shareit

Защо й казват „медицинска топка“

| от |

Медицинските топки, за тези от вас, които много са бягали от физическо, да кажем, са много тежки топки с различни размери и още по-различни фитнес приложения. Но защо точно им казват медицински топки при положение, че те са просто големи тежки топки?

За начало, медицинските топки са едни от уредите с най-широко приложение – те могат да се ползват за тонизиране на всяка част от тялото, заради което се прилагат и в различни форми на физиотерапия.

Soldier tosses a medicine ball while working out DVIDS462753

В древния свят този вид гимнастически уреди са били правени от животински пикочни мехури, напълнени с пясък.

Детайлите около историята и произхода на това възполезно устройство са оскъдни, но знаем, че то се е използвало още преди 3000 години, когато телата си са тренирали с него персийските борци. В Древна Гърция Хипократ е смятал мед. топ. за основни при възстановяване подвижността на контузени хора като той съветва и те да се използват като цяло за тренировки и поддържане на форма.

Това ни връща на произхода на името. По това време „медицина“ е синоним с думата „здраве“. Например, ренесансовият доктор Жироламо Меркуриале съветва хората с всякакъв тонус да ползват уреди като м. т. в своята книга „De Arte Gymnastica“ като част от програма, която нарича „медицинска гимнастика“. Целта на думата „медицинска“ в този случай е да подчертае как упражненията могат да се ползват и за възстановяване от травми, и за предпазване от тях.

Въпреки че този вид топки, както видяхме, имат хилядолетна история, името им е само на няколкостотин години. То е създадено от професор Робъртс през 1889 и според статия в списание „Scientific American“ Робъртс нарича топките медицински, защото те „ободрява организма, насърчава храносмилането и възстановява и запазва здравето„. „Здраве“ и „медицина“ тогава се считат за синоними, както отбелязахме, и съответно топката съвсем нормално става медицинска. И така си остава.

Съществува и игра, подобна на волейбола, наречена хувърбол. Президентът на САЩ Хърбърт Хувър много обичал да се упражнява с медицинска топка като я хвърлял през висока мрежа на човек от другата страна, който я хваща и я хвърля обратно. затова и спортът е кръстен на него.

 
 
Коментарите са изключени за Защо й казват „медицинска топка“

Повече информация Виж всички