Един от първите цигарени филтри е бил от азбест

| от |

Пушенето на тютюн съществува от адски дълго време, но цигарите като продукт са сравнително отскоро. Преди Кримската война повечето европейци пушат лули или пури. По време на войната обаче английските войници развиват навика да си свиват тютюна във вестниците на турските си съюзници. Така приготвените цигари са малки, лесни за пушене и удобно компактни и така малко по-късно довеждат до огромно увеличаване на количеството тютюн, което човек може да изпуши.

Не е изненадващо, че когато хората забелязват негативните последствия на дима върху здравето, цигарената индустрия приема това като заплаха и се опитва да създаде по-безопасен продукт – или поне такъв, който хората да помислят за безопасен. Някъде по това време се появяват ментоловите цигари като идеята, разбира се, е че ментолът е полезен за дробовете.

Другият основен „безопасен“ продукт е цигарата с филтър. За съжаление на потребителите обаче, един от първите опити за цигара с филтър е печално неуспешен. Компанията Lorillard, в опита си да направи филтри за своя продукт, използва материал, който е на разположение и за който се знае, че филтрира добре – азбест.

Азбестът по това време най-вероятно е изглеждал като идеалното решение. Той може да се изработи под формата на много тънки нишки и от тях да се направи висококачествен и ефективен филтър, който улавя частички в дима с размер до 1 микрон. Материалът е разпространен и не особено скъп. Така през 1952 Lorillard пускат цигарите Kent с филтър Micronite. Те са рекламирани като „Най-добрата защита за здравето в цигарите за всички времена“. „Какво е Micronite?“, пита се в друга реклама. „Това е чист, безпрахов, напълно невредим материал, които е толкова безопасен и толкова ефективен, че се използва и за филтриране на въздуха в операционните стаи.“

Krokydolith - Mineralogisches Museum Bonn (7385)

Крокидолит

За съжаление на Lorillard и клиентите й, истината е малко по-различна. Филтрите Micronite са 30% крокидолит, също известен като бразилски син азбест, смятан за един от най-вредните форми на азбест. Той причинява както азбестоза, така и мезотелиом – особено агресивен вид рак на белите дробове – и не е особено подходящ материал за цигарени филтри. На всичко отгоре, самият филтър е гъст и прави засмукването на дима трудно, а това означава, че пушачите са принудени да дърпат по-силно…

Въпреки тези обстоятелства, цигарите стават хит. До 1957, когато състава на филтрите най-накрая е сменен, Kent продават 13 милиарда цигари.

 
 
Коментарите са изключени за Един от първите цигарени филтри е бил от азбест

Повече информация Виж всички