Защо не трябва да взимате миди от плажа

| от |

Мидите може да изглеждат като безобиден спомен от плажа, но има няколко основателни причини да не ги взимате със себе си.

Проучване от 2014 г. изследва премахването на миди от плажовете и стига до заключението, че то нанася „значителни щети“ на многобройните форми на живот, които разчитат на тях. Мидите са изненадващо важен елемент в крайбрежните екосистеми: наред със стабилизирането на плажовете, което осигурява на птиците строителни материали за гнездата им, те осигуряват дом или повърхност за прикрепване на различни морски организми, включително водорасли, морска трева, гъби и ракообразни. Те са и източник на калциев карбонат, който може да се разтвори в морската вода и да се рециклира обратно в океана.

„Мидите са забележителни с това, че изпълняват множество функции в естествените екосистеми“, казва в изявление Михал Ковалевски, водещ автор на изследването и палеонтолог в музея на Флорида.

„Черупките на мекотелите са от първостепенно значение за раците отшелници и въпреки че пясъчните плажове не са подходящи места за тези раци, черупките на мъртвите охлюви представляват основен ресурс за тях. Също така, не е особено видимо, но много дребни организми се заселват върху мидите, така че премахването им от брега ще премахне и местообитанията на тези организми“, допълва Герат Вермей, експерт по миди и изтъкнат професор по геология в Калифорнийския университет в Дейвис, който не е участвал в изследването.

В рамките на проучването изследователи провеждат многобройни ежемесечни изследвания от 1978 до 1981 г. и от 2008 до 2010 г. на плажа Ларга, на един час път с кола от Барселона в Испания. Резултатите показват, че броят на мидите е намалял с до 60% между двата периода на изследване.

Те подозират, че това най-вероятно се дължи на притока на туристи в района, тъй като мидите са били по-изобилни през зимния период, когато плажът се посещава от по-малко хора.

„Хората могат да играят значителна роля в промяната на местообитанията чрез дейности, които мнозина биха възприели като предимно безвредни, като плажуването и събирането на миди. Важно е да продължим да проучваме по-незабележимите аспекти на дейностите, свързани с туризма, и тяхното въздействие върху крайбрежните местообитания“, казва Ковалевски.

Друга основателна причина да не си взимате мидички за вкъщи: това е незаконно в много части на света. Например, в Обединеното кралство Законът за защита на крайбрежието от 1949 г. забранява вземането на каквито и да било природни материали от обществените плажове. Не, че сме се разбързали да ходим на море там де…

Малко по-спокойно е в САЩ, където събирането на празни морски черупки за развлечение е разрешено при много обстоятелства. Някои видове обаче са защитени и събирането на живи миди в този смисъл може да ви донесе неприятности със закона.

Розов стромбус

През 2018 г. се съобщава, че една жена дори е била вкарана в затвора, след като е взела 40 миди от плажа в Кий Уест във Флорида. Сред тях се оказало, че има розови стромбуси, които са включени в списъка на застрашените видове по Закона за застрашените видове. На 30-годишната жена е било наредено да изкара 15 дни в затвора и да плати глоба от 500 долара.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не трябва да взимате миди от плажа

Повече информация Виж всички