Евреите, които се биха заедно с нацистите през Втората световна война

| от |

В началото на 2018 г. Ефраим Зуроф от Центъра Симон Визентал (в САЩ) кара финландския президент Саули Нийнистьо да започне разследване относно ролята, която финландските доброволци играят в дивизията Вакинг-СС по време на Втората световна война. Това разследване разглежда записите на войници и бригади, за да установи дали финландци са участвали в престъпления срещу човечеството.

Нийнистьо се съгласява с разследването и назначава групи, които да проверят и съберат информация от Националния архив на Финландия, Русия и Украйна. Планът е резултатите да бъдат готови до ноември същата година, когато ще се реши дали са необходими още стъпки.

Финландия е нападната от Русия през 1939 г., след като финландците отказват да удовлетворят руските искания да анексират острови във Финландския залив, част от Карелския провлак и военноморската база Хангьо. Русия нахлува през ноември с близо половин милион войници и стотици самолети на път да бомбардират Хелзинки, който претърпява още множество бомбардировки през следващите няколко месеца.

Руснаците са толкова уверени в успеха си, че вярват, че няма да се стигне до наземни боеве. Те не очакват финландците да се борят – и са изненадани от развитието на малко финландско съпротивително движение. Президентът на САЩ Франклин Рузвелт обещава помощ за Финландия, но вече е твърде късно.

През 1941 г. Финландия влиза във войната на страната на германците. Това не е защото те са особено съгласни с политиката на Адолф Хитлер, а поради недоверието си към Русия. Дори финландските евреи се бият редом с германците в опит да спасят страната си от нашествието на съветите.

В крайна сметка над 300 евреи се борят за силите на Оста, а малкото останали живи от тях твърдят, че биха го направят отново.

Много финландски евреи всъщност произхождат от руски евреи, които живеят на територията на Финландия преди нейната независимост от Русия след Руската революция през 1917 г. Тези хора сега смятат, че е необходимо да изпълнят дълга си и да докажат, че са истински лоялни на своята истинска родина Финландия.

Те не се виждат като съюзници на нацистите, а се борят за страната си срещу Русия. Някои се бият във изцяло финландски полкове, но мъжете, които са разпределени заедно с германци, са принудени да крият самоличността си. Няколко германски войски знаят за произхода на своите колеги войници, но това не ги притеснява особено и се подчиняват на заповедите на еврейските офицери без оплаквания.

Когато Хайнрих Химлер, райхсфюрерът на Хитлер от тайната държавна полиция, инициатор на системата на концентрационните лагери и дясната ръка на Адолф, посещава Финландия, той иска да обсъди еврейския „проблем“ с премиера Юка Рангел, който отрича Финландия да има проблем с евреите . Той също така отказва да прилага антисемитски закони.

Германските пациенти са лекувани от еврейски лекари и медицински сестри и двете страни си създават трайни приятелства, както става и между много войници. Някои германци дори придружават еврейски войници на религиозни служби в импровизирани синагоги на фронтовата линия.

Финландия е далеч от ужасите, които се случват в Централна Европа. Там търговците и гражданите открито демонстрират презрението си към германските войници – поведение, което би довело до арест и вероятна смърт в държави като Полша или Франция. Докато някои финландци имат представа за случващото се, малцина осъзнават дълбочината на ужаса, организиран от Химлер.

В края на войната и след разкриването на нацистките тайни Финландия привлича гнева на други нации. Но нито един от финландските евреи не е бил обект на ужасите на Холокоста поради връзката им с германците.

Efraim Zuroff (May 2007)

Ефраим Зуров

В момента Ефраим Зуров и тези, които се борят за справедливост за жертвите на Холокоста, вярват, че много финландски войници доброволно участват в антисемитски действия и са решени да ги разграничат от онези, които просто са изпълнявали дълга си.

 
 
Коментарите са изключени за Евреите, които се биха заедно с нацистите през Втората световна война

Повече информация Виж всички