Защо котките ни „месят“

| от |

„Месенето“ е, когато котките масажират предмет с предните си лапи, които се разтягат и прибират, една по една. Това масажно действие, наречено така заради приликата си с месенето на тесто, се повтаря ритмично.

Разбирате какво визираме и нищо чудно да сте забелязвали и своята собствена котка да меси нещо и да сте се чудили защо, за бога, е развила такова поведение.

Та наистина – защо? И казва ли ни това нещо за начина, по който се чувства животинката и също така има ли нещо, което можем да направим, ако ни меси болезнено, докато е в скута ни?

Cat paws kneading

Еволюционното минало

Котките за първи път започват да месят като са малки котенца и все още бозаят от майка си. Месенето е свързано със сученето като помага за стимулиране снабдяването с мляко от майката котка чрез освобождаването на окситоцин – и вероятно се е развило поради тази причина.

То има и друго еволюционно предимство: може да се използва като форма на тактилна и феромонна комуникация между коте и майка. Котките имат ароматни жлези в меките възглавнички на лапите си и когато месят, тези жлези отделят феромони (химически съобщения, използвани за комуникация). Месенето на майка им освобождава феромони, свързани със създаване на връзки, идентификация, здравен статус и много други съобщения.

Един от тях, известен като „успокояващ котката феромон“, се освобождава от мастните жлези около млечните жлези.

Но феромоните не са важни само за връзката между майката и малките. Успокояващият също може да лекува и агресия при зрели котки.

Но ако месенето е поведение на малко коте, защо и възрастната ми котка го прави?

Докато то се е развило, за да стимулира подаването на мляко и да изпраща химически и тактилни съобщения между котенцето и майката, месенето също е често срещано поведение при възрастни котки, поради нещо, наречено неотения.

Неотения е, когато животно запазва своите юношески физически или поведенчески черти и в зряла възраст. Вероятно тези черти са от полза за котките, когато трябва да общуват с хора и други котки или животни в домакинството. Месенето, по-специално, може да се запази в зряла възраст, защото може да помогне за предаване на съобщения – месенето в скута ви, например, е начинът котката да каже „ние сме свързани“ или „ти си в моята социална група“. Или – за да се изразим по-човешки – „ти си моят човек“. Можем също така да стимулираме това действие като я възнаградим с внимание, когато го прави.

Някои котки обичат да месят върху меки мебели или вълнени одеяла, като същевременно смучат материала, сякаш е биберон (като на основната снимка горе). Това може да им действа релаксиращо или успокояващо поради тази асоциация.

Birmanstrofe

Бирманска котка

Какво казва месенето за това как се чувстват нашите котки?

В повечето случаи то вероятно показва, че котката ни се чувства удобно.

Ако обаче месенето (и особено смученето) се случва много често, за дълъг период от време, изглежда натрапчиво или започва да уврежда лапите, краката или устата на животинката, това може да е знак, че тя е стресирана или изпитва болка, и трябва да се заведе на ветеринар.

Месенето и смученето могат да станат натрапчиви – особен проблем при сиамските и бирманските породи.

Някои пък изобщо не месят… Точно като хората, котките си имат собствени индивидуалности и характери и обичат да показват, че се чувстват удобно или свързани с вас по свой начин.

2003-08-10 feather 04

Помощ! Котката ми меси върху краката и ме боли

Месенето е нормално поведение, което може да е важна част от това котката ви да се чувства свързана с вас. Ако ноктите й обаче играят твърде много, намерете някакво дебело одеяло или въобще плат, с който да покриете краката си. Но избягвайте да й се карате или да я пъдите от скута си.

Вместо това, възнаградете месенето, когато ноктите са сведени до минимум, като й покажете повече внимание с галене, милувки или даване на храна, когато котката ви меси по начина, по който бихте искали.

Можете дори да добавите реплика, за да поискате ноктите да изчезнат. Нещо кратко като „Без нокти!“ би било удачен вариант. Просто свържете думата и наградата с поведението, което искате – съвсем стандартен метод на дресиране на животни.

А ако вие имате нужда от котката си повече, отколкото тя ви меси, това също е окей.

 
 
Коментарите са изключени за Защо котките ни „месят“

Повече информация Виж всички