shareit

Книгата, направена от отровни тапети

| от |

В един период от все още кратичката история на Америка стените на около 2/3 от домакинствата й са били облепени с отровни тапети. Това произвежда книгата „Shadows from the Walls of Death“ („Сенки от стените на смъртта“) от 1874, която представя на загрижената аудитория мостри от съдържащите арсеник тапети, както и предупреждава за здравословните рискове от тях.

asdadsasdaasdassdada

Заглавната страница на книгата „Shadows from the Walls of Death“

Книгата е създадена от доктор Робърт М. Кедзи, хирург и химик, по време на Гражданската война. Тогава вече се знае много добре, че арсеникът е отровен при консумация, но едно негово приложение се е пренебрегвало – той често бил смесван с мед с цел боядисване на тапети. Кедзи първоначално прави 100 копия и ги изпраща до обществените библиотеки из Мичиган.

asdasdas

Един от тапетите, боядисани с арсеник. Още можете да видите в сканираната книга – линкът е по-надолу в текста

Почти всички копия от това 86-странично томче са унищожени от библиотекарите, които се страхуват да не навредят на посетителите си. Днес са останали само 4 копия – два са в библиотеката на Университета в Мичиган. Другите две са в Медицинския факултет на Университета Харвард и в Националната библиотека по медицина. Всяка страница на книгите е облепена в пластмасова обвивка за безопасност.

Ако някой се интересува от книгата, има сканирана версия, която може да се разгледа безплатно. Сканирането й обаче не е било проста задача. Работниците трябва да носят специални защитни костюми и маски, а сканирането се случва в лаборатория в специална изолационна шатра.

Встрани от красивите цветни тапети, книгата разказва историята на арсеника като суровина за боядисване на домове. В годината на издаването й, 1874, Великобритания произвежда 32 000 000 ролки тапети с арсеник. Книгата разказва и за деца, които загиват, защото късат тапетите и ги слагат в устата си.

„Shadows from the Wall of Death“ е една от причините ползването на арсеник за домашни цели да бъде прекратено.

 
 
Коментарите са изключени за Книгата, направена от отровни тапети

Повече информация Виж всички