shareit

За метеорите и хората

| от |

В началото на 60-те години компанията General Electric предлага система за астронавтите, която позволява при извънредни ситуации те да напуснат кораба и да се върнат обратно на Земята. Тази система първоначално е известна с акронима M.O.O.S.E. или Man Out Of Space Easiest (от англ. – Човек в космоса най-лесно), но след това е променена на бекронима Manned Orbital Operations Safety Equipment (от англ. – Управляемо орбитално оборудване за безопасност). Бекроним е когато първо се измисли съкращението и след това от какво е съкратено.

Moose11

Дизайнът на цялото нещо е изключително лек – около 90 килограма, и има размерите на куфар. Астронавтът в опасност ще вземе своя M.O.O.S.E. и при разтварянето му трябва да закрепи парашут на гърдите си, да се пъхне в полиестерната торба (докато е в космическия си костюм) и да активира надуването на тази торба, което се случва чрез полиуретанова пяна. Веднъж щом е напълно потопен в стегналата вече пяна, астронавтът ще ползва ръчна ракета, с която да завърти така формираната спасителна капсула в посока към Земята и вградената ракета, за да се задвижи натам. Специално защитно покритие ще предпази торбата с астронавта от изгаряне при навлизане в атмосферата. Той ще може да осъществява комуникация чрез радио, а парашут, който се разтваря ръчно, ще осигури приземяването с нормална скорост. Пяната допълнително ще омекоти удара, а също така да действа като сал, ако астронавтът падне във вода. След приземяване астронавтът лесно може да разчупи полиуретана и да използва комплект за оцеляване, докато чака да го намерят.

moose

Въпреки очевидните ползи от един такъв апарат и обещаващите тестове нито ВВС на САЩ, нито НАСА показват интерес и затова General Electric зазимява проекта.

 
 
Коментарите са изключени за За метеорите и хората

Повече информация Виж всички