shareit

10 любопитни факта за „Спасяването на редник Райън“

| от |

Целта на Спилбърг с този филм е да почете онези, които се бият в Нормандия, и затова не иска битката да изглежда романтична, както много филми за Втората световна война. Той иска да покаже истинското страдание и силна емоция на войниците. Ето 10 малко известни факта за „Спасяването на редник Райън“, които може да ви изненадат:

1. Ирландия, а не Франция

Първите кадри с пристигането в Нормандия всъщност са заснети в Ирландия, а не във Франция. Френското правителство не дава разрешение на продуцентите да снимат по плажовете на Нормандия.

2. Бурета с кръв

Твърди се, че 40 бъчви с фалшива кръв са били използвани в сцената с плажа Омаха, за да симулират ефекта на кръвта в морската вода.

3. Хронологичен ред

Филмът е заснет в хронологичен ред, което обикновено не се случва. Спилбърг избира този метод, така че актьорите да се чувстват сякаш преминават през самата битка, включително като в хода на събитията губят около себе си войници. Това също помага да усетят и изобразят негодуванието си към редник Райън, който не споделя пътуването с тях.

4. Чешки

Невъоръжените мъже, които са застреляни по време на началната сцена, не говорят немски. Те говорят чешки. Части от крайбрежието на Нормандия се защитава от батальйоните на Ост (Изток) – насилствено пуснати на въоръжение във Вермахта – съставени от мъже от места като Чехословакия, Съветския съюз, Узбекистан и Армения.

5. Страх от вода

Първоначално ролята на сержант Майк Хорват (в крайна сметка изигран от Том Сайзмор) е предложена на Били Боб Торнтън, но той я отказва, защото има страх от вода и не иска да снима иконичните сцени с пристигането в Омаха.

Спилбърг се колебае дали да работи със Сайзмор, защото по време на снимките актьорът се бори със зависимост към наркотици. Затова режисьорът го кара да се подлага на ежедневни тестове за наркотици и заплашва, че ще го изрита от снимачната площадка и ще презаснеме всяка сцена вече без него, ако тества положително.

6. Истински оръжия, истински звук

Всички звуци от огнестрелните оръжия, които чуваме по време на филма, са действителните звуци, които издават истинските оръжия от Втората световна война. Стивън Спилбърг държи да ги използва, за да направи филма по-автентичен.

7. Сцена с наръгването

В ужасната сцена, в която редник Стенли Мелиш бавно е намушкан от германски войник, нападателят му прошепва на немски: „Предай се. Нямаш шанс. Ще бъде много по-лесно за теб. Много по-лесно.“

8. Мат е твърде кльощав

Първоначално Спилбърг смята, че Мат Деймън е твърде кльощав, за да играе редник Джеймс Райън. За щастие на Мат, той променq решението си след срещата им, организирана от Робин Уилямс.

9. По-късо е по-добре

Ако Спилбърг не беше изрязал около 5 минути насилие от филма, Motion Picture Association щеше да му даде рейтинг NC-17 – забранено за деца на и под 17 години.

10. Твърде стар!

Героят, който играе Том Ханкс, е 41-годишен армейски капитан. В действителност капитаните на пехотата във Втората световна война са на около 26 години.

* * *

И няколко бонус факта:

Рамел не съществува

Последната битка се провежда в градче, наречено Рамел. Това е единственият измислен град във филма; всички останали използвани места са реални и са действителни цели по време на десанта в Нормандия.

Рамел, включително и реката, е създаден от нулата в огромно студио в Англия. Същата тази област по-късно е използвана по време на снимките на хитовия сериал на HBO „Band of Brothers“.

Точност

Когато снайперистът Джаксън застрелва германския снайперист в окото, през оптиката му, тази сцена отдава почит към снайпериста от Корпуса на морската пехота Карлос Хаткок, който във Виетнам застрелва вражески снайперист по този начин. От тогава мнозина са се опитвали да направят същия изстрел, но никой не е успявал.

Липсващи крайници

По време на снимките на плажа са използвани много хора с липсващи крайници. 20 до 30 от хората, използвани в сцената на Омаха, действително са ампутирани и носят протези, които падат при атаката.

 
 
Коментарите са изключени за 10 любопитни факта за „Спасяването на редник Райън“

Повече информация Виж всички