Предозирането с диня е реална опасност

| от |

За някои от нас похапването на диня е ритуал в летните месеци. Но ако хората с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) прекаляват с нея, може да попаднат в опасност.

Такъв е случаят с трима пациенти с това заболяване, представени в ново проучване, които в крайна сметка се разболяват тежко, след като ядат прекомерно количество диня.

Но защо?

Отговорът се крие в това, че динята не съдържа само вода. Този сочен плод е пълен с много витамини и минерали, сред които най-значимият е калият. Едно парче диня (приблизително 286 грама) съдържа 320 милиграма калий, което е около 12% от препоръчителния дневен прием за жените и около 9% за мъжете.

Следователно за средностатистическия здрав човек динята е изобилен (и вкусен) източник на калий, което е удобно, като се имат предвид многобройните му роли в организма: той се използва от нервите ни за предаване на сигнали, включително такива, които предизвикват мускулни съкращения, за поддържане на нормални нива на течности извън клетките и за поддържане на кръвното налягане.

При нормални обстоятелства излишъкът от калий, който не се използва в тези процеси, се отстранява от бъбреците и излиза с урината. При хората с ХБН обаче бъбреците не са толкова ефикасни в тази дейност.

Така при тримата пациенти в проучването консумацията на твърде много диня довежда до развитие на тежка хиперкалиемия – състояние, при което в кръвта има твърде много калий.

Пациентите са имали между 6,6 и 7,4 милимола на литър калий в кръвта си, докато нормалният диапазон е между 3,5 и 5,0 ммол/л. И тримата са консумирали големи количества диня – във вида, в който е, или под формата на сок – всеки ден в продължение на три седмици до два месеца.

Въпреки че пациентите са били наблюдавани от медицински специалисти, хиперкалиемията не винаги води до явни симптоми, какъвто е случаят с един от тримата. Тя обаче може да има и някои доста сериозни такива.

Другите двама например развиват сърдечни проблеми: единият е имал по-бавен от нормалния сърдечен ритъм, а вторият трябва да получи шок от дефибрилатор, за да възстанови редовния ритъм.

Други симптоми могат да включват мускулна слабост, изтръпване, гадене, а при внезапни или тежки случаи – задух и болка в гърдите.

За щастие, въпреки че е сериозна, хиперкалиемията може да бъде лекувана. В случая пациентите незабавно са лекувани с медикаменти, но също така на всички тях е препоръчано и да намалят приема на диня. Прегледите няколко месеца по-късно показат, че всички са направили това и следователно нивата на калий са се върнали към нормалното.

Авторите на проучването на случая се надяват, че то ще привлече вниманието към малко известните опасности от консумацията на твърде много диня за хората с ХБН.

 
 
Коментарите са изключени за Предозирането с диня е реална опасност

Повече информация Виж всички