shareit

Как 4 пехотинци се биха срещу германци като цял батальон

| от |

През август 1944 г. майор Питър Ж. Ортис и петима други американски морски пехотинци скачат с парашути във Франция, за да помогнат на френската съпротива. След като един от пехотинците умира, а друг е ранен, останалите четирима продължават мисията си и в крайна сметка влизат в престрелка с германците като успяват да им създадат впечатление, че са цял батальон мъже.

Peter Ortiz

Майор Пиер Жулиен Ортис

Ортис е истински герой от войната, с огромен боен опит и дълъг списък от медали и награди на свое име, включително два военноморски кръста, Орден на Британската империя и Почетния легион. Той е роден в САЩ през 1912 г., но през 1932 г. решава, че училището е твърде скучно за него и се присъединява към Френския чуждестранен легион.

Ортис е изписан през 1937 г. и се завръща в Америка, където работи в Холивуд като съветник по военни филми.

Когато започва Втората световна война, той се отива обратно в Легиона и се бие в Битката за Франция, но в крайна сметка е пленен от германците. След година и половина като военнопленник бяга и отново се връща в САЩ. Там се опитва да се присъедини към военновъздушните сили, но когато процесът отнема твърде дълго, вместо това през 1942 г. се присъедини към морската пехота.

Ортис се откроява сред другите новобранци със своя богат опит и цял сандък медали; в следствие на това бързо е и повишен. Опитът му в Легиона го учи на много неща; там извършва над 150 скока с парашут.

Той също така владее много езици, което го прави полезен за Управлението на стратегическата служба в Северна Африка. Участва в редица опасни мисии, често преследвайки врага сам и преминавайки покрай отстъпващите войници. През март 1943 г. е ранен и изпратен обратно в САЩ. След като се възстановява обаче, неговите чуждоезични умения са използвани в Европа.

Members of the Maquis in La Tresorerie

Операция Юниън II

На 1 август 1944 г. Ортис, петима други морски пехотинци и офицер от въздушния корпус скачат с парашути във Франция. Веднъж там те се срещат с Джоузеф Арселин, офицер от Свободна Франция, преоблечен като морски пехотинец. Тяхната мисия е да се свържат с макиите, банда на френската съпротива (на снимката са членове на тази банда), и да организират атаки срещу германците. Операцията е наречена Юниън II. Ортис вече е провеждал подобна мисия преди това, през януари – Юниън I – в която е подсигурил и организирал Съпротивата.

За да се намалят шансовете да бъдат атакувани или да се разпръснат от ветровете, парашутистите от Юниън II скачат от ниска височина. Въпреки това мисията се обърква веднага…

Парашутът на един от пехотинците, сержант Чарлз Спери, се поврежда по време на скока. А при такива ниски височини резервните парашути бяха безполезни и така Спери умира при удара в земята.

Останалите събират 864 доставки с оборудване, боеприпаси и консумативи и започват да обучават бойците на Съпротивата. Те обследват района, устройват засади и извършват разузнаване. Тяхната дейност обаче бързо привлича вниманието на германците, които все още са предпазливи към Ортис след Юниън I по-рано през годината.

В средата на август екипът е на непозната територия и почти е заловен. Докато се опитват да се върнат в оперативната си база, войниците са открити от голяма група немци в село Центрон.

Предаване

Екипът се разделя и задържа германците в ожесточена престрелка, доминирана от Ортис и неговите колеги. Следва интензивна битка измежду къщите в селото, в която обаче съюзническите бойци осъзнават, че техните действия могат да донесат повече вреда, отколкото полза.

Тъй като на няколко пъти германците вече са унищожавали градове и са убивали цивилни, за които се смятало, че са помагали на Съпротивата, Ортис и хората му се опасяват, че ако успеят да избягат, германците може да отмъстят на самото село.

Така той се опитва да влезе в контакт с тях, но опитът му не успява, така че смело излиза от селото, докато е под обстрел, и се приближава до германския командир, майор Колб. Германците спират да стрелят и Ортис заговаря командира на един от езиците, които знае. Отправено е предложение: да предаде себе си и хората си, ако германците гарантират, че ще пощадят селото.

Колб, под впечатлението, че се бие с мащабна сила, се съгласява. Но когато малката група мъже на Ортис се показват, германците са озадачени и отказват да повярват, че това са всички.

„Първоначално германският офицер не вярваше“, каза майор Стивън Уайт, офицер от разузнаването на морската пехота. „Той не вярваше, че само 4 пехотинци са задържали силите му толкова дълго. Настоя майор Ортис да изведе и останалите членове на екипа си.“

Въпреки че Арселин не говори английски, германците вярват, че той също е морски пехотинец.

Ортис и хората му прекарват остатъка от войната като военнопленници. Той е един от най-награждаваните пехотинци през цялата война.

 
 
Коментарите са изключени за Как 4 пехотинци се биха срещу германци като цял батальон

Повече информация Виж всички