Бруталното убийство на Йетунде Прайс, по-голямата сестра на Винъс и Серина Уилямс

| от |

Йетунде Прайс е на 31 години и в зенита на живота си на 14 септември 2003 г. – успешна медицинска сестра, собственик на процъфтяващ бизнес и асистент на непълен работен ден на известните си сестри, тенис звездите Винъс и Серина Уилямс.

Прайс също наскоро бе започналa обещаваща връзка с мъж на име Роланд Уормли. Но докато новата двойка се прибира след полунощ през Комптън, Калифорния, се случва трагедия. Докато двамата разговарят на предната седалка, се чува стрелба – жената взета за друг човек от срелците и убита.

Смъртта на Йетунде Прайс дълбоко повлиява на по-малките й сестри и се усеща в цялата й общност. А 13 години по-късно Винъс и Серена откриват обществен център в Комптън – кварталът, където са израснали – за да помагат на жертвите на насилие и да почетат краткия, но влиятелен живот на сестра си.

Орасин Прайс

Третата сестра Уилямс

Йетунде Прайс е роден на 9 август 1972 г. в Сагино, Мичиган, първото от трите деца на тенис треньора Орасин Прайс и Юсеф Рашид (първият съпруг на Орасин). След като Рашид умира от внезапен инсулт през 1979 г., Прайс се омъжва повторно – за Ричард Уилямс, от когото ражда Винъс Уилямс през 1980 г. и Серена Уилямс през 1981 г. До средата на 80-те години семейството живее заедно в Комптън, Калифорния.

Въпреки че нейните полусестри си споделят по-голямата част от светлината на прожекторите, Йетунде Прайс споделя техния стремеж към успех – тя е отлична ученичка и става медицинска сестра.

Когато остава сама, след като Ричард мести останалата част от семейството във Флорида, за да могат Винъс и Серена да посещават престижна тенис академия, тя среща мъж на име Джефри Джонсън и скоро им се ражда син. Но връзката им е насилствена и тя го напуска, след като той влиза в затвора.

Скоро се запознава и се омъжва за Байрън Бобит, с когото има още две деца. Но през 1997 г. подава жалба срещу него за домашно насилие, според Page Six, в която пише: „Съпругът ми ме заплаши с нож, опрян в гърлото ми, заявявайки, че ще ме убие, ако отведа дъщеря му – а също ме напада и физически.“

Като най-старата от дъщерите на Орасен Прайс, Йетунде винаги е била близо до семейството си, особено с Винъс и Серена. А през 90-те години тя работи на непълен работен ден като техен личен асистент, насрочвайки срещи и поддържайки комуникацията им, като неведнъж ги е придружавала и на Откритото първенство на САЩ или на Уимбълдън.

Така с подкрепата на семейството си, през 2000 г. Прайс напуска Бобит и намира нов успех – със собствен козметичен магазин в Лейкууд, Калифорния. Вече с новия бизнес и децата й в безопасност, Прайс решава да излезе с приятели една вечер – когато среща Роланд Уормли.

SierraDenali

GMC Yukon Denali

Трагичната смърт на Прайс

На 30 април 2003 г. Йетунде Прайс и Роланд Уормли се срещaт в Комптън – на парти изненада по повод неговия 28-ми рожден ден, организирано от техни общи приятели.

Докато Уормли си проправя път през дансинга, забелязва, че Прайс седи настрани от тълпата. Той се натоварва със задачата да се погрижи тя да си прекара добре и начева разговор. След този ден двамата са неразделни. Уормли казва пред Page six: „Говорихме и танцувахме цяла нощ и накрая отидохме на партито на брат ми. Прекарахме цялата нощ заедно.“ Малко след като започват да се срещат, Йетунде Прайс го кани да се премести в дома й в Корона, Калифорния.

Уормли отклонява предложението й известно време, вярвайки, че трябва да имат по-утвърдена връзка и здрава основа, преди да предприемат големи стъпки. Но има и нещо друго, което го спир – той им досие, излежавал присъда за кражба и домашно насилие.

Уормли разказва на Прайс всичко за времето, когато е бил част от улична бандата, и за последствията от това. И тъй като иска да промени живота си, той се надява да я държи далеч от тази част от миналото си.

На 14 септември 2003 г., Йетунде не успява да се свърже цял ден с Уормли и се разстройва, че той е пренебрегнал срещата им за вечерта. Когато най-накрая успява да се свърже с него, е късно и той има нужда някой да го закара до вкъщи от пикник в Комптън с приятели.

Уормли обещава да й се реваншира на следващия ден и точно след полунощ Прайс идва да го вземе. Мъжът сяда зад волана на нейния GMC Yukon Denali и двамата потеглят обратно към дома.

Според The ​​Los Angeles Times, докато шофира, той вижда фигура в тъмното на ъгъла на една улица – и скоро след това прозорците на колата са счупени от куршуми.

„Следващото нещо, което виждам, е светкавици от моя страна. Не знам дали е отпред или отстрани… Не знам колко изстрела са били. Дори не знам каква раса или вяра са нападателите“, казва Уормли пред The ​​Los Angeles Times.

„Не погледнах нито веднъж моята дама. Опитвах се да се измъкна, опитвах се да я заведа на безопасно място… Видях, че задният прозорец е счупен. Погледнах надясно и казах: „Скъпа, добре ли си?“ Погледнах Тунде и видях кръв навсякъде.“

Уормли тича до близката къща на майка си, за да се обади на 911, оставяйки неподвижната Йетунде Прайс в колата. Той все още не знае, но тя е убита от изстрели от AK-47.

Полицията арестува Уормли по подозрение за домашно насилие и той разказва, че са започнали да се грижат за Прайс едва когато са разбрали кои са сестрите й. Когато семейството й пристига на място, линейка я откарва – но още при пристигането й в болницата лекарите я обявяват за мъртва.

Venus and Serena 1993 and 2001

Винъс и Серина

Как семейство Уилямс се справя след трагедията

Полицейското управление на Лос Анджелис задържа Роланд Уормли за една седмица по подозрение, че е убил приятелката си Йетунде Прайс. Но след няколко разпита, фалшиви обвинения и противоречиви показания на свидетели, полицията на Лос Анджелис не разполага с достатъчно доказателства, за да го обвини в престъплението, и го освобождава.

Но освобождението му не е достатъчно скоро – семейството на Прайс организира погребението й на гробището Форест Лоун в Холивуд Хилс, докато той все още е в затвора.

Четири месеца по-късно полицията открива истинския убиец – 25-годишния Робърт Едуард Максфийлд. Максфийлд е член на Крипс, който по-късно се извинява на Уормли за убийството. Прокурорите твърдят, че е стрелял, защото е сбъркал колата на Прайс с тази на член на конкурентна банда. Младият мъж е осъден за предумишлено убийство на 15 години затвор през 2006 г.

Уормли се връща към престъпленията и през 2004 г. получава 14-годишна присъда. През март 2018 г. Максфийлд е освободен условно 3 години преди изтичането на присъдата му. Но малко по-късно е арестуван отново – за нарушаване на условията на освобождаването му.

Семейство Уилямс междувременно отваря Yetunde Price Resource Center през 2016 г., само на няколко крачки от мястото, където Прайс бе убита, и обществените тенис кортове, където Винъс и Серена Уилямс за първи път се научават да играят. Този център е предназначен да помага на жертвите на насилие и да подкрепя техните семейства с надеждата да се прекъсне цикълът на насилие в общността им.

„Йетунде и аз бяхме толкова близки; тя сменяше памперсите ми“, казва Серина Уилямс пред People през 2007 г. „Но най-накрая успях да приема нещата.“

Отварянето и на читалище в Комптън осигурява форма на изцеление за семейството. По време на прерязването на лентата Серена Уилямс казва: „Определено искахме да почетем паметта на нашата сестра, защото тя бе страхотен човеко, най-голямата от нас и очевидно означаваше много за всички ни“, според The ​​Root.

„И това [читалище] означава много за нас – за мен и за Винъс, както и за другите ми сестри, Иша и Линдреа – от години искахме да направим нещо в нейна памет, особено заради начина, по който се случи жестокото престъпление.“

 
 
Коментарите са изключени за Бруталното убийство на Йетунде Прайс, по-голямата сестра на Винъс и Серина Уилямс

Повече информация Виж всички