Музикални хроники: Когато потиснатата Марая Кери записа таен гръндж рок албум

| от Тодор Ковачев |

Едва ли свързвате Марая Кери по какъвто и да е начин с гръндж рок стила.

Популярната певица редовно е подигравана заради натрапчивия коледен хит All I Want for Christmas Is You и понякога това незаслужено засенчва дълголетната ѝ кариера и изключителните ѝ гласови данни. Оказва се обаче, че американската поп звезда има с какво да заинтригува и рок феновете – не с някой от 15-те си издадени албума, а с един неиздаден.

Или по-точно, издаден тайно и под различно име.

В своята автобиография The Meaning of Mariah Carey, изпълнителката разказва доста изненадваща история – за бунтарски записан от нея албум в гръндж рок стил, който скоро може да бъде преиздаден.

Историята е от 1995 г., когато Марая записва Daydream – албум, превърнал се впоследствие в един от най-продаваните на всички времена. По същото време тя се чувства вдъхновена от актуалните тенденции в алтърнатив рока и паралелно сътворява поредица от съвсем нетипични за нея песни. Те са издадени доста скромно под името на скалъпената за случая група Chick и остават незабелязани за времето си.

“Заиграх се със стила на свежия и леко пънкарски гръндж с женски вокали, който беше популярен по онова време. Ставаше въпрос за певици, които бяха много освободени в чувствата си и в публичния си имидж”, обяснява Марая Кери.

Тя създава албума заедно със своя приятелка – певицата Клариса Дейн, защото чувства твърде малко творческа свобода в кариерата си, докато е обвързана с договор с гиганта Sony Music. Тогава Марая има проблеми и в личния си живот, тъй като бракът ѝ с Томи Мотола не върви добре. Властният Мотола е шеф на Sony Music и това още повече затруднява отношенията ѝ както с него, така и с лейбъла.

В крайна сметка двамата се развеждат през 1998 г., но докато се стигне дотам, Кери изживява много трудни моменти и има голяма нужда да направи нещо извън обичайните рамки.

Резултатът е гневен албум в стила на Green Day и Hole, две групи, от които Марая Кери е доста повлияна в същия период. „Наистина нямах никаква свобода тогава. И изразих нуждата от свобода именно с този албум“, спомня си тя.

Звездата не крие, че звукозаписната ѝ компания е имала пръст в това въпросните записи да бъдат потулени: „Създадох си проблем с алтернативия албум, защото всичко около мен беше супер контролирано от властниците. Трябваше да си измисля алтер его с различна банда, нещо тип Зиги Стардъст. Персонажът ми беше мрачно готик рок момиче, което пееше абсурдно изтерзани песни“.

Кери признава, че е чакала с нетърпение сесиите, в които записва новите песни в ролята на алтер егото си, след като всяка вечер е работила до безкрай по Daydream, където е трябвало да прави точно каквото се очаква от нея. „Исках да издам албума със своето име, просто така, за да видят хората, че съм аз… но тази идея беше стъпкана и захвърлена“.

Все пак гръндж албумът излиза, но целта на лейбъла е той да не се свързва с името на Марая Кери, тъй като босовете считат, че би могъл да навреди на кариерата ѝ. Така песните са презаписани и основните вокали са изпълнени от Клариса Дейн, докато гласът на Марая Кери е използван единствено за бек вокалите. Това е компромисът, за да стане въобще факт изданието.

Името на албума е Someone’s Ugly Daughter, а групата на двете приятелки е наречена Chick (“Мацка“). Един сингъл (Malibu) е разпространен из алтернативните радио станции, но от Sony Music не си дават много зор да промотират нито песента, нито целия албум. Участието на Марая Кери си остава съвсем тайно и даже в списъка с авторите тя фигурира под измисленото име Ди Сю. С псевдоними са вписани също китаристът и барабанистът от записите.

Обнадеждаващото е, че неотдавна Марая Кери се е завърнала към албума с намерението най-сетне да го издаде по желания от нея начин.

„Работя по обновена версия заедно с друг артист“, признава тя.

Изглежда Марая ще презапише основните вокали на песните, ще осъвремени аранжиментите с помощта на свой сътрудник и близо 30 години по-късно ще можем да я чуем по начин, по който не сме я чували досега.

Какъвто и да е резултатът, със сигурност ще бъде нещо интригуващо. А ако съдим по разказа на певицата – също и нещо много искрено, дошло след силна преумора от музикалните рамки, в които Кери е трябвало да се вписва.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато потиснатата Марая Кери записа таен гръндж рок албум

Повече информация Виж всички