Очакват се ваксини срещу фентанил и хероин

| от |

В надеждата си да създадат оръжие срещу мащабната и дълга криза с опиатите в САЩ учените се надяват, че още през 2024 г. ще могат да започнат тестове на ваксини срещу хероин и фентанил върху хора. Ваксините ще са предназначени да предпазват хората от случайно предозиране с хероин и неговия по-силен синтетичен братовчед фентанил.

Иглата действат, като подтиква организма да произвежда специфични за фентанила антитела, които се свързват с наркотика в кръвта и му пречат да навлезе в мозъка.

Засега ваксината е тествана само върху плъхове и прасета, но резултатите показват, че тя потенциално може да предложи „безопасно, дълготрайно и профилактично лечение“ за борба със свръхдозите и при хората.

„Очакваме да започнем тестове на нашите ваксини върху хора в началото на 2024 г.“, казва в изявление д-р Джей Еванс, автор на изследването и директор на Центъра за транслационна медицина към Университета на Монтана. „Тези тестове ще имат за цел да оценят както безопасността, така и ефикасността на ваксините. Също така ще следим пациентите, за да научим колко дълго ще се запазят антителата срещу опиоидите.“

„Ще започнем с най-ниската доза – доза, която може да не е ефективна“, казва Еванс. „Тестовете във фаза I са насочени към безопасността. Когато първата кохорта от дози е завършена, съветът за наблюдение ще прегледа данните и евентуално ще одобри тестването на следващото ниво на дозата, ако ваксината е безопасна. Ще отнеме време, докато се достигне до нива на дозата, които са едновременно безопасни и ефективни“, добави Еванс.

Въпросните ваксини ще използват рецептори (TLR7/8), които обикновено играят важна роля в имунния отговор на вирусните инфекции. Те ще използват и силата на адювант, наречен INI-4001, който повишава ефективността им.

Еванс обяснява, че ваксините могат да осигурят имунитет срещу предозиране в продължение на няколко години, въпреки че това все още трябва да се установи чрез тестовете върху хора.

„Продължителността на имунитета при хората е спекулативна и ще бъде определена в рамките на фаза I/II на клиничните изпитвания. Адювантът, който използваме, значително повишава титрите и афинитета на антителата при животинските модели и по този начин очакваме, че по-високите титри на антителата ще подобрят продължителността и трайността на ваксината. Въз основа на данните от други (пневмококови) ваксини и използването на адюванта INI-4001 очакваме, че трайният имунитет ще продължи 2-4 години. Разбира се, тази преценка е спекулативна, тъй като както ваксината, така и адювантът не са били тествани преди това при хора.“

* * *

Учените наричат епидемията от опиоиди „една от най-тежките катастрофи за общественото здраве“, която в момента засяга Северна Америка. През последните две десетилетия броят на фаталните свръхдози непрекъснато нараства в САЩ и Канада, като през 2021 г. са регистрирани 106 000 смъртни случая. Опиоидите, като хероин и фентанил, са участвали в 80 411 смъртни случая от свръхдоза през 2021 г.

За този проблем няма панацея. Наред със сложните социални проблеми мнозина твърдят, че епидемията „представлява многосистемен регулаторен недостатък“, задвижван от жадни за печалба фармацевтични компании.

Една безопасна и ефективна ваксина няма да реши кризата, но междувременно би могла да спаси много човешки животи.

 
 
Коментарите са изключени за Очакват се ваксини срещу фентанил и хероин

Повече информация Виж всички