Ейб Линкълн е бил и доста добър борец само с 1 загуба за 12 години

| от |

Той остава в историята като един от най-великите американци, който някога е избран за президент на Съединените щати. Но Ейбрахам Линкълн също има и внушителна кариера в борбата, която, за съжаление, е загубена в летописите на времето. Всъщност Линкълн има такъв талант в спорта, че в крайна сметка дори влиза в Залата на славата по борба. С ръст от 193 сантиметра 20-годишният Ейб е толкова добър, че губи само веднъж за период от 12 години. Всъщност неговият политически възход през 50-те години на 19 век може отчасти да се отдаде на легендарните разкази за младежкия му физически талант. Неговите умения както в ръкопашния бой, така и в редовното идентифициране на слабостите на опонентите му, всъщност помагат за стратегията в политиката в по-късния му живот като президент на САЩ.

Всъщност младият Линкълн печели добра репутация в родния си град Ню Салем, Илинойс, за схватките, в които участва, в началото на 20-те си години. Един конкретен мач срещу местния побойник Джак Армстронг, например, го превръща в герой. По това време Линкълн е служител в универсалния магазин в града, който на практика е почти село. Докато той е самоук човек, който чете колкото може повече както за историята, така и за правото, магазинерът Дентън Офът смята, че ръстът на Линкълн е по-впечатляващ и го хвали с това пред клиентите си.

Междувременно жителите на града са уморени от Джак Армстронг, лидер на бандата Clary’s Grove Boys. Те принуждават всеки нов заселник в града да влезе във варел и след това го пускат да се търкаля надолу по някой хълм. Един жител на Ню Салем по-късно си спомня как всички в градчето се опитват да накарат Линкълн да се разправи с Армстронг. А когато побойникът се наслушва на приказки за уменията и силата на Линкълн, той го предизвиква на дуел.

Abraham Lincoln by Hesler, 1857

Преди да се бие с Армстронг, Линкълн вече се е борил с около 300 души. Изправен пред лидера на Clary’s Grove Boys, бъдещият президент поставя само едно правило: борбата им да се основава на „странични хватки“, където целта е опонентът да се хвърли, вместо да се прикове към земята (да се тушира). Уверен в своите умения, Армстронг се съгласява. След като се събира значителна тълпа, залозите са направени и битката започва.

„Известно време двамата бойци се обикаляха предпазливо“, пише на сайта на Ейбрахам Линкълн, който е архивиран от Библиотеката на Конгреса. „Атакуваха се, но никой от двамата не можа да хвърли другия на земята. Бавно Армстронг започна да усеща, че ще загуби и се опита да спъне Линкълн. Той толкова се вбеси от този дребен ход, че хвана Армстронг за врата и го разтърси като парцал.“ Ядосаната банда наобикаля Линкълн, принуждавайки го да се изправи до стената. Той възкликна, че ще се бие с всеки един от тях само в честни, индивидуални битки. Трябва да отбележим, че Армстронг обявява Линкълн за победител пред приятелите си. Той дори декларира, че Линкълн е „най-добрият дявол, който някога е влизал в това селище“, и стиска ръката му.

Линкълн хвърля Армстронг

Въпреки че служителят на магазина в Ню Салем Бил Грийн твърди, че Линкълн може да „надвие и хвърли всеки човек в окръг Сангамон“, след като го гледа да се бие с банда новодошли през 1831 г., страховитият борец всъщност губи – веднъж. „Можем да открием само едно записано поражение на Линкълн за 12 години“, казва Боб Делинджър, почетен директор на Националната зала на славата по борба в Стиллуотър, Оклахома. „Той несъмнено е най-грубият и корав от всички президенти по борба.“

Въпреки единствената загуба на Линкълн от човек на име Ханк Томпсън по време на Войната на Черния ястреб през 1832 г., Националната зала на славата по борба му отдава почит като го включва в списъка си със заслужили американци.

Успехите в борбата на Ейбрахам Линкълн дори се превръщат в точка на политическите му кампании. В началото на политическата си кариера Линкълн се бори за седалище в американския сенат в Илинойс през 1858 г. Тогава по-широката публика научава за таланта му на ринга. По време на първия дебат за мястото в Отава, Илинойс, на 21 август 1858 г., неговият опонент Стивън Дъглас споменава спортната кариера на Ейб като „забавен преход“ в живота му. Линкълн губи тези избори, но когато 2 години по-късно се кандидатира за президент, вестниците препечатват коментарите на Дъглас и този път те изглеждат благоприятно – изведнъж репутацията на Линкълн като млад, способен момък, овладял изкуството на борбата, се разглежда като признак на лидерство.

 
 
Коментарите са изключени за Ейб Линкълн е бил и доста добър борец само с 1 загуба за 12 години

Повече информация Виж всички