Защо му викат „боксофис“

| от |

Подобният на кутия (box [бокс], англ. ез.) вид на много стари каси за билети в САЩ – кабините точно пред вратите на театрите и кината – изглеждат като подходящ кръсник за термина „боксофис“. Но не са точно.

Истинският произход на понятието най-вероятно е свързан с друг вид „кутия“: балконите от двете страни на театърите, където по-заможните посетители могат да се насладят на представлението от по-добра гледна точка (без да се налага да се смесват прекалено много с простолюдието). Когато в средата на XVIII в. изразът започва да се появява във вестниците, той се отнася конкретно за касите, от които хората могат да си купят места за тези ложи.

Не след дълго театрите вече започват да предлагат и редовни билети на тези специални каси. Преди това обикновено е трябвало да ги закупите от някое определено лице или фирма в града или на вратата на театъра. Тази практика не изчезва веднага след като касите започват да се налагат.

Palais Garnier. December 5, 2010

Интериорът на операta Пале Гарние

Има и други теории за фразата „боксофис“. Според онлайн етимологичния речник първоначално бокс офисът може да се е отнасял за кутиите за събиране пред църкви още от 14 век насам. Предполага се също така, че бокс офисът може да датира от епохата на Елизабет, когато местата на балкона са били строго отделени от „ямата“ долу – секцията, където нископлатените посетители са гледали представлението. Но както нямаме писмени свидетелства за термина отпреди Джорджианската епоха, най-правдоподобно изглежда, че той е измислен във връзка с преждеспоменатите ложи. Оттук до използването на фразата като метоним на цялостната продажба на билети е само един кратък скок; този обичай за пръв път придобива популярност в началото на XX век.

 
 
Коментарите са изключени за Защо му викат „боксофис“

Повече информация Виж всички