shareit

Защо Франция строи реплика на Париж

| от |

Германия винаги е имала сериозно отношение към Париж, когато дойде време за война. Френската столица винаги е била основна цел на немската армия, но когато Втората Световна война променя своя ход, дори командирите отказват да унищожат града, макар и да имат заповед от фюрера да го заличат завинаги. И докато в този период е имало някакъв разум, през 1917 г. парижани са били обречени да търсят нови решения в опит да се спасят от постоянните немски атаки.

Париж постоянно бил нащрек за безшумните цепелини и тежки бомбардировачи, които с голямо удоволствие разтоварвали своите ескплозиви. Нещо повече, френската авиация все още се опитвала да създаде правилната система за отблъскване на врага. Постоянните атаки накарали мнозина да напуснат столицата, а постоянните барикади и ПВО-та не можели да се справят със силите на кайзер Вилхелм II. Някои тичали в укритията си, други протестирали и засипвали с обиди пристигащите цепелини, но нищо не помагало.

Често жителите се събирали на групички и поздравявали с класически жест летящите апарати, които скоро щели да ги заличат и впишат в историята като изключително смели хора. Въпреки всички единични опити за героизъм, кардиналните мерки били необходими. В началото на 1917 г. се родила една гениална идея. Вместо хората да разчистват отломките, можели спокойно да създадат втори град, с който да объркват допълнително немските пилоти. За целта е било необходимо построяването на реплика, с която да се заблудят пристигащите бомбардировачи.

Все пак говорим за времето, в което радарите и другите системи за позициониране още не съществували и пилотите трябвало да се оправят единствено с компас. Обикновено се опитвали да забележат нещо познато и точно тогава бомбардирали. За създаването на изкуствен град е призован Фернанд Джакопози – италиански инженер с талант в диверсията. Идеята бързо мотивирала и останалите жители да се включат и да помагат. Планът изисквал създаването на цял град, който да внася дезинформация сред немските пилоти.

Първата реплика се появила на североизток и трябвало да имитира ЖП гара. Следващата е на северозапад, близо до река Сена, която много приличала на реката преминаваща през града. Там започнала работа по създаването на централната градска част. А на изток се поставила нова индустриална зона с фабрики, която дори вадила оръжия или поне така щели да си мислят вражеските пилоти. Картографите пък добавят и други елементи, с които да преместят значително разстоянието и да покажат, че вражеските самолети се намират на правилното място.

Французите продължават толкова много в замаскирането, че дори решават да поставят някои от символите на града като Триумфалната арка, Айфеловата кула и още много други. Повечето са изработени от пластмаса, но така или иначе никой не можел да каже разликата на определена височина. Лудостта продължила дори с поставянето на улични лампи, изграждането на цели фалшиви квартали. И най-важното, за да симулират гасенето на светлините, някои от тези квартали имали активно осветление, което трябвало да привлича пилотите, сякаш жителите отказват да загасят или тепърва да затъмнят.

За провеждане на експеримента са призовани дори светлинни инженери, които от Айфеловата кула да гледат дали светлината изглежда достатъчно реално. Подготовката наистина е впечатляваща, но така и не се стига до завършване. Сглобяват се само части от гарата и някои фабрики. През 1918 г. войната приключва и правителството бързо премахва всичко построено. Идеята обаче останала и бързо се осиновила от англичаните, които през Втората Световна война се стараели да създават цели села, с които да заблуждават немската авиация.

Американците също правили фалшиви градове, за да може да прикриват военната си индустрия, макар и те самите често да остават недостижими за авиацията. В наши дни Северна Корея строи нов и модерен призрачен град близо до Южна Корея, за да продължава да показва колко богата страна е. И всичко това с първоначалната идея да се предпази Париж. Италианският инженер продължава своята работа и осветява някои от най-емблематичните френски обекти като Айфеловата кула.

Заглавна снимка: By Paris-Sharing from Paris, France – Pantheon seen from Luxembourg Gardens, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63373721

 
 
Коментарите са изключени за Защо Франция строи реплика на Париж

Повече информация Виж всички