shareit

Изкуството на пропагандата – една добра стара практика, която използва всички модерни технологии днес

| от |

„За триумфът на злото е необходимо само едно, добрите хора да не правят нищо.“

Оказва се, че тази мисъл не е собственост на Едмонд Бърк, а принадлежи на Джон Стюарт Мил, но е толкова истинска, че най-вероятно вече живее собствен живот и трябва да се повтаря много често. Осъзнаваме, че днес живеем във време на война, в която участваме, макар и да не се водят открити военни действия. Ако разполагате с профил в социалната мрежа, то най-вероятно сте атакувани от фалшива информация, която се стреми да навреди на вас и вашите възприятия.

През последните години откриваме, че всеки човек в дигиталния свят е бил облъчван поне веднъж от фалшива информация, която цели да дестабилизира или да манипулира крайните резултати, дали говорим за избор, политически настроения или дори избори, всичко може да се манипулира. За да отговорим на въпроса, как точно се случва това, нека обърнем внимание на историята и популярните методи на някогашното КГБ/ФСБ или ГРУ – институции, които са отговорни за сваляне на режими, подкопаване на реноме на политически лидери, майстори на хибридна война, извършването на поръчкови убийства и още много други. Имате нужда от доказателства?

Спомнете си историята на Борис Немцов и неговите частни компаньони, които го следяха навсякъде, спомнете си историята на Алексей Навални и разследванията, които по-късно се превърнаха във филм. Спомнете си и историята на Юри Безменов, който разказва как се оркестрират преврати в Индия, как се повишава напрежението с Пакистан и как се създава хаосът, който години наред не може да бъде изчистен. Една стара поговорка ни напомня, че в мътната вода се лови най-добре риба, следователно ще открием, че добрите стари практики работят с пълна сила и до днес.

А в следващите редове ще обърнем внимание на цялостната пропаганда и методите за влияние. Обърнете внимание, че след като САЩ се оказа жертва на политически тролски манипулации, очевидно е, че бъдещите войни за влияние ще се водят по този начин.

Какво е необходимо за успеха и манипулацията на общественото мнение? В зората на управлението на Хитлер ще открием една много точна мисъл:

„Колко хубаво за правителствата, че хората не мислят.“

Мнозина дори споделят, че си мислят, че извършват някаква мисловна дейност през по-голямата част от времето. Пропагандата е много жестоко оръжие, което се прокрадва и използва всякакви методи на подсъзнанието, за да накара един човек да подозира, че е избрал самостоятелно някаква посока или мироглед. Критичното мислене вече не съществува, особено след като класическите способи за информиране – някога вестника и радиото – започнаха да отстъпват пред социални мрежи, пред различни онлайн медии и още много други. За много от тях се записваме доброволно и започваме да консумираме езикът на омраза.

Говорим в множествено число, защото броят на смарт устройствата в момента се изчислява на милиарди, а някои потребители разполагат с повече от едно. Нека подчертаем някои основни моменти за старта на пропагандата като научен феномен. За целта ще трябва да се върнем обратно към Първата Световна война и да открием, че един от братовчедите на Зигмонд Фройд е успял да напише книга със същото име „Пропаганда“, описвайки много щателно как точно работи този инструмент за събуждането и побутването на американския народ да поиска да се включи във войната, макар и до този момент да се твърди, че няма никаква причина.

Малкото четиво, което може да бъде разгледано на един дъх за една вечер, ясно показва някои от основните методи за манипулация. Тъжното в този скромен научен труд е, че не е необходимо дори да има някакво усилие за манипулация, тя се случва по естествен начин. Няколко години по-рано ще открием, че самата война избухва с помощта на Гаврило Принцип, който привлечен от панславската идея на сърбите за създаването на Югославия, го мотивира да извърши убийството на австро-унгарския престолонаследник. Кой стои зад панславската идея? Това разбира се ще е Руската империя.

Същата страна, за която мнозина твърдят, че е единствената причина за нашето освобождение, но ако върнем лентата назад и си спомним за Тракийското въстание, можем да открием, че въпросната страна не играе никаква друга роля, освен онази на хулигана на детската площадка, който бърза да прекрати военните действия, когато получава милиони в злато от Османската империя.

Нека не забравяме и някои от гръмките изказвания на Георги Раковски, както и на Христо Ботев относно намесата на Руската империя и опитите ѝ за нашето „освобождаване“. Би било трудно да не обърнем внимание и за влиянието им срещу Батенберг и опитите за издигането на правителство, което да прокарва руските идеи, работейки изцяло в услуга на Руската империя. Няма да откриете много информация в основната образователна програма, но може да се изненадате, че когато Великобритания и Руската империя са на път да преминат във въоръжен конфликт за Индия, руският консул в България е имал информация, че при такъв опит ще има анексиране на страната в полза на Русия, разпъването на бойни единици и разполагане на черноморска флота, за да се прекъсне пътя на Великобритания към Индия.

Не случайно ще открием, че единственият противник за съединението на Княжество България с Източна Румелия е именно Руската империя, Сръбско-българската война е отново продиктувана от нашите така наречени „спасители“. Практически ще открием, че всички исторически главоболия, включително и Междусъюзническата война, носят корените си именно от Руската империя. Прословутото освобождение, за което трябва да бъдем благодарни, отново се заплаща с цената на милиони злато, не е било и няма да бъде безплатно, но замислете се, историята се пише така, че България винаги да изглежда откровено наведена пред така „великите“ сили. И ако се чудите какъв е мотивът за всичко това, нека обърнем внимание на самият процес за прокарване на новата идеология и условията за успеха на една пропаганда.

Този инструмент не може да работи никъде, където стандартът на живот е висок и държавата се стреми да възпита правилно своето следващо поколение. Респективно няма да открием нищо подобно в България, която освен под османско владичество, след това пада под съветско владичество. Програмата на пропагандата се стреми да обясни как България е била загниваща държава и без намесата на СССР, нейното развитие е било невъзможно. От друга страна ще открием, че преди появата на новия съветски режим, България продължава да е в топ 10 на икономиките в Европа, при това въпреки двете национални кризи.

При толкова лошо и некадърно управление, наблюдаваме бурната индустриализация на Габрово, създаването на някои от най-големите български милионери като Пенчо Семов и още много други. Трудно е да приемем, че собствената ни родина е била бедна и едва оцеляваща. След 9-ти септември ставаме свидетели на естественото избиване на българската интелигенция, национализирането на частната собственост, назначаването на най-големият брой неграмотни и неквалифицирани кадри и на масовото разграбване.

С това се поставя началото и сигурната основа за бъдещ контрол, който поне по думите на Юри Безменов, може да бъде преборен едва след 40 години – необходимото време за премахване на последните почитатели на стария режим и възпитаването на новия такъв. Социалистическият режим има само една дарба – да създава безотговорни и ниско интелигентни кадри, които се възпитават да не мислят, да се съгласяват с всяко решение на партията и никога да не поемат собствена инициатива. Точно по тази причина няма конкуренция, няма частен сектор и право на развитие. Подобен феномен позволява крехко съществуване, което трудно би могло да издържи на толкова мразения капитализъм.

Пропагандата работи там, където може да бъде обезличена историята, където се издигат фалшиви герои и се възпитават роби. Самата идея, която многократно се повтаря и потретва, а именно, че България е освободена два пъти, съответно от Руската империя и после от СССР, трябва да се запечата и възпита с помощта на паметници, учебници, литература и още много други.

Особено лесно е да се постигне това, осъзнавайки, че една от причините Никола Вапцаров да се издава на толкова много езици е възможно само чрез отделянето на няколко милиона паунда от тогавашната партия, за да може да се издаде в други страни. Интересът никога не е бил външен и никой не би могъл да го познава, ако няма подобна финансова инжекция. Това е епохата на фалшивите герои и измислената пропаганда, която трябва да накара следващите поколения да продължават да мислят по същия робски начин, без да имат правото на критично мислене. Изобщо трябва да приемем, че критичното мислене е враг на една тоталитарна система.

Това ни води и до модерното време, след като живеем в така наречения свободен демократичен режим. Разбира се, глобализацията успява да премахне някои граници и да позволи на мнозина да бъдат малко по-свободни, да пътуват, да се образоват, да четат забранената литература и да изразяват себе си – последното е възможно благодарение на така наречените социални мрежи. Липсата на обществено мнение, липсата на морал и образование, могат да се превърнат в перфектното поле за една пропаганда. Точно днес можем да говорим за съвършения успех на така наречените тролски ферми и фабрики.

Какво представляват те и защо са от особено значение? Някои от първите, за които вече сме чували, включително и тази на Евгени Пригожин, може да ни покаже как работи до голяма степен държавният апарат в толкова любимата за мнозина братска Русия. Ще открием, че именно в такива институции работят хиляди хора, които имат за задача да излъскат имиджа на руския първи. В този случай говорим за Владимир Путин, но практически ще открием, че същият метод работи за всеки, който се намира в тази позиция.

Срещу сумата от 750 долара, всеки човек в тази институция трябва да повтаря изпратените уроци на пропагандата, да разказва небивали величествени истории за невероятния успех и огромния прогресивен скок на Русия. Описаната рецепта в горните редове работи повече от перфектно. Икономическият и интелектуален разцвет на Руската федерация не се състоя. Оказва се, че докато съществуват няколко големи града, които получават статуса си на полиси, бедността, липсата на канализация и други нормални условия на живот, са практическа химера.

Пропагандата използва един и същи метод, тя описва по-възможно най-зловещия начин опонента си, в този случай говорим за злия запад. Там ще открием, че хомосексуалността трябва да се наложи като единственият политически-коректен начин за интимност, макар и това да не е така. Ще открием, че западът постоянно мизерства и е разтърсван от расизъм, мизерия, глад и липса на всякакви условия на живот. Врагът се описва като ходещият демон, докато добрият в този сценарий ще се окаже именно пропагандистът, в този случай говорим за Русия. Тролските ферми използват стотици фалшиви профили и повтарят една и съща лъжа, за да може да се повтори и потрети от останалите потребители. Използват се социални мрежи като Facebook, Twitter и прословутото руско Vkontakte.

Фабрикуването на геройските подвизи не може да се провери, но също така не може да се отрече, а и не е полезно да се отрича, попитайте Павел Дуров, който една сутрин трябва да посрещне агентите на ФСБ, защото е отказал да спре профилите на опозиционните противници на Владимир Путин преди избори. Свободата на словото е възможно, но само докато се повтаря основната мантра.

Защо успява пропагандата? За целта трябва да обърнем внимание на един друг прословут немски нацистки кадър – Херман Гьоринг. Неговите думи продължават да бъдат актуални и до този момент:

„Естествено, нормалните хора не искат война; нито тези в Русия, нито тези в Англия, нито тези в Америка и в този ред на мисли – в Германия. Това е разбираемо, но все пак, това са лидерите на една страна, които определят политиката и винаги е лесно да се влачат хората, независимо дали е демокрация или фашистка диктатура, парламент или комунистическа диктатура… С глас или без глас, хората винаги могат да бъдат въвлечени в наддаването на лидерите. Това е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да им кажете, че са атакувани, и да заклеймите пацифистите за липса на патриотизъм и излагане на страната на опасност. Работи по същия начин във всяка страна.“

Следователно ще трябва да се загледаме в настоящата интернет социална реалност. Какво виждаме? На този етап ще открием някои от любимите елементи като: отровните ваксини, използването на графен, макар и до днес същият да не е успял да предостави достатъчно технологични иновации, продължаваме с опитите на НАТО да унищожи страната ни, макар и все още да няма нито една унищожена страна от тази военнна коалиция. Продължаваме с твърденията, че България се въвлича във война, макар и изпращането на оръжие никога да не се смята за въвличане във война.

САЩ не е въвлечена във война, макар и да изпраща военни помощи на СССР и Великобритания преди атаката над Пърл Харбър през Втората Световна война. Мантрите, че страната няма да оцелее без руски газ, също се провалиха, но не спират да се повтарят. Войната, която трябваше да приключи за три дни, практически се води над 300. Продължаваме да получаваме най-различна информация относно щетите на еврото и краха на Хърватска, но от друга страна откриваме, че тази тема се затвори.

Виждаме прословутите партенки, че България е изгубила над н на брой милиарди при износа на злато, макар и посоченото количество да надхвърля изцяло общата сума на златни резерви в света. Ако се чудите защо Русия освобождава или денацифицира Украйна, то обърнете внимание на факта, че единствената спечелена война, която все още може да се използва като знаме на геройство, остава Втората Световна война.

Единственият жив враг е именно нацистът, но ако попитате руснак, какво точно е нацизъм и какво е фашизъм, той не може да ви даде отговор. Причината? Няма право да знае отговора или да задава въпроси, двете са изцяло забранени.  Пропагандата работи и в страни с лоша икономика, особено като нашата, поръчковите материали, поддържането на същите ферми и обслужването на чужди интереси, спокойно може да коства много по-малко, отколкото на запад. Един пост за лев, евро или долар, има съвсем различна разменна стойност, особено след като говорим за заплащане във валута, която в момента продължава да се намира на дъното при класациите на валутите.

Следователно трябва да си спомним думите на Безменов и факта, че една революция чрез пропаганда успява тогава, когато глупавите полезни идиоти, започнат да повтарят фалшивите новини, за да се чувстват значими участници в създаването на  нещо по-велико, докато основният им интерес е да облагодетелстват самите себе си. Разбира се, много от тях след завършването на целия процес биват убиване от собствените си господари, защото са опасни, а лечението идва със силно възпитание на новото поколение. Това може да стане чрез добра образователна система, премахването на фалшиви и ненужни паметници, издигането на нови символи и разкриването на истината, но самият процес остава невъзможен, когато всичко ново е още добре забравено старо и повтаряно отново и отново.

 
 
Коментарите са изключени за Изкуството на пропагандата – една добра стара практика, която използва всички модерни технологии днес

Повече информация Виж всички