Украйна ще строи вятърни паркове в Чернобил

| от |

Украйна разработва прост, но гениален план за оползотворяване на пустошта, която заобикаля руините на Чернобил: тя иска да превърне мястото в гигантски център за зелената енергия с вятърни турбини.

Германската компания NOTUS Energy наскоро подписа споразумение с Министерството на околната среда и природните ресурси на Украйна за проучване на перспективата за развитие на вятърна енергия в отцепената зона на Чернобил. На срещата присъства министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок, която е в Украйна за четвърти път след руската инвазия.

„Ето защо един от акцентите на посещението на външния министър Баербок ще бъде върху мерките, които Украйна предприема, за да осигури и защити енергийните доставки за населението, не на последно място през предстоящата зима“, пише в съобщение на германското външно министерство.

„В разгара на руската война срещу Украйна районът, засегнат от ядрената авария преди почти 40 години, може по този начин да се превърне в символ на чистата, щадяща климата енергия, осигурявайки на Киев зелено електричество“, допълва министерството за бъдещия вятърен парк.

Ако планът бъде осъществен, Чернобил може да се превърне в един от най-големите вътрешни вятърни паркове в Европа.

Според неотдавнашно проучване на NOTUS районът има потенциал да изпомпва 1000 мегавата енергия – достатъчнo за осигуряване на електричество на около 800 000 домакинства в Киев, на около 150 км от парка.

Наред с това, че ще подпомогне отказа от изкопаеми горива, този ход ще направи Украйна и по-самодостатъчна в енергийните ѝ нужди. След разпадането на Съветския съюз страната, както знаем, стана силно зависима от Русия по отношение на вноса на изкопаеми горива, но продължаващата война, съвсем очаквано, наруши тези отношения.

„Вятърен парк с такива размери ще допринесе значително за разширяването на възобновяемите енергийни източници в Украйна и ще засили независимостта и децентрализацията на украинските енергийни доставки“, заяви в изявление управляващият директор на NOTUS energy Ukraina, украинската компания за разработване на проектите на енергийната група NOTUS.

IAEA 02790015 (5613115146)

Чернобилската атомна електроцентрала стана място на една от най-тежките ядрени катастрофи в историята на 26 април 1986 г., когато комбинация от конструктивни недостатъци на един от реакторите и грешки на оператора по време на тест за безопасност предизвика експлозия.

Това доведе до неконтролируемо изпускане на опасни радиоактивни материали, което принуди властите да евакуират над 120 000 души от околността и близкия град Припят. И до днес атомната електроцентрала е заобиколена от радиоактивна зона с площ 2600 кв. км, в която до голяма степен човешка дейност липсва поради замърсяването.

И преди сега Украйна е изразявала интерес към използването на тази пустош като източник на възобновяема енергия. През 2018 г. в близост до разрушения реактор на електроцентралата беше открита нова соларна ферма, състояща се от 3800 панела, които произвеждат енергия за 2000 домакинства. Сега, когато Украйна е изправена пред нови предизвикателства, изглежда, че тези идеи се възобновяват.

„Още преди пълномащабната инвазия имахме подобни стратегически планове за зоната. Войната не ги промени, а временно ги преустанови“, казва Олександър Краснолуцки, заместник-министър на екологията на Украйна пред медии.

 
 
Коментарите са изключени за Украйна ще строи вятърни паркове в Чернобил

Повече информация Виж всички