shareit

Високосна секунда – една от най-малките добавени единици време

| от |

Времето лети и понякога искаме да го спрем и да изчакаме. Изглежда, че днес се е забързало повече, особено след като говорим за уикенд. Има само една интересна изненада. Ако искате това да се случи и се надявате да го видите, пригответе се за далечната 2035 г. и ще станете свидетели на точно това – стоп на времето.

Причината за всичко това е, че се добавя така наречената високосна секунда, която реално не се е случвала. След близо 100 години в тази практика, светът най-накрая ще спре да прави точно това.

През ноември 2022 г. на Генералната конференция на теглото и мерките, която е международна и се занимава изцяло с определянето на глобалните стандарти върху точните мерки. След последното събрание стана ясно, че последната резолюция ще отмени добавянето на още една секунда.

Решението е насочено към секцията за атомно време, практика, която измерва изключително точно всички 400 атомни часовници, захранвани изцяло от атоми от лазери, използвайки силата на гравитацията. Това е стъпка, която официално отдалечава човечеството от универсалното време, познато е още като астрономическото, което следи скоростта на земната ротация по нейната ос и следи движението на планетата ни около слънцето.

Тук идва по-любопитният въпрос, защо се добавят секунди изобщо? Добавената високосна секунда тук е мостът между атомното и астрономическото време. Истината е, че земята се върти по своята ос за 24 часа, но в природата няма нищо абсолютно точно, както си мислим. Обикновено има леко разминаване в това изчисление.

Нашата планета прави едно завъртане по оста си за почти 24 часа без 1.59 микросекунди.

Различните природни бедствия са и причини за допълнителното засилване на земната повърхност. Същото важи и за сеизмичната активност. През 2004 г. имаше земетресение в Индонезия и беше усетено в съседните държави и брега на Индийския океан. След всички тези промени, НАСА изчислява повишаване на скоростта с 3 микросекунди в ротацията. През 2011 г. след земетресението Тохоку цяла Япония усети силата му с магнитуд от 8.9 по Рихтер. Земята засилва своята скорост 1.8 микросекунди.

Сигурни изглежда и малко объркващо, въпреки факта, че земята повишава своята скорост през последните няколко десетилетия, след серия от природни бедствия, истината е, че по-скоро се забавя. Не сте объркали нищо в горните редове, просто трябва да разберете, че земята се влияе и от гравитационно дърпане, което създава нещо като легнал полицай за автомобила. Най-често се усеща, когато Луната е близо до нас. Точно тя също влияе на ускорението на планетата. Луната също се влияе от всички това.

Има и други фактори, които влияят върху този елемент. По време на Ел Ниньо ще открием, че ветровете забавят въртенето на планетата.

Високосната секунда се добавя на определени интервали, за да изравни времето. Първата е добавена през 1972 година и само 27 са добавени след това. Най-често се добавят при неравни интервали. Последният път, когато има такъв елемент е през 2016 г.

Процесът не се прекратява напълно и при нужда може да добави следващата високосна година, като последната планувана дата ще е през 2035 г. Тези стъпки нямат да затворят завинаги разликата между земната ротация и нашата представа за времето. Физиците не са особено сигурни, че изобщо би имало такава разлика, но не могат да потвърдят дали наистина ще има и разлика в часовниците, поне осезаема такава.

Обикновено се нуждаем между 50 и 100 години, за да може да говорим за разлика от една минута, което обикновено в този период прави последната минута от денонощието в последния ден на годината да бъде реално продължено с две минути, вместо с една. Тогава наблюдаваме и така наречената високосна минута. Най-често високосните секунди се обявяват около 6 месеца, преди да бъдат програмирани в софтуера, за да не причинят софтуерни атаки или друго.  

 
 
Коментарите са изключени за Високосна секунда – една от най-малките добавени единици време

Повече информация Виж всички