shareit

Музикални хроники: Когато Ринго Стар беше хазяин на Джими Хендрикс и го изхвърли заради непростима изцепка

| от Теодор Ковачев |

Англия в средата на 60-те: абсолютно култов период на музикална революция с някои от най-великите рок изпълнители в историята, събрани на едно място.

Това е времето, когато групи като Beatles и Rolling Stones се вдъхновяват взаимно, творят заедно и влизат в полезна конкуренция – докато вадят един след друг вечни хитове и пишат историята на музиката с творчество, до голяма степен ненадминато и до днес.

Jimi Hendrix 1967 uncropped

Джими Хендрикс

По същото време в Англия се подвизава и Джими Хендрикс, може би най-великият китарист на всички времена, който първоначално не успява да стане голяма звезда в родната си Америка. Съдбата на Хендрикс е по причудлив начин преплетена и с Beatles, и с Rolling Stones, макар и не по начина, по който може би очаквате.

Едва ли например ще предположите, че когато пристига в Англия, Джими е свързан с великата ливърпулска четворка преди всичко защото отсяда в апартамента на барабаниста Ринго Стар. 

А за да се стигне изобщо до преместването на американеца във Великобритания, решаваща роля изиграва тогавашната приятелка на Кийт Ричардс, китариста на Stones. Линда Кийт забелязва Хендрикс в нощен клуб в Ню Йорк и е запленена от начина, по който докосва струните. Тя запознава все още неизвестния музикант с Час Чандлър, басиста на Animals, който вече е решен да напусне групата си и да се занимава с мениджмънт на изпълнители.

Как обаче се стига дотам Джими да стане наемател на Ринго Стар и защо барабанистът в крайна сметка го гони от апартамента си?

През 1966 г. Ринго приютява американеца в своя сутеренен апартамент в Лондон. Всъщност там заживяват общо четирима души – Хендрикс, приятелката му Кати Ечингъм, както и мениджърът му Час Чандлър със своята приятелка Лота Нъл.

Трудно е за вярване, но всички те плащат само 30 паунда за наема на цялото жилище. Дори като сметнем инфлацията, сумата се равнява на под 500 паунда днешни пари и отново е невероятно ниска. Големите успехи на Хендрикс и неговото трио The Jimi Hendrix Experience започват в края на 66-а с издаването на първия им сингъл Hey Joe.

Следват още вечни класики като Purple Haze и The Wind Cries Mary, а китаристът няма проблем да си плаща наема, така че изгонването му не е свързано с нередовни плащания. Впрочем, именно в този апартамент Джими композира The Wind Cries Mary – баладата, написана с цел помиряване след скандал с Кати Ечингъм (чието презиме е Мери).

Ringo Starr circa 1965

Ринго Стар

Великият музикант обаче е изхвърлен от Ринго Стар след едно изстъпление, извършено при предозиране с LSD. По някаква причина Хендрикс варосва стените навсякъде из дома и трайно ги уврежда, заради което Ринго се вижда принуден да го изгони. 

Хубавото е, че барабанистът на Beatles явно не разваля напълно отношенията си с Джими след тази случка. Той продължава да подкрепя музикалната му кариера и си остава приятелски настроен към него. Цялата ливърпулска група изглежда проявява добро отношение към американеца, съдейки по казаното от мениджъра му Час Чандлър.

Когато The Jimi Hendrix Experience се сблъскват с враждебно отношение на някои места при първото си турне из Великобритания, Чандлър отбелязва: „За щастие, получихме огромна помощ от хора като Мик Джагър, Пол Макартни и Джон Ленън“. 

Белязаният от Хендрикс сутерен продължава да приема знаменитости и след като китаристът напуска. Ленън и съпругата му Йоко Оно го наемат за три месеца през 1968 г. и именно там правят прочутата гола снимка за обложката на албума Two Virgins.

С този епизод специалният статут на апартамента е затвърден. А Ринго явно ще остане в историята не само като един от най-прочутите и успешни музиканти, но и като хазяин на знакови и ексцентрични знаменитости.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато Ринго Стар беше хазяин на Джими Хендрикс и го изхвърли заради непростима изцепка

Повече информация Виж всички