shareit

Японските пенсионери, които поискаха да помагат във Фукушима

| от |

Ясатеру Ямада е на 72 години и смята, че му остават още няколко години живот, които може да прекара, преди да напусне света. Работил е някога като инженер, успял е да се пенсионира и да се порадва на внуци и старини. Нищо не го притеснявало, докато в един неприятен момент не чул по новините за катастрофата във Фукушима. Притеснен като другите, той предпочел да стане от стола и да потърси доброволци, с които да отиде в града и да започне да помага за пречистването.

Ямада вярвал, че ще е мъртав много преди застигането от коварната болест – рак. Заедно с още 270 пенсионара като него е готов на всичко, за да отдаде последните часове за родината. Втората най-главоломна катастрофа след Чернобил накара мнозина да обърнат своя поглед към Япония и да се замислят какво ще се случи. По една или друга причина стана ясно, че японското правителство е премълчало някои факти.

Ямада вярва, че е необходима намесата на страната, когато инцидентът се случва и не трябва да се остави всичко в ръцете на частна компания, която управлява този бизнес. 272-мата доброволци дори предложили да работят безплатно, след като пенсията покривала всички разходи, не поискали и нищо в замяна за своите семейства, дългът към родината бил достатъчна награда.

И докато някои официални говорители заявили, че нямат нищо против да приемат доброволския труд, министър-председателят по това време Наото Кан е решил да отхвърли предложението, наричайки отряда „убийствен“. В края на май има нова среща и групата все пак настоява да участва, заявявайки, че не е редно да се излагат младите на риск. По това време вече трима души са припаднали от жегата през уикенда, други двама умишлено са прекрачили границата на радиационно облъчване, с което се надявали ще отменят други свои колеги да бъдат облъчени.

Междувременно Ямада продължава да твърди, че неговият отряд трябва да бъде изпратен на мисията поради простата причина, че първата вълна служители са дошли само за парите и не са свършили никаква работа. Неговото мнение е, че след като не искат пари, могат да получат равен шанс и да говорят като равни с професионалистите. Настоящата мисия на Tokyo Electric е да изчисти централата от уран и плутоний. Впрочем мисията им трябва официално да приключва до края на следващата година.

Интересното в този случай е, че Япония има изключително високо обществено мнение, а когато дойде време за изпълнение на дълг, голяма част от обществото иска да участва. Обикновено няма място за всички доброволци, а в случая с тази катастрофа, Ямада успява да намери и 63-годишния Казухико Ишада. Това е бил един от инженерите, които помагали за сглобяването на реактора и много добре знае къде и какво ще намери.

 
 
Коментарите са изключени за Японските пенсионери, които поискаха да помагат във Фукушима

Повече информация Виж всички