Хората масово не знаят какво всъщност означава Google

| от |

Гугъл постигна това, което се е удавало на много малко марки – да превърна името на компанията си в глагол за това, което прави продуктът им. Вместо да казвате „потърси го“, е по-обичайно човек да каже „гугълни го“.

Google всъщност не започва като Google. Когато Лари Пейдж и Сергей Брин за първи път стартират проекта като го хостват на сървъри в Станфорд през 1996 г., търсачката се казва „Backrub“. Това е така, защото търсачката тогава се фокусираше върху „обратните връзки“ в интернет, тоест върху това как уебсайтовете се свързват помежду си, откъде идва информацията им, кои сайтове са надеждни и по какви теми, и така се опитваше да ги класира съответно в резултатите от търсенето. Година по-късно, за щастие, те осъзнават, че името се нуждае от промяна, и така почти 30 години по-късно не се налага да искаме от хората да правят „бакръбват“ нещо. Името, на което се спират, е Google.

Но какво означава тази дума? Ако го потърсите в Google, първият резултат, на който вероятно ще попаднете (макар че резултатите от търсенето не са еднакви за всички), обяснява, че то означава „Global Organization of Oriented Group Language of Earth“. Това обаче е невярно според собствения уебсайт на Гугъл и според хората, присъствали nа смяна на имената.

„Шон [Андерсън] и Лари [Пейдж] бяха в офиса си пред бялата дъска и се опитваха да измислят добро име – нещо, което да е свързано с индексирането на огромно количество данни“, обяснява компютърният учен от Станфорд Дейвид Колер. „Шон предложи устно думата „googolplex“, а Лари отговори устно със съкратената форма „googol“ (и двете думи се отнасят до определени големи числа).“

Андерсън всъщност бакръбнал името, за да провери дали домейнът е свободен… но направил историческа грешка.

„Шон не е безпогрешен с правописа и допусна грешка, като потърси името, изписано като „google.com“, за което установи, че е налично. Лари харесва името и в рамките на няколко часа предприема стъпката да го регистрира за себе си и Сергей (записът за регистрация на името на домейна е от 15 септември 1997 г.).“

Googol означава 1 × 10100, или 1, последвано от 100 нули, и според Google терминът „отразява мисията [на компанията] да организира привидно безкрайното количество информация в мрежата“.

 
 
Коментарите са изключени за Хората масово не знаят какво всъщност означава Google

Повече информация Виж всички