shareit

Полицейските автомобили на Ford могат да се дезинфекцират самостоятелно за 15 минути

| от |

Без значение дали искате или не, глобалната пандемия продължава да е тук и последиците са видими. Надяваме се, че поне има достатъчно читатели, които са осъзнали и още един факт – запазването на здравето трябва да е основен приоритет, без никакво значение какви са спекулите на еднодневните звезди, търсещи светлината на прожекторите.

Поради този факт откриваме, че промяната в дневните практики, връщането на маските и за съжаление на мнозина – миенето на ръце, трябва да се възобнови. От друга страна можем да открием и още един особен факт, колкото повече следваме препоръките, толкова по-голям е шансът да запазим здравето си. Впрочем това е основен фокус и на някои автомобилни производители. В това отношение поглеждаме към автомобилната компания Ford, която години наред предоставя полицейските коли в САЩ.

Поради високата заболеваемост през 2020 г. автомобилната компания реши да намери разумен начин за дезинфекциране на автомобилите, за да може всеки представител на реда да се вози в безопасна среда. Точно по тази причина беше пуснат нов софтуер, който след всяко дежурство се активира и унищожава всички налични микроби в автомобила. Звучи странно или дори фантастично, но решението е гениално.

След всяко дежурство, при активиране на въпросната програма, униформените трябва да напуснат возилото. Всички прозорци се затварят и парното автоматично повишава температурата до 56 градуса по Целзий. Процедурата по дезинфекция трае точно 15 минути и в това време нито един вирус не може да оцелее нито във въздуха, нито по интериора на автомобила. По този начин всички зони, които са изключително трудни за почистване, могат да бъдат дезинфекцирани.

При активиране, двигателят и отоплителната система започват да работят в тандем, за да постигнат тази температура. Софтуера започва да нагрява двигателя, а след това пуска вентилацията да работи на 100% или дори малко повече, за да постигне желаната температура. Веднага след постигането на температурата, системата се изключва, но поддържа същите градуси през по-студените месеци. По време на самия процес започват да мигат аварийните светлини, за да посочат, че колата е в процес на почистване.

Ford се е допитал до учените от университета в Охайо, които са посочили необходимата температура и точния период за убиването на вируси върху повърхностите в колата. Изчисленията на компанията и учените показват, че почистването и унищожаването на вирусите е с процент на успеваемост почти до 100%.

Програмата е активирана още през март 2020 г. в Ню Йорк и Лос Анджелис, а след това софтуера се пуска и във всички останали полицейски автомобили на марката. На този етап обаче има само един активен модел – Ford Explorer. Добрата новина е, че всички модели от 2013 до 2019 г. разполагат с тази екстра. Всички останали страни, които разполагат с този вид автомобили също могат да го използват. На този етап се очаква пускане и за всички останали полицейски автомобили. Компанията отказва да дискутира в бъдеще дали смята да пусне тази екстра и за масовите автомобили, включително и тези, които са предоставени на потребителя. Интересно ще е да видим дали такава опция ще има и за собствениците на автомобили от Uber и Lyft.

По информация на Ford около 176 000 автомобила от този модел са продадени на американските полицейски служби от 2013 г. и след като само софтуер може да реши редица главоболия, то органите на реда със сигурност ще се чувстват значително по-защитени. Това решение определено може да се използва и при другите компании, достатъчно е просто да проверяват какви точно са възможностите на останалите двигатели и отоплителни системи в машината.

И докато автомобилите показват едно такова модерно решение, останалите трябва все още да мислят за автобуси и други публични транспортни средства. Все пак е прекрасно, че един ден всеки автомобил ще може да се почиства сам с натискането на един бутон, а това определено е стъпка в правилната посока.

 
 
Коментарите са изключени за Полицейските автомобили на Ford могат да се дезинфекцират самостоятелно за 15 минути

Повече информация Виж всички