Оскар Писториус – параолимпиецът, който премина ограниченията на тялото си

| от |

Историята ни показва всеки път, че нито един човек може да бъде само добър или само лош, винаги съществува един вълнуващ баланс, а личността, която ще го докаже, може да се похвали с доста интересна история. Оскар Писториус се прочу със своята красива история и участието си с Параолимпийските игри през 2012 г., когато спечели два златни и един сребърен медал. Роден в Йоханесбург, атлетът страда от малък фибуларна хемимелия. Неговите родители са принудени да ампутират двата му крака между коляното и глезените на около 11 месеца. Въпреки този проблем, малкият Оскар успява да играе ръгби, водно поло и дори тенис на възраст между 11 и 13 години.

Известно време тренира дори борба. Избира малко гаражче в Претория и след шест месеца собственичката Джани Брукс разбира, че един от нейните клиенти няма крака. Оскар успява да се справи с абсолютно всички предизвикателства и често тренира бокс с останалите в залата. През 2003 г. претърпява тежка контузии и насочва желанието си да спортува в бягането. Поставят му се спортни блейдове на мястото на протезите и се оказва, че ръгбистът може да направи чудо на пистата и ги прави, след като може да се похвали с 6 златни медала, един сребърен и един бронзов. Спортните медии го кръщават „Blade Runner“, след като през  2012 г. излиза срещу професионални атлети и помага на Южна Африка да се класира в Олимпийските игри, а по-късно участва и в тях.

Не можем да очакваме чудеса, но Писториус не се предава и доказва на света и онези, които често обичат да се крият зад определения, че всичко е въпрос на възприятия. За мнозина тайната се крие във факта, че получава първите си протези на 17 месеца. В своята биография ще сподели, че родителите не му позволявали да използва думите „Не мога“ и по примера на брат си и сестра си, младежът започнал с желязна воля да забрави за оправданията. Когато е на 6 години започват по-сериозните предизвикателства – родителите му се развеждат, а на 15-годишна възраст губи майка си – тя прави алергична реакция в следствие на лекарствата, които взима.

Oscar_Pistorius_leading_South_Africa's_Paralympic_Team_in_the_opening_ceremony_of_the_2012_Summer_Paralympics_in_London_-_20120829 (1)

Снимка: By Michael Greenwood. – https://www.flickr.com/photos/greenwood100/7894961542/., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21046177

През 2004 г. Оскар се явява за първи път в Параолимпийските игри и поставя нов рекорд на 100 метра. Същият месец получава карбонови протези и поставя рекорд на 200 метра през септември. През януари 2008 г. след серия от изследвания ще стане ясно, че параолимпиецът наистина получава предимства, когато използва своите протези и е наказан да не участва в следващите състезания. Според комисията, състезателят на Южна Африка най-вероятно използва по-добри протези от останалите. В последствие правилата се променят и съдиите насочват вниманието си към нови техники, с чиято помощ някои играчи да се възползват от по-лесен старт.

Чудото на пистата отново получава зелена светлина и се насочва в следващото предизвикателство. Междувременно личният му живот също печели вниманието и няма медия, която да не иска парче от него. Всеки се надпреварва да разказва красивата история на волята и духа. През 2009 г. Маркус катастрофира с високоскоростна моторница. Властите потвърждават, че на борда са открити много празни шишенца с алкохол. Същата година успява да удари жена с врата. Това обаче не пречи да се прощават малките грешки и различни спортни списания не се отказват от този нов герой. През 2013 г. Маркус стреля по невнимание в ресторант в Йоханесбург.

Изстрелът е произведен под масата, но за радост няма пострадали. Окончателното падение идва, когато неговата приятелка Стийнкамп се подготвя да влезе в риалити предаване по телевизията. Няколко седмици по-късно, властите пристигат на домашния адрес на двойката. В дома на зведното дуо откриват, че по банята на вратата има произведени няколко изстрела. Неговата любима била от другата страна. Делото, което започва през март 2014 г., се превръща в едно от най-скандалните. Параолимпиецът заявява, че е чул, че някой влиза през банята и стрелял при самозащита, неговият съсед разказва, че е слушал караници и викове, а едва след това са последвали и изстрелите.

Зад красивата и вдъхновяваща история на човек, който успява да докаже, че ограниченията на тялото са негови лични и само той може да избере колко точно да повярва на тях, откриваме един агресивен и контролиращ психопат. Единственият проблем за справедлива присъда е фактът, че съдията е почитател на спортните изяви. До края на годината ще се наддава каква точно ще бъде присъдата му. Съдия Масипа определя убийството по несправедливост да бъде изплатено с 5 години затвор. В Южна Африка присъдата би трябвало да бъде поне 15 години, властите бързо променят грешката и заявяват, че 6 години са повече от достатъчни през юли 2016 г. Едва след намесата на най-високата инстанция, Маркус получава присъда от 13 години и 5 месеца през ноември 2017 г.

Заглавна снимка: By Jim Thurston – https://www.flickr.com/photos/jimthurston/7735026182/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21144593

 
 
Коментарите са изключени за Оскар Писториус – параолимпиецът, който премина ограниченията на тялото си

Повече информация Виж всички