Спортни хроники: Контузията съсипа кариерата му, но помогна на Ван Бастен да отбележи най-великия си гол

| от chronicle.bg |

Марко ван Бастен има впечатляващите 301 гола в кариерата си в само 431 мача. Сред тях има много бисери: срещу Реал Мадрид през 1989-а, двата срещу Стяуа във финала за КЕШ през 1989-а и онзи фамозен изстрел от около 30 метра срещу Манчестър Юнайтед.

Но, разбира се, най-великото му попадение е от финала на Европейското първенство през 1988-а срещу СССР. А историята зад него е повече от любопитна.

Marco van Basten (ca 2006)

„Лалетата“ разполагат с фантастичен състав. На Европейското бяха с Роналд Куман, Рууд Гулит и Франк Рийкард. 23-годишният Ван Бастен пък е смятан за най-обещаващия млад нападател в света, което се потвърждава на първенството с хеттрик срещу Англия и победния гол срещу Германия на полуфиналите.

Но СССР влиза във финала с оптимизъм, тъй като тимът на Валерий Лобановски побеждава както холандците, така и англичаните в груповата фаза, а на полуфиналите успява да преодолее тима на Италия, в който тогава играят Паоло Малдини и Роберто Манчини. „Това беше най-добрият ни шанс да спечелим трофея“, спомня си защитникът Сергей Балтача.

В началото на мача руснаците имат шансове за гол, но не се възползват от тях. Междувременно още с първата си атака „оранжевите“ бележат. Автор на попадение е най-скъпият футболист по онова време – Рууд Гулит. След почивката изглежда така сякаш Лобановски е надъхал футболистите си да покажат повече през втората част, но тогава дойде онзи гол.

В 54-тата минута Адри ван Тигелен открадва топката в средата на терена и напредва в половината на СССР. Пуска пас наляво към Арнолд Мюрен, който с едно докосване я праща в наказателното поле с диагонален пас. Целта е Ван Бастен, но пасът е по-силен и отива към аут линията. Това обаче не е проблем за Ван Бастен, която я посреща директно от въздуха и с неподражаем падащ лист създава парабола, която е извън възможностите на вратаря Ринат Дасаев.

Феновете на стадиона не могат да повярват на очите си. Селекционерът на холандците Ринус Микел – също; скача от скамейката и заравя лицето в шепите си от радост и изумление. „Голът на Ван Бастен срещу руснаците бе фантастичен момент“, казва той след мача. Куман също се прекланя пред невероятното изпълнение: „Невъзможно е да вкараш от такъв ъгъл!“ „Дори и да го опита още един милион пъти, никога няма да може да го повтори“, сигурен е пък Гулит.

„Късметът помага на силните – констатира Дасаев след загубения финал с усмивка на лице. – Какво да правиш? Дори и да му дадат още сто пъти да го опита, няма да може да повтори този удар.“

Самият Ван Бастен отдава гола си на късмет. „Самият аз не мога да повярвам какво се случи – пише той в автобиографията си. – Личи си по лицето му. Момчетата ме питаха: „Какво беше това? Как го направи?“ Но дори и аз не знаех.“ Години по-късно обаче Марко разкри истината.

Вместо да укроти топката и да се опита да намери по-добър ъгъл за удар, Ван Бастен решава да шутира директно от въздуха. Помага му не само късметът, но и вече натрупаната умора от целия турнир.

„Второто полувреме вече бе започнало, а аз бях леко изморен – признава той. – Топката от Мюрен идваше към мен и аз започнах да се чудя: „Мога да я овладея и да се опитам да преодолея защитниците. Или мога да направя по-лесното и да пробвам да стрелям.“

Оказва се обаче, че не е и само умората. В интервю със Sky Sports Ван Бастен разказва, че контузия му помага да направи толкова перфектен удар.

През 1986-а нападателят получава тежка контузия, докато е още в Аякс. По онова време треньор на тима е Йохан Кройф, който заплашва Ван Бастен, че ако не продължи да играе, няма да му позволи да отиде в друг отбор през лятото. Ван Бастен доиграва сезона на инжекции. Едва след като преминава в Милан през 1987-а, става ясно, че е със скъсани връзки. След шест месеца възстановяване болката отшумява, но движението на крака е ограничено.

Въпреки проблемите Ринус Микелс решава да го вземе на Евро 88.

EK voetbal in West Duitsland Engeland tegen Nederland 1-3 Marco van Basten ju, Bestanddeelnr 934-2659

Ван Бастен празнува хеттрик срещу Англия на Евро 88

„След операцията ми през 1987-а глезенът ми не можеше да се движи много-много – казва Ван Бастен пред Sky Sports. – Можех да го движа на 80 процента, но точно това ми помогна да вкарам срещу Съветския съюз. Ако кракът ми не бе ограничен в движението си, нямаше да мога да завъртя топката така че да падне толкова точно. По принцип, за подобни удари ти е нужен напълно здрав крак, но в този случай беше обратното. Това е един много странен гол.“

Така Нидерландия спечели първия си и досега единствен трофей от голямо първенство, а Ван Бастен получи „Златната топка“ за 1988-а. Според много, тя му е връчена изцяло заради представянето му на Европейското първенство, тъй като пропуска половината от редовния сезон.

Вратарят Ринат Дасаев прекарва много вечери, обсъждайки гола с Лобановски, в резултат на които достига до извода, че попадението е по негова вина.

„Лобановски и аз стигнахме до заключението, че Ван Бастен ме хвана в момент, в който подскачам точно преди удара. Така, когато топката бе в най-високата си точка, моето тяло вече бе започнало да пада – признава Дасаев. – Тази грешка ми бе за урок и сега уча младите вратари никога да не подскачат преди удар. И въпреки че усетих, че съм допуснал грешка, пак бях изключително изненадан, обръщайки се да видя, че топката попада в мрежата.“

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Контузията съсипа кариерата му, но помогна на Ван Бастен да отбележи най-великия си гол

Повече информация Виж всички