Маратонът невинаги е бил 42 километра

| от |

Днес един маратон е 42,195 километра – както знаем, заради Фидипид, който тича от град Маратон в Гърция до Атина, за да предаде новината за спечелената битка там по време на първото персийско нашествие в Гърция през 490 г. пр. н. е.

Малко по-късно – през 1896 г. – в Атина се провеждат първите съвременни Олимпийски игри, а организаторите се стремят да свържат събитието със славната история на древна Гърция. Позовавайки се на историята на Фидипид, те организират състезание по бягане, което е 40 километра.

1896 Olympic marathon

Олимпийският маратон през 1896 г.

Първият маратон се провежда на 10 април 1896 г. и е спечелен от гръцки водоносец на име Спиридон Луис, който завършва състезанието за 2 часа, 58 минути и 50 секунди.

По онова време дължината на състезанието не е официално определена, така че през следващите две десетилетия тя варира. Олимпийският маратон в Париж през 1900 г. е с дължина 40,2 км, а в Сейнт Луис през 1904 г. е 39,9 км.

Нещата обаче се променят…

…през 1908 г., когато Олимпийските игри се провеждат в Лондон. Твърди, че крал Едуард VII и кралица Александра, както и принцът и принцесата на Уелс, искали да гарантират, че кралските деца ще могат да видят началото на състезанието от прозореца на детската си стая на замъка Уиндзор, и за да бъде постигната тази цел, били добавени допълнителни 2 километра към трасето.

„Дистанцията на маратона се увеличи от 40 на 42 километра, за да може кралското семейство да наблюдава както старта на състезанието в замъка Уиндзор, така и финала от кралската ложа на стадиона в Уайт Сити.“, казва Пол Клеричи, журналист и историк.

Няколко историци обаче се съмняват в това твърдение. Дейвид Дейвис, автор на книга за олимпийския маратон през 1908 г., озаглавена „Сблъсък в Шепърдс Буш“, казва пред „Ню Йорк Таймс“ през 2012 г: „Не е имало искане от страна на кралското семейство да се стартира под прозореца“.

Въпреки това е ясно, че Олимпийските игри през 1908 г. създават прецедент. През 1921 г. Международната аматьорска атлетическа федерация официално определя съвременното стандартно разстояние на маратон от 42,195 км, очевидно позовавайки се на лондонския от 1908 г.

 
 
Коментарите са изключени за Маратонът невинаги е бил 42 километра

Повече информация Виж всички