shareit

Откъде произхожда динята

| от |

Динята – със зелените ивици и червено месо – може да не изглежда по своята същност загадъчна, но ботаниците отдавна се чудят от кое диво растение произхожда този вече опитомен плод. Сега новите изследвания твърдят, че предоставят отговор – малък судански пъпеш, наречен Курдуфан (по местността в Судан). Преди тези нови открития, публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, преобладаващото мнение е, че еволюционните корени на динята са в Южна Африка.

Но след като водещата авторка на изследването Сюзън С. Ренър и нейните съавтори започват да изследват ДНК на диви растения от рода на динята – Citrullus – картина става различна. „Оказва се, че има повече видове, отколкото се смята досега, и че растенията от Южна Африка не са генетично близки до днешната опитомена диня“, казва Ренър, еволюционен биолог от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

През 2015 г. един от аспирантите на Ренър, Гийом Чомицки, разглежда по-отблизо ДНК на предполагаемия южноафрикански прародител на динята и установи, че двата вида са по-далечни от очакваното. „Оттам нататък едно нещо доведе до друг“, казва Ренър за Gizmodo.

Идеята, че дивите прародители на динята идват от Южна Африка, се появява преди около 150 години, когато студент на известния таксономист Карл Линеаус попада на пъпеш на пазар близо до Кейптаун и го нарича Citrullus lanatus. Дините, отглеждани в САЩ, скоро са включени в същия латински бином.

„От този момент нататък се формира основната идея, че динята идва от Южна Африка“, казва Чомицки, ботаник от университета в Шефилд в Обединеното кралство и съавтор на изследването.

Вместо това обаче резултатите от генетично проучване сочат, че произходът на динята е от североизточна Африка в района на Курдуфан в южната част на Судан. Пъпешите на Курдуфан са с размери около 15 сантиметра и имат бяло, сладко месо и ярка, донякъде раирана зелена кожа, съобщава Вероник Гринууд. Тази констатация помага да се обясни една вълнуваща рисунка, открита в 4300-годишна египетска гробница в Сакара, която изобразява голям, продълговат пъпеш със зелени райета заедно с грозде и други сладки плодове, според Times. Поставянето на корените на динята в Судан помага да се обясни как може да се е озовал този пъпеш в Египет.

След като откриват истинския произход на динята, изследователите сравняват гените на пъпешите от Курдуфан с различни екземпляри от дини на възраст до 270 години, за да видят какви генетични промени са настъпили по време на опитомяването. Екипът установява 15 824 разлики между гените на пъпеша Курдуфан и обикновен общ модерен сорт диня, известен като 97103.

Някои от тези разлики могат да ни помогнат да разберем и дори да отстраним една от най-големите слабости на динята като култура: податливостта й към болести.

„Има специфични болести по динята, като мозаечния вирус, а също и различни гъбични инфекции… Затова те често се третират с фунгициди и инсектициди“, казва Чомицки в изявление. „Нашият анализ ясно показва, че пъпешът Курдуфан има по-устойчиви на болести и зарази гени. Това означава, че геномът на пъпеша Курдуфан има потенциал да ни помогне да развъждаме дини, устойчиви на болести, и да позволява редактиране на гени без ГМО. Постигането на това би намалило значително употребата на пестициди в отглеждането на дини.“

Flag of North Kurdufan

Флагът на Курдуфан 

Курдуфан дълго време е провинция в Судан, преди през 1994 година да се раздели на Южен, Северен и Западен Курдуфан, а през 2006 да бъде закрита. В Средневековието столицата на провинцията е град Нувабия – там египетските търговци спирали керваните си, преди да се отправят към Египет. Основната им търговия е с роби.

От 13 до 14 век арабизирани мюсюлмански племена започват да проникват в Курдуфан и регионът попада под властта на султаната Сенар до началото на 19 век – когато феодалната държава е завладяна от османския паша Мохамед Али през 1821 година. Той е валия на Египет по това време.

Преди османците да нахлуят Курдуфан си остава малко познат и изследван от европейците. Един от първите пътешественици, които пишат за него, е австро-унгарският търговец Игнациус Палме.

Курдуфан в крайна сметка става една от провинците на Колониален Судан, след като избухналото през 80-те години на 19 век Махдисткото въстание е потушено през 1898 година.

 
 
Коментарите са изключени за Откъде произхожда динята

Повече информация Виж всички