shareit

Най-старото легло, откривано някога, е на 200 000 години

| от |

Преди около 200 000 години хората в днешна Южна Африка все още живеят в пещера. Те оформят обаче помещения си да имат някакъв жилищен вид, което включва обикновени легла от трева – удобство, което според изследователите е най-старото известно свидетелство, че хора са използвали спално бельо в историята. Според Science Magazine откритието е направено на граничната пещера в района Квазулу-Натал в Южна Африка – богат археологически ресурс от артефакти, свързани с хората от каменната ера.

OpgravingStevoort

Предмети от мезолита, епоха от каменната ера

Екип от изследователи, ръководен от Лин Уодли, археолог от университета Витватерсранд, прави откритието по време на разкопки в известната пещера, разположена в планината Лебомбо. Докато екипът извърши разкопките си, Уодли забелязва някои особени фрагменти: бели драскотини, който се виждат през мръсотията. „Погледнах ги с лупа и разбрах, че това са следи от растения“, казва Уодли. Малките парчета утайка са отстранени и стабилизирани в малки джобове от гипсова мазилка, които по-късно са изследвани под микроскоп.

При по-внимателно проучване се установява, че остатъците са парчета растителна материя от растение от семейство треви Panicoideae, което обикновено расте в района. Това, което отличава тези останки обаче е количеството им и начина, по който са поставени в пещерата.

Според Уодли голямото количество растителни вещества, намерени на мястото, предполага, че парчетата от растения са умишлено внесени в пещерата. Освен това утайката показва повтарящи се слоеве от растения и пепел, което предполага, че тази органична материя е използвана за изграждане на отделна чиста повърхност върху мръсната земя. Откритието кара изследователите да смятат, че чистата повърхност, направена от растения и пепел, е използвана от ранните хора за създаване на праисторическа постелка.

Слоят от утайка от тревен материал е открит в същия слой скала дълбоко в пещерата, където при предишни разкопки са намерени два изолирани зъба. Те са отпреди 200 000 години, което означава, че тревната постелка вероятно е на същата възраст, което я прави най-старият известен запис на легло, използвано от хората. Пълното проучване е публикувано в списание Science в средата на август 2020 г.

Уодли предупреждава, че откриването на тази ранна постелка не бива да се приравнява на признак за това колко развити когнитивни умения може да са имали хората, които са създали това легло. В крайна сметка такова поведение се среща и сред някои животински видове като птици и други примати, с изключение на това, че обикновено те се наричат ​​гнезда. И все пак има улики, които намекват за в известна степен напреднало когнитивно мислене сред пещерните обитатели, построили тези прости тревни постелки.

GNU Free Documentation License

Камфорово дърво

Пепелта вътре в леглото съдържа смес от растения, кости и дърво, която е изгорена до хрупкаво. Сред тези изгорени материали са камфорови листа – това е ароматно растение, за което е известно, че отблъсква насекомите. Изследователите подозират, че създателите на леглото може да са добавили слоя изгорена пепел също като средство за отблъскване на насекомите, така че легла им, които са на земята, да бъдат безопасни.

И все пак няма начин да сме сигурни, че тези тревни постелки наистина са използвани от пещерните обитатели като легла.

„Много е трудно да се докаже това“, каза Дан Кабанес, микроархеолог от канадския университет Рутгерс, който не участва в изследването. „Не можете да попитаme тези хора.“

Преди това най-старата известна растителна постелка е открита в друга пещера в Южна Африка – пещерата Сибуду, която датира от преди 77 000 години. Има данни и за възможно легло от преди 185 000 години, открито в Израел. Въпреки че изследователите могат да предоставят само информирани предположения за истинската цел на постелката в Граничната пещера, това все пак е интересен поглед към живота на Земята преди хиляди години. И, както посочви Уодли, „Това е съвсем близо до произхода на нашия вид.“

 
 
Коментарите са изключени за Най-старото легло, откривано някога, е на 200 000 години