Джим Кроу – кой е той и какви са законите му

| от |

Кой или какво е Джим Кроу?

Джим Кроу е името, което системата за расова сегрегация в САЩ – предимно на юг, но с влияние в цялата страна – получава в периода непосредствено след Американската гражданска война до движението за граждански права през 60-те години.

С  мотото „отделни, но равни“ като водеща доктрина, държавните и местните закони ограничават правата на чернокожите – забранено правото на глас; образователни, икономически и професионални възможности; и основни човешки достойнства. И все пак Джим Кроу е нещо повече от това: тази политика е всеобхватен напън да постави афроамериканците като граждани от втора класа, като санкционира и нормализира тяхното потисничество в страната след робството и го наложи с постоянната заплаха от съд, насилие и смърт.

Има ли истински човек на име Джим Кроу?

Не, Законите на Джим Кроу получават името си от програмата на местрела (странстващ поет-певец), изпълнявана през 20-те и 30-те години на 19 век в Ню Йорк от белия актьор Томас Дартмут Райс. С почернено лице той изиграва унизителен стереотипен образ на чернокож мъж, като част от репертоара му е песен, наречена „Jump Jim Crow“ (Скачай, Джим Кроу). Макар че не е първото подобно представление, Райс е изключително популярен в САЩ и дори ходи на турнета във Великобритания и Ирландия. Така „Джим Кроу“ се превръща в епитет за всички чернокожи хора – а след това дава име и на системата за сегрегация.

Jimcrow

Как точно са сегрегирани чернокожите?

Отделни щати въвеждат множество ограничения и изисквания като заплащане на обществен данък или тестове за грамотност, като и двете са насочени към възпрепятстване на афроамериканците да се регистрират като граждани, тъй като те са предимно бедни и неграмотни работници. Тъй като същевременно така се спират и бедните бели мъже да гласуват, клаузи позволиха на всеки, чийто предшественик е бил гласуващ преди Гражданската война, да бъде освободен от таксата или теста. Това, разбира се, не може да се отнесе за нито един чернокож, тъй като техните предци са били роби.

Тези мерки смалява делът на чернокожите гласоподаватели на юг от 90% през ерата на Реконструкцията до 3% до 1940 г. Разбира се, не само законовите изисквания пречат на чернокожите да гласуват. Друг брутално ефективен метод за овладяване на чернокожото население е страхът.

Кога се формира Ку Клукс Клан?

Появяват се редица радикални групи, които със сплашване и насилие тероризират черните общности на юг. Сред тях бяха по-открито действащите са Бялата лига и Червените ризи, докато Ку Клукс Клан е по-подземна и тайна организация. Тя се образува веднага след края на Гражданската война от ветерани от Конфедерацията в Тенеси.

KKK напада и убива афроамериканци и унищожава домовете им, но актът на насилие, който най-добре обобщава ужасите на законите на Джим Кроу, е линчът – публична демонстрация, с която се сблъскват черните общности всеки ден. Според института Tuskegee между 1882 г. до 1968 г. са линчувани общо 4743 души – 72,7% от които са чернокожи. Линчовете се провеждат в южната част на страната, а малко убийци са осъдени.

Какво представлява делото Плеси срещу Фъргюсън и доктрината „отделни, но равни“?

Джим Кроу получава най-силната си конституционна подкрепа през 1896 г. със знаково решение от Върховния съд, озаглавено „Плеси срещу Фъргюсън“. Обущар на име Омир Плеси предизвиква собствения си арест, като седи в трамвай, предназначен само за бели, в знак на протест на Закона за разделението на обществения транспорт  в Луизиана от 1890 г., който гласи, че пътниците в белите и черните трамваи не могат да седят в една и съща мотриса. Плеси е 1/8 чернокож, което го направи „цветнокож“ според закона.

Делото му обаче се проваля, както и жалбата пред Върховния съд. Решението от 18 май 1896 г. декларира, че отделните места и съоръжения не нарушават клаузата за равна защита от 14-та поправка, стига те да са еднакви. И така, се ражда доктрината „отделни, но еднакви“. Тя кодифицира това, което Юга прави така или иначе: образува две общества, с управляваща бяла класа от едната страна и второкласна, лишена и потиснати афроамериканска класа от друга. „Отделни, но равни“ е основата за стотици произтекли закони на Джим Кроу.

Warren Supreme Court

 

Съдиите по делото „Браун срещу Образователния борд“

Кога законите на Джим Кроу за отменени?

Подобно на делото Плеси срещу Фъргюсън, което създава прецедента „отделни, но равни“, решението на Върховния съд ще ги премахне. На 17 май 1954 г. в Решение по дело Браун срещу Образователния борд на Топека е единодушно постановено, че разделянето на държавните училища е противоконституционно, което отваря вратата за училищата да бъдат интегрирани и законите на Джим Кроу да бъдат постепенно отменени.

 
 
Коментарите са изключени за Джим Кроу – кой е той и какви са законите му

Повече информация Виж всички