shareit

Тази нова инсталация извади 9 тона пластмаса от голямото тихоокеанско сметище

| от |

Тихият океан е дом на огромно петно от боклук – по квадратура два пъти по-голямо от Тексас – нареченo Голямото тихоокеанско сметище. Как да се справим с това постоянно нарастващо струпване на боклук и отломки отдавна смущава учените, но сега един нов подход от нестопанската организация The Ocean Cleanup показва обещаващи резултати. По време на тестването организацията съобщава, че инсталацията им, дълга малко по-малко от километър, е извадила огромните 9 тона пластмаса от океана.

По-голямата част от Голямото тихоокеанско сметище не е един цял монолитен блок от плаващ боклук, а по-скоро малки парчета пластмаса, разпръснати из водата. Пластмасите, които обикновено варират от бутилки до парчета боклук, по-малки от оризово зърно, се намират най-вече в горния воден слой. Масата от боклук с ниска плътност е невидима за сателитите и дори може да бъде пропусната от моряци или водолази, съобщава Ли Коен за CBS News. Петното покрива приблизително 1,6 милиона квадратни километра – приблизително три пъти повече от Франция – и в момента се носи между Хавай и Калифорния.

Oceanic gyres

Голямото тихоокеанско сметище бързо се разширява, тъй като основните океански течения изтеглят все повече и повече боклук към този района. Във всеки от петте кръга на тези океански течения – един в Индийския, два в Атлантическия и два в Тихия океан – са натрупани купчини боклук с различен размер, като Голямото тихоокеанско сметище е най-голямото и най-известното.

Ocean Cleanup, която има за цел да премахне 90% от океанската пластмаса до 2040 г., разработва и тества множество прототипи за почистване от години, които имат обаче ограничен успех. Техният модел от 2018 г. се чупи във водата, а версията им от 2019 г. няма ефективността при събирането на боклука, необходима, за да се атакува проблемът със съществени резултати . Най-новата им U-образна мрежова система, наречена „Джени“, е най-успешното им решение досега.

default

Направлявана от две лодки, дългата почти километър инсталация работи, като улавя големи и малки отломки от морската вода във фуниевидна мрежа. След като Джени се напълни с боклук, работниците изпразват пластмасата върху лодката, след което я изнасят на брега за рециклиране.

Техниката обаче е доста подобна на риболова с мрежа, съобщава Моли Тафт за Earther. Съответно едно притеснение, което учените имат относно Джени, е рискът от случайно улавяне на риба или друг морски животни в мрежата за събиране на боклука. Но The Ocean Cleanup казват, че Джени се движи достатъчно бавно, че да е безвредна за животните. Лодките теглят Джени със скорост от приблизително 1,5 възела, от която повечето морски обитатели могат да се предпазят, а самата системата предоставя на животните пътища за бягство и разполага със светлинни сигнали, които да изпъдят дезориентирани риби от мрежата.

„Те похарчиха не знам колко десетки милиона долари, за да измислят риболова“, казва Мириам Голдщайн, директор по океанска политика в Центъра за американски прогрес, която има докторска степен. в биологичната океанография, пред Earther. Голдщайн добавя, че системата по същество е „мрежа, влачена от две лодки. Имаме име за мрежа, влачена между две лодки, и то е риболов.“

Критиците също така отбелязват големия въглероден отпечатък, който имат лодките Maersk, използвани за влачене на голямата мрежа, според Earther. По този въпрос Ocean Collective по-рано заяви, че планират да закупят въглеродни филтри, за да коригират този проблем.

Премахването на 9 тона боклук е подвиг, но решава само малка част от проблема. Проучване от 2018 г. изчислява, че Голямото тихоокеанско сметище съдържа приблизително 79 000 тона пластмаса. Инсталацията за почистване показа обещаващи резултати, но повечето изследователи са съгласни, че усилията трябва да бъдат положени и за предотвратяване на изначалното навлизането на пластмаса в океана. Проучване от 2020 г. установява, че повече от 11 милиона тона пластмаса се изхвърлят в океаните всяка година; цифра, която може почти да се утрои до 2040 г. Инсталации като Джени също не правят много за значителното натрупване на пластмаса върху океанското дъно, съобщава Ария Бендикс за Business Insider.

Въпреки мащаба на проблема, основателят на организацията с нестопанска цел, холандският изобретател Боян Слат, казва, че ще им трябват около десет Джени-та, за да почистят половината от Голямото тихоокеанско сметище за 5 години.

 
 
Коментарите са изключени за Тази нова инсталация извади 9 тона пластмаса от голямото тихоокеанско сметище

Повече информация Виж всички