shareit

Какво се е случило с родителите на Хюи, Дюи и Луи

| от chronicle.bg |

През 1934 година Уолт Дисни дава на света Доналд Дък, симпатичният, но раздразнителен приятел на Мики Маус. Доналд жъне моментален успех и става един от най-популярните анимационни герои в историята. След 3 кратки години художникът Ал Талиаферо дава на патока 3 племенника: Хюи, Дюи и Луи. В дебютния им комикс на 17 октомври 1937 година Доналд получава писмо от братовчедка си Дела точно преди момчетата да дойдат:

Скъпи Доналд,

Изпращам ти твоите племенници ангелчета Хюи, Дюи и Луи, да останат малко при теб, докато баща им е в болница. Огромна пиратка гръмна под стола му. Малките душички са толкова игриви. Надявам се да си прекарате хубаво заедно.

Братовчедка ти,

Дела

С отворено сърце и ръце Доналд приема племенниците си вкъщи. Разбира се, скоро осъзнава, че „ангелчетата“ и „душичките“, за които говори Дела, са бунтовни, демонични чудовища.

Phooey_Duck

Патето Фуи

Какво става с баща им? Както Дела посочва, клетият им татко е в болница, защото пиратка гръмва под стола му – пиратка, която е сложена там от синовете му: Хюи, Дюи и Луи (или от четвъртия им брат-фантом Фуи, който се появява спорадично в комиксите).

Оказва се, че това е последният път, в който чуваме за баща им. Едно от различните родословни дървета на фамилия Дък го представя само като силует на пате с голям въпросителен знак на лицето. На друго пък е просто безименен лик до съпругата му Дела.

От оскъдната информация, с която разполагаме, можем само да заключим, че баща им или е починал в болницата, или е изоставил челядта си, може би за да избегне високооктановите им номера.

dymbela s decata

Дъмбела Дък с децата

Ами майка им? Нещата с Дъмбела Дък, по-известна като Дела, са малко по-сложни. В писмото й, което споменахме по-горе, може да сте забелязали, че тя се подписва като „Твоя братовчедка“, а не като „Твоя сестра“. Дела също така изрично споменава, че децата са племенници на Доналд. Това идва да рече, че Дела не е майка им, бидейки братовчедка на Доналд. Следите ли? Освен ако баща им не е брат на Доналд, който се е оженил за братовчедка си (което не е напълно невиждано по онова време). Друг възможен вариант е Дела едновремено да е и братовчедка, и сестра на Доналд, но няма да отиваме в тази посока…

Ако бащата на трите патета не е брат на Доналд и имаме предвид, че Дела изглежда се грижи за тях, докато баща им е в болница, истинската им майка на този етап явно не е в живота им.

Обаче! В анимацията „Donald’s Nephews“ („Племенниците на Доналд“) от 1938 се появява писмо подобно на горното, но с леки промени:

Скъпи братко,

Изпращам ти твоите племенници ангелчета да те навестят.

Твоя сестра,

Дъмбела

Карл Баркс влошава нещата допълнително в своята версия на семейство Дък през 50-те години като нарича майката на патетата Телма Дък (най-вероятно защото гледа първия комикс, където Дела е братовчедка). По тази линия, някои феновя смятат, че Дъмбела, Дела и Телма са три различни персонажа, докато други държат, че Дела е галено на Дъмбела. Телма не се използва повече в комиксите и филмчетата, а името на персонажа е сменено обратно на Дела Дък в родословното дърво на Дон Роса от 1993.

main-qimg-b00b56a39e1bd7571dddd71398f41a8f

Дела и Доналд в „The Life and Times of Scrooge McDuck“

Като проследим и други истории, изглежда че Дела наистина е Дъмбела. Например, в серията комикси „The Life and Times of Scrooge McDuck“, която излиза през 90-те години, Доналд и Дела се появяват в една и съща моряшка униформа като малки деца и са представени не само като роднини, но и като близнаци.

Хюи, Дюи и Луи първоначално не са щели да се заседяват много при вуйчо си, а само за един брой на комикса. Затова и персонажът на майка им не бил обмислян много-много. За да не се появяват отникъде обаче, Доналд получава сестра, която му ги изпраща.

Това ни довежда до първоначалния въпрос: Какво се случва с родителите на патетата? Излиза, че освен във вече отбелязаните места, те не са споменавани никъде другаде. Така че умират ли или просто зарязват Хюи, Дюи и Луи?

Според родословното им дърво, Дела и Доналд са фамилно равноправни спрямо Скрудж Макдък, и все пак Доналд винаги е посочван като най-близкият жив роднина на Скрудж. Това силно предполага, че Дела е мъртва, а най-вероятно съпругът й също. Разбира се, някои предполагат, че те са инсценирали смъртта си, за да избягат от децата. Самият Доналд също ще ги изостави за малко – под опеката на чичо Скрудж – докато е във военноморския флот.

Въпреки доказателствата, че родителите им са мъртви, патетата все пак понякога казват молитва за майка си и баща си, което може би сочи, че те са живи някъде там… Или че никой не им е казал, че са мъртви.

В комикса „The New Spirit“ от 1942 година пише, че Доналд официално е осиновил Хюи, Дюи и Луи. Както казахме, от родителите няма и следа.

 
 
Коментарите са изключени за Какво се е случило с родителите на Хюи, Дюи и Луи

Повече информация Виж всички