Защо металът има този характерен вкус и мирис?

| от |

Надяваме се, че никога не гълтали парче метал или монета. Но все пак несъмнено знаете какъв вкус и мирис има, нали?

Ами всъщност ще ви информираме, че металът няма вродена миризма; този аромат е основно вашата телесна.

Миризмата, която свързваме с метала, всъщност до голяма степен е резултат от маслата в кожата, които се разграждат при контакт с него. Ако съберете купчина стари монети и ги помиришете, този характерен аромат е резултат от взаимодействието на потта и кожните масла на други хора с метала. Много апетитно…

Този факт е хубаво подчертан в едно малко проучване, публикувано през 2006 г., озаглавено „Двете миризми на желязото – на карбонил-хидрокарбони и органофосфини“.

В експеримента седем души съобщават, че усещат „незабавна миризма на метал“, когато кожата им се докосне до желязо, както и до разтвори на Fe²⁺, които са били овлажнени с изкуствена пот. Те обаче не регистрират миризмата, когато помирисват чисти разтвори на желязо (Fe3+) без пот.

„По ирония на съдбата миризмата на желязо при контакт с кожата е вид човешка телесна миризма“, пишат авторите на изследването.

Те след това посочват конкретните летливи органични съединения, които са свързани с металната миризма и вкус, като например октенон (известен също като окт-1-ен-3-он или амилвинилкетон) – химикал, за който се твърди, че има метален мирис, подобен на гъби.

„Ние сме първите, които доказват, че когато хората описват „металната“ миризма, в нея няма железни атоми. Миризмите, които хората възприемат като „метални“, всъщност са странични продукти от реакцията на металите с кожата или примеси в самия метал“, казва Андреа Дитрих, експерт по инженерство на околната среда и водните ресурси в Техническия университет на Вирджиния, в изявление от 2006 г.

„Фактът, че металът желязо произвежда цял набор от „миризливи“ органични молекули, когато хората го докосват или когато киселина го атакува, беше неочакван“, добави съавторът Дитмар Глиндеман.

Същото може да обясни защо кръвта оставя странен, метален вкус в устата. Това усещане отчасти се дължи на хемоглобина – богат на желязо протеин, който пренася кислорода и придава на кръвта червения ѝ цвят. Вкусът обаче се дължи предимно на съединения, които се получават при взаимодействието на желязото със слюнката и други телесни течности.

И изглежда сме много добри в разпознаването на тези съединения. Изследователите на проучването от 2006 г. твърдят, че хората могат да усетят миризмата на октенон в концентрация от 5 части на трилион, което предполага, че може би сме еволюирали да сме свръхчувствителни в откриването на това съединение.

Тази повишена способност за откриване на октенон – ключов показател за наличие на кръв във въздуха – може да е изиграла решаваща роля за предупреждаването на хората за наранявания, хищници или плячка, като в крайна сметка е увеличила шансовете ни за оцеляване.

 
 
Коментарите са изключени за Защо металът има този характерен вкус и мирис?

Повече информация Виж всички