15-годишен откри, че страницата за тостера в Уикипедия е измама, заблуждавала медиите години наред

| от |

15-годишен разкри измама със страницата за тостера в Wikipedia, която години наред заблуждава посетителите на сайта, както и медиите. Момчето, наречено от BBC само „Адам“, за първи път забелязва подозрителната статия, когато разглежда Уикипедия, докато скучае в час.

По време на един от часовете му неговият учител споменава шотландски учен, който изобретява електрическия тостер в края на 19 век. Но когато Адам разглежда страницата за Алън Макмастърс в онлайн енциклопедията, на когото уебсайтът също приписва изобретяването и на електрическата кана, той забелязва нещо странно в снимката му, за която се предполага, че е направена през 1890 г.

„Не изглеждаше като нормална снимка“, казва Адам пред BBC. „Изглеждаше все едно е обработена.“

Освен това, на пръв поглед статията прилича почти на всяка друга статия – пълна с много препратки. В нея се твърди, че докато Макмастърс се опитвал да намали разходите като използва по-евтини метали за нишки, използвайки големи количества никел в жицата, „получилата се лампа се нагорещила толкова, че близкият му хляб започнал да покафенява“.

Предполага се, че след това изобретателят е прекарал няколко месеца в лабораторията на свой колега, за да усъвършенства дизайна на бъдещия тостер, преди да го продаде за производство.

„Тостерът на Макмастърс беше пуснат на масовия пазар под марката „Eclipse“. Той имаше четири електрически елемента, поставени върху керамична основа, а електричеството се доставяше чрез адаптер, който се включва във фасонката на крушка“, продължава статията.

„За съжаление, до 1894 г. тостерът става причина за един от първите смъртоносни пожари заради ел. уред във Великобритания. Една жена в Гилдфорд почива в кухнята си, след като елементите се разтопяват и запалват масата й. Макмастърс и Кромптън [неговият колега] отричат да са извършили неправомерно действие и вместо това обвиняват починалата, че „не е уважила достатъчно силата на електрическия тостер“ във връзка с факта, че е бил оставен без надзор.

D12cord

Невероятно, но повечето от тези твърдения за „Макмастърс“ произхождат от източници, които Уикипедия смята за достоверни, и не са поставяни под въпрос в продължение на години от никой от (обикновено усърдните) редактори на сайта. Една статия в The Scotsman, озаглавена „Шотландски факт на седмицата: Електрическият тостер“ повтаря много от твърденията и е спомената в статията. Вестник The Mirror, също споменат, поставя тостера на Макмастърс в списък с „иновации от ежедневието, които промениха живота и популяризираха британския гений“, което не е малко постижение за някой като Алън Макмастърс, който не съществува.

Адам публикува сигнал за подозрителната страница на сайт, посветен на „вандализма в Уикипедия“ – актове на умишлено публикуване на невярна информация в сайта. Произтеклите от този сигнал разследвания установяват, че статията и източниците й се цитират един друг и няма никакви доказателства за твърденията в нея: статии в медиите вземат информация от страницата и след това тези статии са цитирани като източник на твърденията, направени в самата страница…

В крайна сметка сайтът Wikipediocracy проследява създателя на статията и измамата – студент, на когото просто му е било скучно.

„Беше 6 февруари 2011 г. Бяхме 5 или 6 човека на лекция по динамика, все приятели, които се бяхме запознали в курса по аерокосмическо инженерство в университета в Съри. Лекторът ни даде обичайното предупреждение да внимаваме като използваме Уикипедия, но и ни разказа история как негов приятел се е написал там като изобретателя на тостера“, казва анонимният шегаджия пред Wikipediocracy. „Това събуди любопитството ни и го потърсихме, за да видим дали можем да го намерим. Всъщност изобретението на тостера беше приписано на човек на име „Мади Кенеди“. Вместо това, за шега го промених на името на мой приятел.“

Проверявайки редакцията си малко по-късно, той е изненадан да види, че тя все още е там и не само това – информацията се е разпространила и в други статии. Той и приятелите, що да сторят – качват снимка на Алън, непохватно обработена да изглежда като от 90-те години на 19 век.

„Двама мои приятели възразяваха, че снимката изглежда твърде фалшива и смятаха, че ще бъде свалена незабавно“, казва той. „Но абсурдността на снимката беше само част от шегата.“

Измамата остана незабелязана от февруари 2013 г. до юли 2022 г. и Макмастърс дори беше номиниран да се появи на банкнотата от 50 лири, но за щастие (или не) беше победен от Алън Тюринг, който освен че дава много повече за човечеството, беше и реален човек. Самата измамна страница в крайна сметка е свалена през юли тази година, въпреки че това може да не е достатъчно, за да спре да се цитира.

„Малко съм учуден, че отне повече от 10 години, за да я оспори някой“, добавя анонимният шегаджия. „Подозирам, че за Алън Макмастърс ще продължи да се говори за години напред. Просто това е природата на дезинформацията в интернет.“

 
 
Коментарите са изключени за 15-годишен откри, че страницата за тостера в Уикипедия е измама, заблуждавала медиите години наред

Повече информация Виж всички