Александър Карелин – Експериментът с 887 победи в борбата

| от |

В края на 2012 г. можем да си спомним, че смесените бойни изкуства изпратиха една от доста интересните легенди на смесените бойни изкуства. Фьодор Емаляненко създаде една интересна традиция в този спорт и демонстрира доста специални умения, както и засилена вяра в Бог. Комбинацията от двете, придружена с много зловещи тренировки, позволи на този атлет да влезе в класацията за най-добър спортист и също така – най-опасен човек на света. В едно от множеството интервюта, Фьодор заявява, че предишният носител на титлата е Майк Тайсън, но ако двамата се изправят в мач, боксьорът ще изпита доста затруднения, защото Фьодор имал намерение да използва и някои заучени хватки по борба. Интересен факт е, че назад във времето, този самбист има предшественик с името Александър Карелин.

Дълго време прякорът му е „Експеримента“ и имайки предвид размерите му, за мнозина няма да е трудно да заподозрат каква е причината да бъде кръстен точно така. В акта си за раждане, Александър е записан с тегло 5.5 килограма. Това е само началото на израстването му. Започва активни тренировки през 1981 г. под прякото наблюдение на Виктор Кузнецов, който в последствие може да се прослави като откривателя на този талант. Преди да започне с класическата борба, руснакът ще се занимава известно време с бокс, вдигане на тежести, баскетбол, волейбол и каране на ски. На 13-годишна възраст е с висок 179 сантиметра и тежи 79 килограма. В следващите три години ще натрупа достатъчно маса, за да влезе в свръхтежка категория и практически никога не излиза от тази категория.

Следващата година започва да се състезава и за периода от 1982 до 1987 г. е без абсолютно никаква загуба. През 1985 г. участва в международно първенство за младежи и взима своята първа титла. Записва първата си загуба през 1987 г. срещу съветския шампион Игор Росторотски. Очевидно същата не се е понравила, защото следващата година ще се срещнат отново и Игор няма да бъде такъв късметлия. За протокола трябва да отбележим, че опонента се възстановява от грип и други травми. На Олимпийското първенство Карелин достига до финала и се изправя срещу българския борец Рангел Геровски. Двамата заформят доста люто сражение и в последните 15 секунди руснакът успява да изпълни своята запазена марка суплекс, с която да грабне златото, българинът ще се окаже един от костеливите орехи на тепиха.

Мнозина търсят тайната на невижданата сила в руския шампион и лека полека започва да се прокрадва магическата думичка – анаболи. Дори треньорът му бил изключително скептичен с избора си, все пак имал пред себе си голямо, но изключително хилаво момче. С влизането в отбора имало време за доста тежки тренировки, чиято основна задача е натрупването на физическа сила и опознаване на тънкостите на борбата. През следващите години „Експериментът“ ще прави по 42 повторения на лостовете. В едно от многото дадени интервюта, борецът ще заяви, че никой не му вярва, че е напълно натурален и тайната се крие във факта, че всяка тренировка минава границите на разумното, но малцина са тези, които успяват да тренират точно с този интензитет. Карелин набляга особено на гребането, дългите маратони и вдигането на тежести.

gettyimages-52811367-594x594

Обикновено използва 32-килограмови гири за ежедневните тренировки, от лежанка успява да отлепи 200 килограма. Един ден е запитан кой е неговият най-сериозен опонент и борецът заявява – хладилникът. В тренировъчния му режим присъства забавление именно с този кухненски уред. Съседите на Александър често го забелязвали да носи хладилника си на ръце по етажите. Той самият живеел на 8-я етаж от 9-етажна сграда, което му позволявало да прави още една интересна тренировка. Имайки предвид размерите и теглото на този уред, можем да си представим колко точно е спомогнало строителството на „Мраз“ в цялата игра. Хладилникът не се съпротивлявал, но опонентите на Карелин често имали желание да го изпотят. Един от любимите моменти за зрителите е, когато борецът успява да вдигне своя опонент, докато е на тепиха, да направи невероятна дъга с тялото му и след това да го залепи оглушително на земята, разтрисайки цялата зала.

При успешно изпълнение е гарантирано да добави 5 точки в актива си. В повечето случаи борците в свръхтежка категория никога не правили подобни вдигания, особено след като размерите на мнозина не позволявали подобни операции, но Карелин не се интересувал от тези подробности, той спокойно можел да изпълнява смъртоносните си хватки. Рядко може да се види комбинацията от две тела – всяко от 130-140 килограма, които политат във въздуха. Именно по тази причина и „Експериментът“ успява да натрупа толкова точки и победи. За кариерата си има 889 битки и в 800 от тях изпълнява легендарния си суплекс. В някои случаи повтаря упражнението по няколко пъти в рунд. Що се отнася до контузиите, като всеки истински олимпийски състезател, той може да се похвали с доста разнообразни контузии.

gettyimages-52811373-594x594

Още в началото на кариерата си успява да счупи крака си, при това на 15-годишна възраст, след това чупи ръцете си – два пъти всяка, 13 пъти чупи ребра. През 1988 г. лекарите предлагат да го премахнат от Олимпийските игри, защото има сътресение. На Световното първенство през 1993 г. се състезава с две счупени ребра, а негов опонент е Мат Гафари – може би един от най-тежките възможни. През 1996 г. на Европейското първенство играе със скъсан мускул в ръката и макар лекарите да твърдят, че в следващите няколко месеца не трябва да се движи, Алексанъдр печели и това първенство. В спортната си кариера има 3 златни медала и 1 сребърен от Олимпийски игри, 9 титли от световни първенства, 2 световни купи, 12 европейски медала, две световни титли за юноши и една европейска.

Сборът от всички е 29 златни медала и един сребърен медал. Професионалната му кариера започва през 1987 г. и завършва през 2000 г. и за този период от време има само една загуба в края на кариерата си срещу Рулон Гарднър. Другата загуба не се записва в професионалната кариера. Александър има един мач в смесените бойни изкуства, който му носи сума над 1 милион долара. Между 1995 и 1999 г. работи в руската полиция и накрая се пенсионира с чин полковник. Карелин влиза в Залата на славата по борба 2003 г. Друга особена награда за „Експеримента“ е номинирането му за един от най-добрите 25 атлета на XX век.

 
 
Коментарите са изключени за Александър Карелин – Експериментът с 887 победи в борбата

Повече информация Виж всички