shareit

Върховният съд на Калифорния потвърди, че пчелите са риби

| от |

През февруари – в ден, който беше описан като „страхотен“ за пчелите в американския щат Калифорния – местния съд постанови, че земните пчели са риби. Сега Върховният съд на щата разгледа по-отблизо и потвърди, че те наистина са риби, в решение, което има всъщност положителни последици за насекомите (също вече известни като риби) в щата.

От биологична гледна точка пчелите не са риби, както отбелязват в своите решения съдиите от Третия окръжен апелативен съд на Калифорния и Върховния съд на Калифорния. Съдът обаче реши, че земните пчели могат да бъдат класифицирани като безгръбначни, предлагайки им защита съгласно Закона за застрашените видове в Калифорния.

„Въпросът, който се поставя тук, е дали земната пчела, сухоземно безгръбначно, попада в определението за риба“, се казва в обобщението си съдиите от Трети окръжен апелативен съд. Съгласно държавния закон за застрашените видове, „застрашени видове“ могат да бъдат птици, земноводни, влечуги, бозайници или риби. Насекоми, като пчелите, не могат да са защитени според това определение.

Съдиите обаче тълкуват, че е „неясно“ дали законодателят възнамерява дефиницията на риба да се прилага само за водни видове. Всъщност, отбелязват те, актът вече се прилага за сухоземни мекотели.

Върховен съд на Калифорния

„Рибата, както обикновено се разбира терминът в ежедневния език, разбира се, живее във водна среда. Както отбелязват Министерството и Комисията обаче, техническото определение в раздел 45 от Кодекса за рибата и дивеча на Калифорния включва мекотели, безгръбначни, земноводни и ракообразни, всички от които обхващат сухоземни и водни видове“, казват съдиите.

„Освен това, по силата на изричния език в раздел 2067, охлювът Trinity – сухоземно мекотело и безгръбначно – е застрашен вид съгласно Закона и може да се квалифицира като такъв само в рамките на определението за риба съгласно раздел 45.“

Съдът реши, че Комисията по риба и дивеч има правомощията да посочва безгръбначните като застрашени видове. „След това разгледахме дали правомощията на Комисията са ограничени до изброяване само на водни безгръбначни и заключихме, че отговорът е „не“, се казва в съобщението. „Въпреки че терминът „риба“ разговорно и обикновено се разбира като отнасящ се до водни видове, терминът, използван от законодателната власт в дефиницията на риба в раздел 45, не е толкова ограничен.“

Накратко, земните пчели са риби, ако Комисията по риба и дивеч каже, че са риби – за да им осигури по-добра защита. Решението, макар и ненужно странно от гледна точка на начина, по който обикновено се определят рибите и пчелите, е приветствано от групи в защита на насекомите, както и от други природозащитници.

„Въодушевени сме от решението на Върховния съд на Калифорния“, казва Сарина Джепсен, директор на застрашените видове в Обществото за опазване на безгръбначните Xerces. „Днешното решение потвърждава, че защитата на Закона за застрашените видове в Калифорния се прилага за всички застрашени местни видове в нашия щат и е от решаващо значение за защитата на известното биоразнообразие.“

„Пчелите и другите опрашители са неразделна част от здравите екосистеми и ключовата опрашителна дейност, която те предоставят, служат на всички нас, като правят това решение експоненциално по-влиятелно“, казва Памела Флик, програмен директор на Калифорния към Защитниците на дивата природа, в изявление след февруарското решение.

Тази финална дума на съда означава, че и други видове насекоми могат да бъдат класифицирани като риби, за да им се осигури същата защита, която сега се предоставя на тези пчели. Главният съдия Тани Кантил-Сакауе добавя по време на решението си, че законодателната власт е напълно свободна да изясни какво се има предвид под закона, като например да изясни, че той се прилага за насекоми.

„Тъй като една от всеки три хапки храна, която ядем, идва от култура, опрашена от пчели, това съдебно решение е от решаващо значение за защитата на нашите хранителни доставки“, казва Ребека Спектър, директор на Западния бряг в Центъра за безопасност на храните. „Решението пояснява, че насекоми като пчелите отговарят на изискванията за защита съгласно Закона за застрашените видове в Калифорния, което беше важно, за да се гарантира, че популациите от застрашени видове ще могат да оцелеят и процъфтяват.“

Този опрашител – само да подчертаем – сега е риба.

 
 
Коментарите са изключени за Върховният съд на Калифорния потвърди, че пчелите са риби

Повече информация Виж всички