Алкална вода: По-добра хидратация или скъпа глупост?

| от |

За алкална обикновено се смята вода с по-високо от нормалното рН – скалата, по която измерваме доколко нещо е киселинно или основно. Всичко с рН над 7 се счита за алкално, а бутилираната алкална вода обикновено е с рН между 8 и 9, в сравнение с 6,5-8,5, препоръчвано за питейна вода.

Има ли някакви ползи за здравето?

  • „По-хидратираща е от обикновената вода“

Твърдението, че алкалната е по-хидратираща от обикновената до голяма степен се основава на проучване от 2017 г., в което 36 футболисти са разделени на три групи: едната пие високоминерализирана вода, втората – нискоминерализирана и високоалкална, а третата – трапезна вода.

Всички те трябвало да пият по около 4 литра от определения вид вода на ден в продължение на седем дни, като освен това изпълнявали и интензивни физически упражнения преди и след седмицата, в която приемали водата.

Проучването установява, че след упражненията, консумиралите алкалната с ниско съдържание на минерали, са били по-добре хидратирани от другите две групи, и съответно заключава, че „обичайната консумация на алкална вода може да бъде ценен хранителен вектор, влияещ върху състоянието на хидратация при активни здрави възрастни“.

В това, както и в много други научни изследвания обаче, бройката е ярко недостатъчна; с 36 участници проучване е много малко. Авторите дори описват данните като „предварителни“. За да започнат лекарите да ни съветват да пием повече конкретна течност, ако искаме да подобрим хидратацията си, са необходими много повече доказателства, включително клинични проучвания.

Междувременно, ако искате да избегнете дехидратацията, една обикновена чаша вода е напълно достатъчна.

  • „Може да лекува камъни в бъбреците“

Камъните в бъбреците могат да бъдат не само неприятни, но в случаите, когато те са резултат от натрупване на пикочна киселина (получава се при разграждането на съединения, наречени пурини) или цистин (производно на аминокиселината цистеин), може да се наложи и специализирана терапия за намаляване на киселинността на урината. Проблемът е, че лечението не е съвсем евтино, а освен това изисква от пациентите да приемат често таблетки – което означава, че някои хора няма да се придържат към него.

Така група изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн се опитаха да разберат дали бутилираната алкална вода не би могла да бъде по-достъпна алтернатива. Те измериха съдържанието на алкални вещества в 5 различни марки алкална вода и го сравниха със съдържанието на алкални вещества в таблетките, които обикновено се използват при лечението, както и в някои други напитки като портокалов сок, лимонада и спортни напитки, и в медицинските добавки.

Така екипът установи, че няма допълнителна полза от пиенето на алкална вода в сравнение с чешмяната вода, когато става въпрос за лечение на въпросните камъни в бъбреците.

„Въпреки че продуктите с алкална вода имат по-високо рН от обикновената, те имат незначително съдържание на алкали, което предполага, че не могат да повишат рН на урината достатъчно, за да повлияят на развитието на камъни в бъбреците и в други уринарни системи“, казва старшият автор д-р Рошан М. Пател в изявление.

  • „Ще забави стареенето“

На фона на някои от по-нестандартните подходи за борба със стареенето, редовното пиене на алкална вода изглежда доста кротко – но дали науката подкрепя твърдението, че тя ще забави прииждането на старостта?

Ако хората бяха мишки, тогава – може би да. Проучване от 2020 г. установи, че при мишки, приемали алкална вода в продължение на 10 месеца, се наблюдава подобрение на различни маркери на клетъчното стареене, като например увеличаване на дължината на теломерите – защитните структури в края на хромозомите.

Но уви, ние не сме гризачи – макар че проучванията върху животни могат да дадат на изследователите отправна точка, между мишките и хората има множество разлики, което означава, че резултатите от това проучване не могат да бъдат приложени незабавно към нас. За да разберем дали алкалната вода наистина влияе на човешкото стареене, ще трябва да проведем множество дългосрочни клинични проучвания върху хора.

Безопасна ли е за пиене?

За повечето хора една бутилка от време на време вероятно няма да доведе до проблеми – може само да има малко странен вкус. Но според д-р Хауърд Е. Леуайн от Harvard Health Publishing хората, които приемат лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа – които засягат стомашната киселина и повишават pH – трябва да внимават.

„Добавянето на алкална вода може да повиши това рН още повече – пише д-р Леуайн, – и може да доведе до повишено рН на кръвта, което може да промени нормалните нива на химикали като калий в нея, особено ако имат бъбречно заболяване.“

Финални думи

Проучвания, изследващи предполагаемите ползи на алкалната вода, съществуват и дори може да ги подкрепят – но силата на тази подкрепа не е достатъчна, за да оправдае използването.

Разбира се, нищо не ви пречи да си купите, но при избора между нея и обикновена вода вероятно е по-добре да си спестите.

 
 
Коментарите са изключени за Алкална вода: По-добра хидратация или скъпа глупост?