shareit

Засилен интерес към частни военни компании за спасяване и извеждане на пострадали от Украйна – между 2000 и 10 000 долара за човек

| от |

Често можем да открием, че частния сектор предлага най-различни услуги на клиента, който е готов да заплаща за такива. По време на една война ще забележим, че оръжието е един от най-търсените ресурси, а до него се нареждат горива, военна техника и още много други. Не можем да пропуснем и факта, че покрай всички тези се добавя и още една – частните военни компании. Началото на тази индустрия се ражда във Великобритания, години след приключването на Втората Световна война. Първите частни военни компании се сформират по примера на група SAS ветерани през 1965 г. и едни от първите основатели са сър Дейвид Стърлинг и Джон Уудхаус, които откриват компанията WatchGuard International.

Дейността на компанията позволява назначаването на частни служители, които отговарят за охрана и извършването на различни военни операции. Едно от първите назначения е Йемен, където е обявено прекратяването на огъня в определени интервали. По същото време Стърлинг успява да подпише договори с иранци, както и да се наложи в Африка. Неговата компания започва да работи в Замбия и Сиера Леоне, предлагайки тренировки и организиране на охрана. Освен предоставянето на закрила и една частна армия, WatchGuard International се занимава с продажба на оръжие. Повечето негови клиенти са именно страните около Персийския залив.

През годините Дейвид Стърлинг получава някои много интересни задачи, включително и свалянето на Муамар Кадафи през 1971 г. Интересното е, че неговата компания се занимава дори с преследването на бракониери, когато през 70-те и 80-те години започва нелегалната търговия със слонова кост. С развитието на Студената война ще открием, че частните военни компании започват да се повишават и също така да получават допълнителни средства от евентуалните военни бюджети.

В момента някои от лидерите на този пазар са американската компания Vinnell, Military Professionaln Resources Inc, G4S във Великобритания, Lordan-Levdan в Израел и Executive Outcomes в Южна Африка. Тук не трябва да забравяме и руската частна формация Вагнер, която и до днес се смята за една особено добра и ефективна руска структура. До края на 90-те години има ангажирани повече от 6 милиона души в западните компании. Каква обаче е основната функция на частните военни компании и къде можем да ги открием при наличието на война?

През последните няколко седмици ще открием, че подобен наемник е особено оценяван на територията на Украйна. Както се досещаме, при наличието на война и две враждуващи страни, частните изпълнители нямат право да изпълняват каквито и да е услуги, с които да се въвлекат в потенциална война, както себе си, така и страните, от които идват.

За тях работните задачи са малко по-различни. По последни данни става ясно, че един наемник може да бъде нает за сумата от 2000 долара на ден, като това не включва бонусите за спасяване на семейства и извеждането им извън границите на страната. Заетостта на подобни кадри може да бъде открита в сайтове като silentprofessionals.org и именно там се предлагат услугите на частни компании и дори на фрилансъри, които имат натрупан опит във военните действия. Все по-често именно Украйна се оказва дестинация за работа на различни контрактори, като една от основните задачи е извеждането на хора от застрашените зони, както и безопасното им достигане до границата.

Както често може да се забележи, въпросните професионалисти са бивши войници, които вече не принадлежат към нито една армия, но все още имат уменията да убиват. В случай, че търсите още една успешна индустрия по време на война, точно тази генерира особен скок. През последната седмица различни европейски и западни кадри са успели да пристигнат в Украйна, някои идват под формата на доброволци, но други идват точно с договори и са готови да изпълняват задачи. Неофициални данни посочват, че частните компании и фрилансъри ще получат между 30 хиляди и около 6 милиона долара – последната сума е толкова висока, когато трябва да се изведе по-голямо семейство, често пръснато и в различни региони на Украйна. Очевидно е, че колкото по-сложна е задачата, толкова по-високи са рисковете и следователно цената се променя.

Според експертите, най-трудната задача е извеждането на жени и деца, като преди изобщо да започне една операция, контракторът трябва да прегледа редица сценарии, да обърне внимание на снабдяването и необходимите оръжия, които ще се използват. Да не говорим, че е необходимо и разузнаване, което струва пари. Най-често това са суми, които се заплащат от различни разузнавателни агенции, защото изпратените агенти определено знаят повече, отколкото ще бъде заплатено.

Последната активност на повечето контрактори беше в Афганистан и Ирак, но след това започват да се редуцират и поръчките, които могат да се изпълняват. Според различни данни, в апогея на войната в Ирак са изпратени хиляди частни контрактори, които изпълняват различни задачи и поръчки. Обикновено изискванията там са охрана на военен конвой, както и пазенето на личности в дома им или ескортирането им до военна база. Компании като Blackwater и до днес продължават да се опитват да прикрият своите грешки, особено след като тяхната работа коства живота на 14 цивилни в Багдад през 2007 г.

Това обаче не нарушава особено реномето им в Източна Европа, където именно такива фирми се занимават със защитата на заможни и богати семейства. По време на разпада на Югославия, именно такива фирми започват да предлагат услуги и дори да отварят офиси в страни като Босна, Хърватска и други. Според различни изчисления, този сектор започва да повишава своята стойност и до края на 2030 г. ще достигне сумата от 457 милиарда долара – почти двоен скок от 2020 г., когато се оценява на сума от 224 милиарда долара.

Бившите военни контрактори официално признават, че не са там, за да водят сражения, а изпълняват най-различни мисии. Често са наемани дори от НПО-та, които имат нужда от протекция и трябва да достигнат до границата или да преминат безопасно. Повечето контрактори тръгват след лекари, психиатри, асистенти, парамедици, мед. сестри и още много други. Политиката им не позволява директен конфликт, след като основната им мисия е защита. Съществуват две разновидности на тази професия – едната е наемник, като тогава е позволено да се влиза в битка, докато частния контрактор няма тази свобода.

Най-често избраните кадри са бивши войници, които по една или друга причина са се отказали от армията и кариерата под флаг. Дори и често да се коментира за легитимност и етика, повечето служители все пак напомнят, че когато има живот в риск, именно те са единственият оператор, който може да намери решение. Началото на самите наемници започва още от Средновековието, когато по-заможните и богати родове успяват да построят свои собствени армии, с които да влияят не само на политиката на една страна, но и да бъдат напълно независими.

Логично е да забележим, че Украйна присъстват представители на западни компании, но противно на очакванията ще забележим, че често има и доста сериозно количество руски наемници и части от компании за защита и извеждане на хора. Използването на подобни компании за нападение няма да се случи, поради простата причина, че нито една компания не е толкова голяма, за да организира сражение и то срещу официална армия с бюджет, който надхвърля многократно този на дадена компания.

Сумата за пълна евакуация от всяка една точка на Украйна струва около 15 000 евро и то само ако даденият клиент успее да се локализира и посочи къде точно се намира на територията на страната. Други служители обаче посочват и съвсем различна история – понякога във война е почти невъзможно да се създаде каквато и да било дискретност за операция. Колко адекватни обаче са основните договори и изисквания, това никой не може да знае. Относно запазването на професионална дискретност, нито една компания не може и няма да посочи какви хора извежда и от кого се наема.  

 
 
Коментарите са изключени за Засилен интерес към частни военни компании за спасяване и извеждане на пострадали от Украйна – между 2000 и 10 000 долара за човек

Повече информация Виж всички