shareit

Как канадските войници експлоатираха германските войски по време на Първата световна война

Докато Първата световна война тече, група войници става известна със своята безпощадност и усърдие. Канадците, за които иначе стереотипът е, че са дружелюбни, любезни и сговорчиви, със сигурност не проявяват нито една от тези качества, когато трябва да победят враговете си.

Въпреки че те не пристигат на Западния фронт до 1915 г., веднъж там бързо си създават име на яростни бойци, дори с липсата на опит, и си спечелват специални прякори и от двете страни заради своята смелост.

German Barrage Fire at Night (Ypres)

Немци бомбардират Ипър през нощта

Участието на Канада в Първата световна война

Когато избухва Първата световна война, Канада също влиза в боя, но за разлика от много от своите съюзници, нейната постоянна армия е много малка, което означава, че трябва бързо да се намерят кадри. Това става почти без затруднения, тъй като канадци от цялата страна ентусиазирано се записват да се бият в чужбина, заедно с британците.

Първата група отпътува най-напред към Англия за обучение, след което се отправя към Западния фронт, където първият голям ангажимент, в който участва, е Втората битка при Ипър, известна с това, че за първи път германците използват отровен газ срещу огромен брой войници.

Канадците са разположени в Ипър, с британските сили отдясно и французите отляво. Когато германците пускат първия кръг отровен газ, французите значително намаляват, което оставя канадците изложени на опасност: те не само са отворени за врага, но и са изложени на втора германска газова атака два дни по-късно.

Въпреки това все пак успяват да се оттеглят контролирано, докато чакат британски подкрепления.

Те си спечелват репутация на здрави и надеждни в тази първа голяма битка; репутация, която само щеше да бъде допълнително подсилена с продължаването на войната. Освен че са солидни войски, стават известни и като едни от най-безмилостните сред враговете си. Въпреки че причината за тяхната безпощадност не е известна, някои историци смятат, че това може да се дължи на факта, че са най-силно засегнати от неочакваните газови атаки по време на Втората битка при Ипър.

Канадците рядко вземат военнопленници, знаейки, че ако го направят, затворниците ще получат дял от дажбите им. Когато обаче залавят вражески войници, те имат „най-лошата репутация на актове на насилие срещу затворници“.

Може би един от най-шокиращите случаи на жестокост става веднъж, докато си говорят с немски войници на бойното поле. Те им хвърлят консерви с телешко месо през окопите и когато германците започват да викат за още, канадците отговарят, като им хвърлят дъжд от гранати.

Има и други случаи на бруталност от страна на канадците в действията им спрямо врага. На Коледа през 1915 г. те се бият срещу германците, когато се урежда временен мир, което води до прекратяване на боевете. Германците се обаждат на канадците, за да им честитят Коледа. И двете страни вдигнаха глави над окопите, но един от канадските сержанти, действайки по заповед да не говори с врага, застрелва двама германци.

Те не само бяха известни с поведението си от собствените си окопи, но също стават и известни с атаката на вражеските, които са обичайни по време на Първата световна война.

Набезите им са изключително опасни, тъй като изискват войските да излязат от прикритието на своите окопи, за да пресекат ничията земя и да стигнат до врага.

Но целта на набезите е различна: да убият врага, да разрушат части от техните окопи и укрепления или да получат важна разузнавателна информация. Канадците бързо стават експерти, усъвършенстват своите техники и създават свои собствени оръжия за ползване по време на нападенията. Типичните оръжия често не са толкова ефективни, така че се използват неща като палки, ножове и боксове, тъй като позволяват на нападателите да останат безшумни.

The people's war book; history, cyclopaedia and chronology of the great world war (1919) (14759015696)

Въпреки уменията им обаче те все още претърпяват тежки загуби. Това кара много страни да спрат с атаките на окопите на врага, тъй като голям брой мъже са убити, а онези, които оцеляват, не искат да ги правят пак. Това обаче не спира канадците. Всъщност те успяха да използват този тип атаки в навечерието на най-известната си битка.

Преди битката при Вими Ридж, канадците провеждат широкомащабни нощни нападения. Те се състоят от до 900 мъже, а целта им е директна: да убият германските войски. През четирите месеца, водещи до Вими Ридж, те провеждат приблизително 55 такива атаки срещу германците.

* * *

Наследството на канадците през Първата световна война е илюстрирано от това как са били гледани от онези, които са се сражавали с и срещу тях. След като се изправят срещу канадците в битката при Сома през 1916 г., германците започват да ги наричат Sturmtruppen или „Щурмовици“ заради тяхната смелост и бързина в битка.

Но не само германците имат специален прякор за канадските войски. До 1918 г. те са се доказали още повече, печелейки сред своите съюзници титлата „шокови войски“ – специални войници, които изпълняват тежки задачи и постигат целите си.

 
 
Коментарите са изключени за Как канадските войници експлоатираха германските войски по време на Първата световна война

Повече информация Виж всички