shareit

Защо снегът е бял щом снежинките са прозрачни

| от |

Първо, важно е да разберем какво се случва, когато виждаме определени цветове. Видимата светлина на практика представлява вълни с различни дължини, които очи ни интерпретират като цветове. Когато светлината взаимодейства с обект, дължината на вълната светлина, която обектът отразява, определя какъв цвят е този обект за очите ни. Една пожарна кола изглежда червена, защото боята отразява обратно определени вълни, които са в червената зона на видимия спектър, като в същото време поглъща останалите. Когато един обект отразява всички дължини на вълната на светлината, които са във видимия спектър, този обект ни изглежда бял.

Да поговорим сега за водата, снежинките и снега. Чистата вода е съвсем бистра, което означава, че светлината преминават през нея, вместо да се отразяват обратно към очните ни. Отделните снежинки също са ясни, но когато са много на брой изглеждат бели, което означава, че цялата светлина се отразява обратно, вместо да преминава направо. Защо?

Ключов тук е начинът, по който светлината взаимодейства с цял куп сложни форми като снежинки. Подобно на водата, светлината също може да сменя посоката си – когато попадне в лед – и затова той може да изглежда мътен дори когато е от чиста вода. В снежинките или ледените кристали цялата светлина се огъват като в ледено кубче само че не толкова равномерно, защото имат по-разнообразни форми. Този процес продължава от снежинка на снежинка, докато светлината не се отрази обратно към нас, за да я видим.

След като уточнихме това, трябва да отбележим и че понякога снегът може да изглежда и син при правилните обстоятелства. Белият цвят се случва, когато светлината се отразява от ледените кристали сравнително малък брой пъти, без да прониква много в снега. Светлината, която успява да проникне по-дълбоко, е тази с по-големите дължини на вълната, които са от червения край на цветовия спектър. Така те се поглъщат и оставят по-късите дължини на вълната от синята страна на спектъра да се отразяват към нас.

И така, какво позволява на светлината да прониква по-дълбоко в определен сняг? Колко компактно са кристалчетата в него. Това едновременно ги слива в по-големи участъци лед и се намалява голяма част от малките въздушни джобове в снега, което води до бяло-синьо изглеждащ сняг (и лед).

 
 
Коментарите са изключени за Защо снегът е бял щом снежинките са прозрачни

Повече информация Виж всички