shareit

Мистерията Жанет ДеПалма – неофициалната жертва на сатанистите

| от |

Някои от любимите градски легенди в американския фолклор идват с помощта на истински истории, а благодарение на огромната територия, с която разполага тази страна, до днес архивите с неразкрити криминални случаи продължават да се пълнят. Случаят на Жанет ДеПалма е един от достойните за филмиране. Тя напуска дома си на 7 август 1972 г. и никой повече не я вижда жива. Знае се, че е посетила приятел в Ню Джърси, а след това започват да излизат въпросителни, чийто отговори и до днес не са открити. Нейното тяло е открито в скалиста местност едва след като едно куче успява да се прибере у дома с трофей – разлагаща се ръка. След като няма отговори, никой не може да каже дали става въпрос за убийство, инцидент или нещо друго.

Единствената интересна версия, която помага за създаването на градската легенда, е наличието на сатанистите. Каква е истината? Дали наистина Жанет е открила грешната компания, която се опитвала чрез жертвоприношения да върне Луцифер на управление или просто говорим за популярната сатанинска паника от 80-те години? Според разказите на различни нейни приятели и познати, тя е живеела добре, семейството ѝ се позиционира във върховете на средната класа, всички са отдадени християни и доста добри и разумни хора, поне това е версията. Домът ѝ е красив и от него може да се наблюдава небесната линия на Манхатън, когато времето го позволява. Живее в малко градче близо до Голямата ябълка, като е далече от пороците и престъпността.

Четири дни, преди да изчезне от радарите завинаги, тя празнува своя 16-и рожден ден. Празникът се посреща в тесен семеен кръг и Жанет е пословична със своята скромност. На 7 август Жанет ще каже на майка си, че ще се качи на влака, за да посети приятел, но по неговите думи, тя никога не стига до там, не се обажда на майка си по телефона, че е пристигнала – тогава мобилните телефони все още са мистерия и не съобщава, че ще закъснее за вечеря. Нейните родители бързат да я обявят за изчезнала. Разследването продължава до 19 септември, когато един питомец ще бъде подмамен от миризмата на месо и с удоволствие ще се прибере с нещо, върху което да точи зъбите. С това разкритие, разследващите пристигат и водят със себе си хрътки, които да започнат да търсят някакви следи. Близо до така нареченият „Дяволски зъб“, безжизненото тяло на Жанет е официално открито. Около него са поставени редица дървени кръстове, които трябва да правят символичен гроб.

Един от свидетелите ще заяви, че около мястото е открил пентаграм и други окултни предмети, но до днес неговите думи не са взети под внимание. Тялото е със същите дрехи, с които е било и през август. Поради лошото състояние, в което се намира, зъболекар трябва да направи проверка на единствената следа, която е запазена. И докато полицаите имат минималното време да проверят какво наистина се случва и да потърсят отговори, медиите активират всичките си сили, за да разкрият изненадата и да говорят колкото се може повече, давайки много време на извършителите да се покрият и бързо да изчезнат. С убийството на Жанет ще започне да се разказва историята на сатанистите и мнозина ще си припомнят редица случаи, в които подобни инциденти вече са били факт.

Антон ЛаВей още не е публикувал своята „Сатанинска библия“. Чарлз Менсън вече е успял да извърши редица убийства и всичко това прави картината още по-цветна, а интересът към подземния свят на САЩ ще се превърне в началото на една нова култура. Семейството на жертвата ще бъде обвързано с религията, която изповядва, а полицията ще се насочи първо към тях, вярвайки, че има нещо нередно при отдадените християни. Районът отдавна е привличал и някои от различните пророци, които се опитват да оформят някакво ново движение, с което да създадат и една далеч по-страшна картина. Най-накрая се стига до там, че за разследването е извикана и местна вещица – САЩ е страна на неограничените възможности, следователно в издирването винаги могат да се използват всякакви средства. По това време няма вестник, който да не говори за този случай. Твърди се, че в региона има тийнейджъри, подмамени от това движение и всички практикували по един или друг начин някои от по-страшните ритуали. В някои материали се говори, че около тялото имало обесени животни, провесени от дърветата.

Други разказвали за буркани с осакатени горски обитатели, потопени във формоалдехид. Един поглед към архивите ще разкаже и за ритуално погребение на 13 вещици, чийто духове продължавали да обикалят гората. В други издания се говори за индианско гробище или резерват, който е бил изклан много по-рано. Най-странното в цялата история е, че самата жертва никога не давала индикация за каквито и да било интереси. Необходими са няколко седмици и след това чудото приключва. До края на годината никой не иска да говори за случилото се, хората забравят или просто се страхуват да говорят. Никой не искал да бъде на мястото на Жанет и точно по тази причина се ражда мълчанието.

Единственият заподозрян в цялата история е Ред Киера – бездомник, който живеел близо до гората, но неговият интерес бил града, където може да открие храна и след като местните го гонели, единственото правилно място е далече от тях. Малко след неговото освобождаване, той напуска локацията, защото продължава да се преследва от местните. След около 30 години една независима институция ще се опита да проследи всички стъпки отново и ще се стреми да намери отговор. Оказва се, че повечето архиви са били унищожени около началото на 90-те години.

Ураганът Флойд е успял да заличи Ню Джърси. По някаква причина, архивът се намира в една единствена сграда на полицията, която е била класифицирана като опасна за наводнения – никой не може да каже защо документите се озовават точно там. Някой разказва, че полицията никога не прави снимки на местопрестъплението, но и това остава мистерия, след като досиетата вече не са налични. Местното население пък вярва, че е по-добре да не се говори и да се забрави, отколкото да се отварят нови рани.

През октомври 1972 г. изданието The New York Daily News ще направи интервю с местния отец, който ще потвърди, че има почитатели на дявола, които най-вероятно са извършили това престъпление. До днес сатанистите са единствените заподозрени. Съществуват и други версии – момичето се е възстановявало от пристрастяване към наркотици и съвсем случайно се е опитала да вземе следващата доза. Не се знае колко точно е приела, но след като тялото и отказва да работи, същите приятели са я изхвърлили и са решили да запазят тайната. Другият вариант е да се подозира опит за грабеж или убийство. В региона има още две жертви, които са открити. Според независими източници и автори, в региона има подозрителни личности, които са били прикрити и никога не са потърсени.

Досието на момичето е предоставено по закона за свобода на информацията – това се случва през февруари, тази година. В него става ясно, че няма никакви следи на окултни ритуали, жертвоприношения на животни или всичко друго, изписано в медиите. Липсвали колието ѝ, заедно с чантата. Дори това не е било достатъчно, за да се започне разследване и до днес случаят остава като отворен, просто защото липсва информация. ДНК пробите, които някога са били налични, официално са унищожени. Що се отнася до сатанистите, дори и да е имало такива, те най-вероятно са изчезнали през следващото десетилетие, когато са имали с какво друго да се забавляват.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Мистерията Жанет ДеПалма – неофициалната жертва на сатанистите

Повече информация Виж всички