мистика около престъпната банда.

И именно това всъщност представлява картелът на рицарите тамплиери: типичен мексикански наркокартел, участващ в престъпни дейности и насилствени нападения срещу хората и полицията в Мичоакана. Правителството на Мексико заявява, че тамплиерите са замесени в наркотици, убийства, отвличания и изнудване.

Movimiento templario

Тамплиерите набират бивши военни специалисти от мексиканската армия, за да им служат като войници. Те произвеждат метамфетамини и кокаин и контролират продажбата им в и около Мексико. Те дори внедряват свои хора в центрове за рехабилитация от наркотици, за да намират повече клиенти. Смята се, че рицарите са вторият най-страховит картел в Мексико по отношение на методите на убиване.

Може би е изненадващо, но повечето от парите на рицарите не идват от наркотици, а от изнудване на местния бизнес. Смята се, че подобно на своя предшественик La Familia, над 85% от финансирането на рицарите идва от изнудване. През 2013 г. много от местните бизнесмени решават, че им е писнало да плащат прекомерните такси за „защита“, изисквани от рицарите, и се разбунтуват.

Страхувайки се от загуба на контрол и власт, рицарите решават да предприемат различна тактика – казват на бизнеса, че вече не са длъжни да плащат за тяхната защита; като те правят това с надеждата, че предприятията доброволно ще дадат средства на тамплиерите, за да поддържат мира и защитата, които твърдят, че им осигуряват.

Това обаче не е резултатът и тамплиерите се оказват лишени от така необходимите им пари.

С отслабването на организацията мексиканските и американските власти се молят за намаляване и на престъпността и търговията с наркотици в Мексико. Това обаче не става – властите сега виждат как бивши членове на картела убиват и обират безразборно. Значителен брой от рицарските сили се отклоняват към други престъпни групи, включително и хората от армията – мъже, които са обучени като войници, които нямат проблем да използват сила срещу невинни. Така те се озовават дори извън контрола на картела. В крайна сметка мексиканската федерална полиция и армия изглежда не могат да намерят начин да намалят престъпленията и убийствата в Мичоакан, където сега вече са най-високите нива на убийства в цял Мексико.

Enrique Peña Nieto - World Economic Forum on Latin America 2010

Енрике Пена Нието

Въпреки твърденията си, че иска да спре рицарите, мнозина твърдят, че мексиканското правителство е част от проблема. Някои жители съобщават, че рицарите никога не са им причинявали някаква вреда. Казват обаче, че самото участие и присъствие на мексиканското правителство създава проблем и че изнудването на рицарите се засилва допълнително от влиянието му върху мексиканските правителствени служители чрез сплашване и подкупи. В края на 2012 г. рицарите дори посрещат мексиканския президент Енрике Пена Нието с транспаранти, на които обещават да оставят оръжието ви, ако президентът наистина изпълни предизборните си обещания. Нито едно от тези обещания не е взето на сериозно.

Едва през 2014 г., когато лидерът на картела на рицарите Ел Чайо и неговият втори по командване Енрике „Ел Кике“ Планкарт са убити, целият бизнес на тамплиерите наистина започна да се срутва. С унищожаването на ръководството на картела и толкова много от членовете му, които го напускат, силата и влиянието на рицарите в Мексико намаляват.

Предполагаемият им лидер от 2015 г. до 2017 г. е Игнасио Рентериа Андраде, известен като „Ел Ченизо“. Той е арестуван от мексиканските сили за сигурност през 2017 г. и с това официално се бележи гибелта и на картела.

Страхът сега, няколко години след ареста на Ел Ченизо, е, че има друг картел, който чака да заеме мястото на рицарите. Въпрос на време е да изникне такъв, нетърпелив да остави своя отпечатък в търговията с наркотици в Мексико.

 
 
Коментарите са изключени за От войници до престъпници: Терорът на картела на тамплиерите в Мексико

Повече информация Виж всички