Защо кучето ни яде трева

| от |

Кучетата сме виждали да ядат много неща, които на нас, човеците, ни се струват абсолютно гадни. Но когато нашият домашен любимец пасе на моравата пред блока като добитък, може би е воден от нещо повече от криворазбран апетит.

Трескавото ядене на трева може да е признак, че кучето е болно.

Не е необичайно да видим куче да повръща след като е яло трева, което кара мнозина стопани да спекулират, че то е изяло трева, за да успокои разстроения си стомах, или пък, че тревата е предизвикала симптомите му. Според д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар на Американския киноложки клуб, това поведение понякога е отговор на вече налични симптоми. „Когато кучетата започнат да ядат трева много бързо, обикновено има причина; това е инстинктивно поведение, с което се опитват да предизвикат някаква стомашно-чревна реакция“, казва той през 2019 г. „Когато осъзнаят, че им се гади или нещо друго, единственото, което знаят как да направят, е да се принудят да повърнат. Някои кучета, които ядат трева, я смачкват в устата си, без да я сдъвкват наистина, и често пъти повръщат от нея, за да се самолекуват“.

Въпреки че това е често срещан проблем за собствениците на домашни любимци, са направени малко изследвания защо кучетата ядат трева. Вероятно е стомашните проблеми да са обяснението на това поведение само в част от случаите. В други кучето може да яде трева по същата причина, поради която яде чехлите ви: Защото е гладно, тревожно или отегчено.

Dog anatomy lateral skeleton view

Как да разберете кога хрупа трева за удоволствие и кога се опитва да се подтикне към повръщане? Обърнете внимание на начина, по който се храни. Кучетата са всеядни, което означава, че се хранят както с растения, така и с животни, така че само яденето на трева обикновено не е достатъчно, за да повърне. Но ако кучето се тъпче с трева по-бързо, отколкото може да я сдъвче, това може да е признак, че нещо не е наред. Цели стръкове трева могат да раздразнят гърлото и лигавицата на стомаха му, което да доведе до повръщане, ако погълне голямо количество за кратко време.

Без значение каква е причината да пасе, Клайн казва, че те не са сериозен проблем. Поведението не бива да се насърчава, тъй като тревата на обществени места може потенциално да има вредни химикали като пестициди, затова е добре да спрете кучето си, ако го видите да я дъвче. Но ако след това то не показва признаци на заболяване или дискомфорт, няма нужда да бързате да го водите на ветеринар. „Ако видя куче да яде трева, не трябва да изпадам моментално в паника“, казва той. „Ще се опитам да го спра и след това ще го наблюдавам, за да видя как се държи през следващите 15-20 минути. Погледнете как се държи, формата на тялото му и движенията му, както и усещането, което получавате от него“.

Едно от състоянията, свързани с повръщането, което би оправдало посещение при ветеринар, е подуването на корема. Това се случва, когато стомахът на кучето се напълни с въздух, което го кара да повръща, без всъщност да повръща нищо. Тогава има нужда от спешна медицинска помощ, защото може да бъде смъртоносно, ако не се лекува.

От друга страна, куче, което повръща след ядене на трева и изглежда щастливо след това, вероятно не е причина за безпокойство – въпреки че може да твърдите обратното, докато чистите килима.

 
 
Коментарите са изключени за Защо кучето ни яде трева

Повече информация Виж всички